Κατανυκτική ατμόσφαιρα, σήμαντρα που χτυπούν πένθιμα, αναμμένες λαμπάδες και πομπές Επιταφίων, πασχαλινά τραγούδια από κορίτσια που κρατούν ανθοστόλιστα καλαθάκια, έθιμα που αναβιώνουν, στρωμένα τραπέζια με παραδοσιακές συνταγές, κόκκινα αυγά και αφράτα τσουρέκια, το Πάσχα στη Θεσσαλία μυρίζει παράδοση και γιορτάζεται με κατάνυξη σε γραφικά ξωκκλήσια και μεγαλοπρεπείς ναούς.
Πέρα όμως από τα έθιμα και τις παραδόσεις, το Πάσχα αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εκδρομές στην αναγεννημένη φύση και οι φυσικές ομορφιές της Θεσσαλίας, η αυθεντική φιλοξενία και το καλό φαγητό αποτελούν εξαιρετικούς λόγους για να την επισκεφτούμε αυτή την εποχή. Από τα επιβλητικά Μετέωρα και τη λίμνη Πλαστήρα μέχρι το Πήλιο, τον Αλμυρό και τα χωριά της Λάρισας, οι επιλογές είναι πολλές.
Μετέωρα: Εδώ το Πάσχα βρίσκει το αυθεντικό του νόημα
Με κατεύθυνση την πόλη της Καλαμπάκας, το Καστράκι και τα Μετέωρα, σιγά σιγά αρχίζουν να αχνοφαίνονται οι δυσπρόσιτοι, επιβλητικοί και μάλλον απόκοσμοι μετεωρικοί βράχοι και χωρίς δεύτερη σκέψη καταλαβαίνουμε γιατί τους επέλεξαν οι πρώτοι αναχωρητές, αναζητώντας γαλήνη και ασφάλεια.
Τα Μετέωρα με τα μοναστήρια τους, που επιστέφουν τους πελώριους βράχους, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά τοπόσημα της χώρας μας με παγκόσμια ακτινοβολία και τη δεύτερη πιο σημαντική μοναστική πολιτεία μετά το Άγιο Όρος. Ένας μοναδικός και ιδιαίτερος προορισμός, όπου το Πάσχα βιώνεται με βαθιά εσωτερικότητα, πνευματικότητα, λιτότητα και κατάνυξη.

Στα Μετέωρα, τα τυπικά των μονών τηρούνται αυστηρά. Οι Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και ο αναστάσιμος ύμνος Χριστός Ανέστη ακολουθούν το τελετουργικό. Στη Μονή Βαρλαάμ, τη Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιείται η Ακολουθία των Παθών και του Μυστικού Δείπνου σε μια ατμόσφαιρα κατανυκτική, σχεδόν μυστικιστική, με το λιγοστό φως των κεριών να αχνοφωτίζει τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και τις ασκητικές μορφές των αγίων. Αναπαριστάνεται η Σταύρωση, διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια, ψάλλεται το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και στη συνέχεια ακολουθεί η λιτανεία του Σταυρωμένου Χριστού από τους ιερείς.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, τα τάλαντα και τα σήμαντρα κρούουν και οι μοναχοί τελούν την περιφορά του Επιταφίου στις στενές διόδους γύρω από το καθολικό, με τους πιστούς να ακολουθούν ευλαβικά. Σε όλα κυριαρχεί η λιτότητα, ακόμα και στον ίδιο τον Επιτάφιο, που δεν επιστέφεται εδώ από το συνηθισμένο, υπερφορτωμένο με άνθη, κουβούκλιο και με ένα συναίσθημα γαλήνης και ταυτόχρονα δέους να πλημμυρίζει τη ψυχή. Στα Μετέωρα το Πάσχα βιώνεται στον απόλυτο βαθμό, βρίσκοντας το αυθεντικό του νόημα, το νόημα του πένθους και του Θείου δράματος, της εσωτερικής περισυλλογής, της πνευματικότητας, της κατάνυξης, της ένωσης με το Θείο.
Το βράδυ της Ανάστασης στη Θεόπετρα αναβιώνει το έθιμο του φανού, έθιμο κατά το οποίο ανάβει η μεγάλη φωτιά πάνω στο βράχο της Θεόπετρας, αναγγέλλοντας την Ανάσταση του Χριστού.

Στην Καλαμπάκα αναβιώνει το έθιμο των κοριτσιών με τα λουλουδιασμένα καλαθάκια τους, οι Λαζαρίνες, που ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης τραγουδώντας τα Λαζαροτράγουδα. Τη δεύτερη και τρίτη μέρα του Πάσχα, πριν τον εσπερινό, τελούνται τα Πασχαλόγιορτα, έθιμο κατά το οποίο οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου χορεύοντας και τραγουδώντας τοπικά Πασχαλινά τραγούδια.
Την τρίτη μέρα του Πάσχα πραγματοποιείται στο Καστράκι το έθιμο της περιφοράς Ιερών Εικόνων και Αγίων Λειψάνων, τα οποία φυλάσσονται στις μονές των Μετεώρων. Η πομπή ξεκινάει από το ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, μετά το τέλος της Λειτουργίας, περνάει από τα δρομάκια του χωριού και καταλήγει στην πλατεία ενώ ακολουθεί Αγιασμός και προσκύνηση των εικόνων.
Συνδεδεμένη με το Πάσχα είναι και η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, ανήμερα της οποίας στο Καστράκι, στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, λαμβάνει χώρα το έθιμο του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά. Πιθανώς τα πολύχρωμα μαντήλια να τα έχετε δει κρεμασμένα ψηλά στο βράχο κατά την ανάβαση σας στις μονές. Σε αυτό το σημείο του βράχου βρίσκεται υποτυπώδης ναΐσκος, ο οποίος, ίσως άνηκε σε κάποια μονή του 14ου αιώνα.

Το έθιμο του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά κρατάει από πολύ παλιά, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σύμφωνα με την παράδοση. Πρόκειται στην ουσία για τάματα πιστών, τα οποία ανεβάζουν αναρριχητές κάθε χρόνο και παραμένουν εκεί μέχρι την επόμενη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, που θα κατέβουν για να πάρουν τη θέση τους τα καινούρια. Η παράδοση θέλει κάποιον Τούρκο στρατιώτη να τραυματίζει το χέρι του και τη γυναίκα του, προκειμένου να τον σώσει, να βγάζει το μαντήλι της και να το τάζει στον άγιο, ώστε να γίνει καλά ο σύζυγος της. Κάποιος συγχωριανός, που ήταν μπροστά στο περιστατικό, αρπάζει το μαντήλι και το ανεβάζει στο μοναστήρι, που βρισκόταν πάνω στον βράχο. Ο άγιος, με θαυματουργό τρόπο, γιατρεύει το χέρι του στρατιώτη, σηματοδοτώντας έτσι και την έναρξη του συγκεκριμένου εθίμου πάνω στον βράχο.
Εκτός από τον εορτασμό του Πάσχα, τα Μετέωρα και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε δραστηριότητες στη φύση αλλά και για να επισκεφτείτε ενδιαφέροντα μουσεία. Ποδηλασία βουνού, αναρρίχηση στους βράχους, ιππασία, ράφτινγκ, πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές. Μάλιστα, από την Καλαμπάκα διέρχεται και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Στην περιοχή λειτουργούν κέντρα δραστηριοτήτων, που θα σας εξασφαλίσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό προσφέροντας σας μοναδικές εμπειρίες με την απαραίτητη ασφάλεια.
taxidistithessalia.gr