"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16 C
Trikala

Πάσχα: Στα 15 ευρώ το αρνί – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα μήνα πριν από το Πάσχα και η αγορά έχει ήδη αρχίζει να προετοιμάζεται. Φέτος, η τιμή του αρνιού θα κυμανθεί περίπου από 12 έως 15 ευρώ, ενώ η τιμή του τσουρεκιού θα φτάσει ξεπεράσει τα 9 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, η αγορά του Πάσχα «ζεσταίνεται» σιγά σιγά. Το απλό τσουρέκι το κιλό στοιχίζει αυτή τη στιγμή περίπου 9,5 ευρώ, ενώ ανάλογα με τη γέμιση και το περιτύλιγμα οι τιμές ποικίλουν.

«Είμαστε σε μια διαδικασία που προετοιμαζόμαστε» σημείωσε η ιδιοκτήτρια φούρνου.

Ένα μήνα πριν από το Πάσχα και η αγορά έχει ήδη αρχίζει να προετοιμάζεται. Φέτος, η τιμή του αρνιού θα κυμανθεί περίπου από 12 έως 15 ευρώ, ενώ η τιμή του τσουρεκιού θα φτάσει ξεπεράσει τα 9 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, η αγορά του Πάσχα «ζεσταίνεται» σιγά σιγά. Το απλό τσουρέκι το κιλό στοιχίζει αυτή τη στιγμή περίπου 9,5 ευρώ, ενώ ανάλογα με τη γέμιση και το περιτύλιγμα οι τιμές ποικίλουν.

«Είμαστε σε μια διαδικασία που προετοιμαζόμαστε» σημείωσε η ιδιοκτήτρια φούρνου.

Η τιμή του αρνιού

Το ελληνικό αρνί έχει μπει για τα καλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στην τιμή του στην εγχώρια αγορά, όπως εκτιμούν κορυφαίοι παράγοντές της.

Αντίστοιχα, στην ίδια κατεύθυνση επιδρούν τα «απόνερα» από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και ο συνεχιζόμενος, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία. Παράγοντες οι οποίοι έχουν ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Αν σε αυτά προστεθούν και οι ζωονόσοι που έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες και στη χώρα μας τότε καθίσταται σαφές ότι η τιμή του θα είναι αυξημένη ενόψει του Πάσχα.

«Οι τιμές των αμνοεριφίων έχουν ανέβει λόγω εξωγενών και ενδογενών πιέσεων, ενώ σειρά προβλημάτων, όπως η ακρίβεια, οι ζωονόσοι, και οι καταστροφές δοκιμάζουν τον κλάδο. Η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μετά τις πρόσφατες κρίσεις, όμως, με συντονισμένες προσπάθειες από την πολιτεία, τους παραγωγούς, την αγορά και τους καταναλωτές, υπάρχουν περιθώρια σταθεροποίησης» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), Γιάννης Φασουλάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 2024 οι καταναλωτές πλήρωναν για την αγορά του Οβελία από κρεοπωλείο έως και 14 ευρώ, ενώ από το σούπερ μάρκετ οι τιμές έφταναν έως και τα 11 ευρώ. Φέτος αυτή την τιμή θα πρέπει να την ξεχάσουν». Όπως εκτιμά η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής κατά την εφετινή χρονιά για το αρνί θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το κιλό. «Φέτος ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 15 ευρώ το κιλό» είπε και συμπλήρωσε ότι «είναι η στιγμή που ο κάθε Έλληνας με 2-3 ευρώ παραπάνω πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Να μη λείψει από κανένα ελληνικό τραπέζι φέτος το ελληνικό αρνί. Ο ίδιος ο πολίτης να στηρίξει τον κτηνοτροφικό κλάδο της χώρας».

Τι ανεβάζει τις τιμές

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό αρνί έχει μπει για τα καλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πιέσεις στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών, πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω.

Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά είναι οι θρησκευτικές εορτές οι οποίες και συμπίπτουν. «Την περίοδο του Ραμαζανιού, του Καθολικού Πάσχα και του Ορθόδοξου Πάσχα αγοράζουν όλοι “μανιωδώς”, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έλλειψεις αρνιών στην αγορά» είπε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής και πρόσθεσε «οι χώρες οι οποίες έχουν “απόθεμα” αρνιών και προμηθεύουν άλλα κράτη είναι η Ρουμανία, η Ελλάδα και λιγότερο η Ουγγαρία».

Επιπλέον, οι ζωονόσοι αλλά και οι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο που άφησε πίσω της η θεομηνία «Ντάνιελ» παίζουν σημαντικό ρόλο.

Στον Ντάνιελ χάθηκε ζωικό κεφάλαιο περίπου 80.000 ατόμων, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, καθώς όπως είπε ο κ. Φασουλάς μόλις «το 1/10 εξ’ αυτού έχει αντικατασταθεί». Εάν σε αυτό σε αυτό προστεθούν τα ζώα που θανατώθηκαν εξαιτίας των ζωονώσων, τότε υπάρχει ένα σημαντικό “κενό” στην αγορά των ζώων στη χώρα μας» επισήμανε ο ίδιος.

Ένας ακόμη παράγοντας που ανεβάζει τη τελική τιμή στον καταναλωτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Κρέατος είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων αλλά και των κλειστών σφαγείων. «Πολλές περιοχές της χώρας που είναι ελλειμματικές ως προς το ζωικό κεφάλαιο, δεν μπορούν να φέρουν ζώα από άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται είτε αύξηση της τιμής καταναλωτή» είτε ελλείψεις λέει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Mega

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μωρέ, να κάνω εγώ τώρα μια πρωτοποριακή πρόταση που μου ήρθε στο μυαλό;
    Να φέρουμε αμνοερίφια για το Πάσχα από έξω. Και να τα «βαφτίσουμε» Ελληνικά.
    Ποιος θα το καταλάβει; Να τα βάλουμε επάνω στα τρένα κρυφά. Και να τρακάρουν με άλλα τρένα (τι πιο σύνηθες), δε θα γίνει έκρηξη για να μας λένε κουβέντες οι κομμουνιστές. Αυτοί, θέλουν να πέσει ο Μητσοτάκης και να γίνει χάος. Δε θα τους περάσει.
    ΥΓ. Ήξερε για τους νεκρούς ο Τσίπρας στο Μάτι;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης