"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

OXI στις ανεμογεννήτριες από την Κρανιά Ασπροποτάμου

lafarm

Σχετικά άρθρα

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εκρηκτική αύξηση αιτήσεων, για την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων σε ορεινές περιοχές και κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000.

Το ίδιο συμβαίνει και στον Ασπροπόταμο με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες (δεκάδες αιολικά) που έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγής.Με αφορμή την τελευταία αναρτηθείσα άδεια παραγωγής που χορηγήθηκε από την Ρ.Α.Ε., παραθέτουμε τους λόγους σθεναρής αντίθεσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς Ασπροποτάμου.Οι καταστροφές που πρόκειται να συντελεστούν προκειμένου να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

• Διάνοιξη νέων δρόμων με μεγάλο πλάτος και διαπλάτυνση υπαρχόντων με την κοπή χιλιάδων δέντρων για τη μεταφορά των πτερυγίων μήκους έως και 140 μέτρων

• Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος προκειμένου να στηθεί το δίκτυο πυλώνων μεταφοράς ενέργειας

• Δέσμευση και καταστροφή 100άδων στρεμμάτων βοσκοτόπων για τις βάσεις των ανεμογεννητριών

• 1000άδες τόνοι τσιμέντου σε ένα παρθένο, φυσικό τοπίοΟι επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον:

• Απομάκρυνση ίσως και εξαφάνιση σημαντικών ειδών πανίδας και καταστροφή των φωλιών τους στην περιοχή

• Θάνατοι σπάνιων πτηνών (αρπακτικών κ.α.)• Εξαφάνιση σημαντικών ειδών ενδημικής χλωρίδας

• Υποβάθμιση της παραγωγικής έκτασης των κτηνοτρόφων (βοσκοτόπια)• Μείωση του εναλλακτικού τουρισμού

• Καταστροφή του μοναδικού τοπίου

• Κανένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος

Ο μύθος: Τα αιολικά πάρκα μπορούν να παράγουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας και να αντικαταστήσουν τα συμβατικά καύσιμα.

Η αλήθεια: Τα αιολικά πάρκα σε βουνά με μεγάλο υψόμετρο, λόγω της μεγάλης διακύμανσης του ανέμου μέσα στη μέρα, παράγουν ασταθές ρεύμα, με αποτέλεσμα το δίκτυο να μην μπορεί να το διαχειριστεί και να το απορρίπτει.

Επίσης με μεγάλες ταχύτητες ανέμου (όπως συμβαίνει συνήθως σε κορυφές βουνών) οι ανεμογεννήτριες σταματάνε να λειτουργούν και να παράγουν για λόγους ασφαλείας.

Έτσι, εξάγεται το συμπέρασμα ότι από αυτό το ασταθές αιολικό δυναμικό τελικά παράγεται μόνο ένα μικρό ποσοστό ενέργειας για να διοχετευθεί στο δίκτυο.

Σημειώνεται ότι με τα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και τα αιολικά που έχουν αιτηθεί αδείας, και βρίσκονται εκτός περιοχών NATURA 2000, σχεδόν επιτυγχάνεται ο ενεργειακός στόχος της χώρας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Εν κατακλείδι καταλήγουμε στο ερώτημα μήπως τελικά οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα γίνονται εξολοκλήρου για την κερδοφορία των επενδυτών;

Ζητάμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να σταματήσει άμεσα η επιχείρηση καταστροφής της Πίνδου με βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα. Αυτό το εγχείρημα βρίσκει χαμένους το κράτος, την κοινωνία και το περιβάλλον.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης