"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.4 C
Trikala

«ΠΑΜΕ ΜΕΣΟΧΩΡΑ»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «ΠΑΜΕ ΜΕΣΟΧΩΡΑ», της Νίκης Χονδρού-Γόντικα κυκλοφόρησε πρόσφατα, το οποίο και διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή. Το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου αποτελεί αντικείμενο μελέτης της καθημερινότητας των κατοίκων της ορεινής Μεσοχώρας των Τρικάλων κατά το παρελθόν.
Δημοσιεύματα της ίδιας της συγγραφέα στην εφημερίδα «ΜΕΣΟΧΩΡΑ», που αναφέρονταν στη ζωή, τη λαογραφική παράδοση, τις παλιές τέχνες των κατοίκων, τις προσωπικότητες του χωριού και το φυσικό περιβάλλον του τόπου γέννησης της δημιουργού, αποτέλεσαν τη βάση συγκρότησης και συγγραφής αυτού του σπουδαίου πονήματος.
Στους αναγνώστες της η κ. Νίκη Χονδρού – και το λέω με συγκίνηση το επώνυμο, διότι οι Χονδραίοι στη Μεσοχώρα έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό μου την Κορυφή (Καπρό) – φέρνει στη μνήμη τους στοιχεία λαϊκού πολιτισμού της μικρής κοινωνίας της Μεσοχώρας.
Τοπικές συνήθειες, ήθη και έθιμα, γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των κατοίκων του χωριού, παλαιά λαϊκά εργαστήρια τέχνης (υδρόμυλος, τσαγκάρικα, πρόχειρα γαλατάδικα στα βουνά, μικρά ξυλουργεία, ο αργαλειός, τα μαστορέματα κ.ά,) αποτελούν βασικές ενότητες στα περιεχόμενα του βιβλίου της κ. Νίκης Χονδρού.
Δεν παραλείπονται και σημαίνοντα πρόσωπα του χωριού όπως των: Κώστα Καραθάνου, Νικολάου Τσιγαρίδα, Βάγιας Καρδούτσου, Τούλας Χονδρού, Χρήστου Καραγιώργου, Σωτήρη Τάτση, Κώστα Κουτσομπασάκου, Ανδρέα Ζιούτου, Χρήστου Μαυρομάτη, Βασίλη Χονδρού κ.ά.
Με προσεκτική και επίκαιρη κάθε φορά αναφορά στα θέματά της η συγγραφέας παραθέτει και παλιές φωτογραφίες οι οποίες αποτελούν απόδειξη και εποπτεία των όσων περιγράφει. Η ιδιαίτερη αγάπη της Νίκης για τον τόπο της, δεν την αφήνει αδιάφορη και στους τομείς της χλωρίδας και της πανίδας και γι αυτό κάνει αναφορές στις κρανιές, την πέρδικα, τη ρίγανη και το γενικότερο φυσικό περιβάλλον του χωριού. Από τις σελίδες του βιβλίου της Νίκης δεν παραλείπονται οι γιορτές, οι τοπικές συνήθειες των κατοίκων, η εκπαίδευση, η εκκλησία και η τοπική διοίκηση.
Συμπερασματικά θα έλεγα ότι και αυτό το βιβλίο εντάσσεται στις προσπάθειες που έκαναν ή κάνουν και άλλοι συγγραφείς της περιοχής μας, οι οποίοι με τον τρόπο τους ο καθένας αναδεικνύει την τοπική ιστορία, τη λαογραφία και τη γενεαλογία της ορεινής μας περιοχής.
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη συγγραφέα κ. Νίκη Χονδρού-Γόντικα για το πόνημά της αυτό και εύχομαι καλό δρόμο να ΄χει στους αναγνώστες της!
Γιώργος Απ. Κουρεμένος
Εκπαιδευτικός-Κοινωνιολόγος-Συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης