"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

O Noμός Τρικάλων και οι πράσινοι καπιταλιστές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο ορεινός όγκος του Νομού Τρικάλων είναι χωριά, δασωμένες πλαγιές, αλπικές κορυφές, σπάνια οικοσυστήματα και τοπικές οικονομίες που στηρίζονται στον τουρισμό.

Αν ευοδωθεί το εφιαλτικό σχέδιο εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα μοναδικά τοπία του, η καταστροφή θα είναι οριστική, η βλάβη ανήκεστος.

Η τάξη των πράσινων καπιταλιστών αποσκοπεί στην άντληση κέρδους από την μπίζνα των αιολικών που θα περάσει από τους τόπους μας και μέσα σε διάστημα 25ετίας θα έχει λεηλατήσει την ασύλληπτης ομορφιάς περιοχή.

Εμείς οι από κάτω έχουμε κάθε λόγο να αντισταθούμε ώστε να αποτρέψουμε τα πλάνα τους.

Αλλιώς, θα θρηνήσουμε σύντομα χαμένες πατρίδες.

K.T.

8 ΣΧΟΛΙΑ

    • To σχόλιο ανέβηκε στο προσωπικό μου φέισμπουκ και δεν φιλοδοξούσε να αποτελέσει διατριβή πάνω στο ενεργειακό. Σας λέω όμως ότι θα έπρεπε πρώτα να έχουμε γεμίσει όλες τις στέγες δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων με φωτοβολταϊκά, ξεκινώντας από τα σχολεία. Στη Γερμανία αυτό αποτελεί πολιτική ακολουθούμενη εδώ και δεκαετίες. Επίσης η προώθηση της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων μπορεί να συμβάλει στην κατά το δυνατό αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών μέσω μίας ενεργειακής οικονομίας που θα αποσκοπεί στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών με ήπιες παρεμβάσεις που θα τυγχάνουν κοινωνικής αποδοχής και θα είναι συμβατέςμε το περιβάλλον.
      Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς και δε σκέφτηκαν οι ιθύνοντες να ξεκινήσουν από τα στοιχεώδη πριν δώσουν τα βουνά μας βορά στο αρπακτικό πράσινο κεφάλαιο.

      • Δεν επαρκούν τα φωτοβολταϊκά και δεν λειτουργούν τη νύχτα, για αυτό σε όλες τις χώρες έχουν και αιολικά. Το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας είναι στα Βουνά και στη Θάλασσα.
        Πλαίσιο για Ενεργειακές Κοινότητες υπάρχει, αλλά δεν υλοποιούνται από τους Δήμους και πολίτες, και πάλι αιολικά θα μπορούσαν να φτιάξουν και αυτές.
        Από θεωρία έχουμε χορτάσει, ρεαλισμός μας λείπει…

  1. Aγαπητέ,
    το ίδιο επιχείρημα που επιστρατεύετε εναντίον των φωτοβολταϊκών, μπορώ να το επικαλεστώ για τα αιολικά πάρκα. Η λειτουργία τους δεν είναι εγγυημένη αφού δε φυσά όλες τις μέρες. Άρα πάλι θα χρειαστείτε ορυκτά καύσιμα για να μην ξεμείνετε από ενέργεια.
    Επίσης, καμία χώρα δεν έχει θυσιάσει τα βουνά της για να στήσει σε τέτοια πυκνότητα αιολικά πάρκα. Μία ματιά στον χάρτη της ΡΑΕ θα πείσει κάθε αξιόπιστο συνομιλήτή.
    Επίσης, η χώρα διαθέτει και άλλες εναλλακτικές (βιομάζα, εξοικονόμηση ενέργειας με την κατασκευή βιοκλιματικων κτιρίων κλπ.). Οι βορειοευρωπαίοι δεν καταναλώνουν τόσα καύσιμα όσα εμείς για να θερμάνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα, παρότι εμείς είμαστε μεσογειακή χώρα.
    Το θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες είναι η βάση, αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται η προώθηση ανάλογων εγχειρημάτων μέσω πολιτικών που θα δίνουν κίνητρα και θα ενεργοποιούν τις κοινωνικές διεργασίες.
    Προς το παρόν, οι πολιτικοί σας εκπρόσωποι είναι απασχολημένοι με τη μπίζνα των αιολοικών πάρκων που θα μείνουν μετά από 25 έτη ως μνημεία βαρβαρότητας στις κορυφές των βουνών.
    Κι αυτό δεν είναι θεωρία, είναι κατάληξη άλλης μίας Μεγάλης Ιδέας που θα μας κοστίσει αυτό που έγραψα στο σχόλιο μου: «χαμένες πατρίδες».

    • Για αυτό είναι συμπληρωματικές οι ΑΠΕ , και χρειάζονται και αιολικά και φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά και αντλησιοταμίευση.
      Και φυσικά χρειάζονται ορυκτά μέχρι το 2050 όποτε αναμένεται να έχει ωριμάσει η τεχνολογία καθαρού υδρογόνου, ενώ μέχρι τότε έχει επιλεγεί το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο, μια και αποδίδει λίγα αέρια θερμοκηπίου.
      Αλλά όλα αυτά ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΝΩ στην Ελλάδα έχουμε ιδεοληψίες κατά των ιδιωτικών ΑΠΕ. Με ενεργειακές κοινότητες τα αιολικά δεν θα είναι κακό?
      Η Ελληνική Κοινωνία δεν έχει καμία κουλτούρα επιχεΙρηματικότητας, για αυτό δεν ενδιαφέρονται πολίτες και Δήμοι για Ενεργειακές Κοινότητες. Πλαίσιο υπάρχει αλλά δεν γίνονται όπως στην Ευρώπη. Μετά μας φταίνε οι ιδιώτες επενδυτές που θα φορολογούνται στην Ελλάδα και θα μειώνουν την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων
      Όσο για βιομάζα, δυο επενδύσεις που ήρθαν στα Τρίκαλα τις διώξαμε.
      Τα δε μικρά και μεγάλα υδροηλεκτρικά, τα κυνηγάνε οι κινήσεις πολιτών “οικολόγων”.
      Τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα στην Ήπειρο τις έδιωξαν οι μηνύσεις και οι δολιοφθορές.
      Από θεωρίες στην Ελλάδα καλά πάμε, αλλά από πραγματική οικολογική συνείδηση μηδέν!

  2. Παραθέτω ένα σχετικό με τις ενεργειακές κοινότητες άρθρο. Δε μιλάμε για ουτοπίες. Υπάρχουν χώρες που έχουν δεσμευτεί ότι το 50% της ενέργειάς τους θα το παράξουν μέσα από κοινότητες, όπως στην Ολλανδία.
    Όλα τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά.

    Η δυστοπία που προτείνει ο Αναγνώστης δεν είναι κισμέτ.

  3. Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιων στη ληψη καθοριστικών για το μέλλον τους αποφάσεων δεν μπορεί να αγνοηθεί σε μία κατ’ ουσίαν και όχι μόνο κατ’ όνομα δημοκρατία.
    Καμία τεχνολογία δεν στερείται ιδεολογικού υπόβαθρου.
    Το ιδεολογικό υπόβαθρο των αιολικών πάρκων συνοψίζεται στη ρήση «όταν καταστρέφουμε ένα ανθρώπινο έργο, αποκαλούμε την πράξη βανδαλισμό. Όταν καταστρέφουμε ένα έργο της φύσης, εγκωμιάζουμε την πράξη ως πρόοδο».
    Όπως δε θα ήθελα μία μέρα να στηθούν ανεμογεννήτριες στον Παρθενώνα, έτσι δε θέλω να στηθούν ανεμογεννήτριες στους Παρθενώνες της φύσης, τα βουνά μας.
    Τα πλάνα των βιομηχανικών ΑΠΕ -μιλάμε για εργοστάσια πάνω στα βουνά- δεν έχουν την κοινωνική συναίνεση. Αλλά και να την είχαν, θα ήμουν ο τελευταίος που θα σταματούσε να λέει ότι αυτή η προοπτική ισούται με καταστροφή τοπίων που κόβουν την ανάσα σε επισκέπτες που δε στερούνται φιλοκαλίας.
    Το πρότυπο πολίτη – ιδιώτη έχει καλλιεργηθεί συστηματικά από το πολιτικό προσωπικό και τους μίσθαρνους συνοδοιπόρους του. Όποιος εκφράζει την αντίθεσή του στην καταστροφή του τόπου του συναντά άγρια καταστολή. Το είδαμε στις Σκουριές. Επομένως, μη σας παραξενεύει που ο κόσμος ιδιωτεύει. Κανείς δεν τον έχει εκπαιδεύσει στη συμμετοχική δημοκρατία, επειδή όλοι θέλουν την ψήφο του και κανείς δεν τον θέλει πρωταγωνιστή της δικής του Ιστορίας.
    Σε καμία πολιτισμένη χώρα δε θυσιάζονται ορεινοί όγκοι για βιομηχανικές ΑΠΕ. Θυσιάζουμε τη φύση με την επίκληση της προστασίας της φύσης, πράγμα οξύμωρο, που όμως πλασάρεται ως πανάκεια.

    Παραθέτω και λίγο υλικό για διάβασμα, επειδή το προηγούμενο σχόλιο δεν βγήκε ολόκληρο.

    https://popaganda.gr/stories/hyperion-energeiaki-kinotita-klima-iliaki-energeia/

    https://www.facebook.com/100043703915841/posts/428165015316959/

  4. Η κοινωνία πρέπει να ξυπνήσει γιατί την εμπαίζουν.

    Το Πράσινο Ταμείο μετατρέπεται σε μηχανισμό στήριξης του αιολικού λόμπι στη χώρα μας, εγκρίνοντας πρόγραμμα ύψους 130.000 ευρώ, ώστε να καμφθεί η εναντίωση των τοπικών κοινωνιών στο ανεξέλεγκτο στήσιμο χιλιάδων ανεμογεννητριών ανά την επικράτεια ● Την υλοποίησή του αναλαμβάνουν το Ινστιτούτο EPLO και το Φόρουμ «Συγκλίσεις», που ιδρύθηκε από την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη
    Την εκκίνηση προγράμματος, κόστους 130.000 ευρώ, που έχει στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων και την απόκτηση κοινωνικής συναίνεσης για την εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις στα αιολικά και μαζί η χρυσή κερδοφορία των ιδιωτικών εταιρειών που τα εκμεταλλεύονται, αποφάσισε το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου.

    Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει μια κοινή πρωτοβουλία του Convergences Greece Forum- «Συγκλίσεις» και του Ινστιτούτου για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) που έκανε και τη σχετική πρόταση προς το Πράσινο Ταμείο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ιδρύτρια του φόρουμ «Συγκλίσεις» είναι η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη.

    Με αυτή του την απόφαση το Πράσινο Ταμείο, αν και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, μετατρέπεται σε μηχανισμό στήριξης του αιολικού λόμπι στη χώρα μας, αφού το πρόγραμμα, εκτός της αναστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τα αιολικά, αποσκοπεί στην αποσόβηση του ενδεχομένου παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας παρανομιών που έχουν καταγγελθεί σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των αιολικών στη χώρα μας.

    Η στιγμή που επιλέχθηκε για την έγκριση του προγράμματος δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς η επέλαση των βιομηχανικών αιολικών αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα πατώντας πάνω στις βουνοκορφές απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα, μη εξαιρουμένων των νησιών και ακατοίκητων νησίδων, με καταλυτικές επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα ακόμη και μέσα σε περιοχές Natura, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

    https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/248794_epiheirisi-amblynsis-ton-antidraseon-gia-ta-biomihanika-aiolika-parka

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης