"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.7 C
Trikala

ΠΑΣΟΚ – Βλέποντας και κάνοντας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τέσσερα είναι τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ απέρριψε την περίπτωση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Για τρίτη φορά τις τελευταίες μέρες. Σίγουρα βλέπει σαν εφιάλτη την περίπτωση να υπάρξει ξανά συγκυβέρνηση με τη Δεξιά, που τόσο πολύ τη θέλουν και ο πρωθυπουργός και ορισμένοι υπουργοί του και κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη. Οπως αναμενόταν, προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι όσοι ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ θα πάρουν πακέτο και τον μισό ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη και τον άλλο μισό ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο είναι όσοι συμμετείχαν στη μοιραία για τη χώρα κυβέρνηση 2015-2019 και τη Νέα Αριστερά, στελέχη της οποίας ήταν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να ξαναστήσει στα πόδια του το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που δεν περνάει τις καλύτερες μέρες του, βαφτίζοντας το ΠΑΣΟΚ πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Το ακραίο Κέντρο και οι γενίτσαροι (πρώην αριστεροί) θα ξαναπιάσουν δουλειά θέτοντας πάλι στην κυκλοφορία τη θεωρία των δύο άκρων. Προφανώς κάτι φοβούνται στο μέγαρο Μαξίμου. Μάλλον την επανάληψη της ιστορίας με μια κυβέρνηση ενοχλητική γι’ αυτούς, που θα ψάξει σε βάθος τα πεπραγμένα τους (πράξεις, σκόπιμες παραλείψεις, βρόμικες ιστορίες) και θα απειλήσει το σύστημα που έχουν στήσει μεθοδικά από το 2019.

Κατά τον κ. Ανδρουλάκη λοιπόν τι μπορεί να έχουμε:

● Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Απίθανος στόχος αν κρίνουμε από τα ποσοστά που πιάνει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Ξεκίνησε καλά, τσίμπησε ψηφοφόρους και από τα δεξιά του και από τα αριστερά του, καθιερώθηκε δημοσκοπικά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κερδίζει πόντους στην επικράτεια του Κέντρου ξεπερνώντας τη Δεξιά, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει καθηλωθεί σε επιδόσεις που δεν του επιτρέπουν να υποστηρίξει ότι είναι κυβέρνηση σε αναμονή.

● Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν το θέλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ούτε φαίνεται ότι μπορεί να το πετύχει η Νέα Δημοκρατία, αλλά στη θεωρία υπάρχει ως ενδεχόμενο. Αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Μπορεί, αλλά όχι στις προσεχείς εκλογές αφού θα χρειαστούν 200 ψήφοι. Οπότε θα πρέπει να γίνουν κολλητά δεύτερες εκλογές. Ο πρωθυπουργός το έχει αποκλείσει, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί, οι δεσμεύσεις ισχύουν γι’ αυτούς που τις πιστεύουν και όχι γι’ αυτούς που τις εξαγγέλλουν. Κυνισμός; Ναι. Σύνηθες φαινόμενο στην πολιτική. Δημαγωγία; Αναντίρρητα. Ουδείς αναμάρτητος. Λαϊκισμός; Για το καλό τη χώρας και την πολιτική σταθερότητα λίγος λαϊκισμός δεν βλάπτει.

● Κυβέρνηση συνεργασίας με κόμμα-κορμό τη Νέα Δημοκρατία και εταίρους κάποια σχήματα που είναι δεξιότερά της. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να το πράξει, ωστόσο αν δεν γίνεται αλλιώς, αν δηλαδή δεν βρεθεί άλλος σύμμαχος, δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί να συμπράξει, τότε θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει την άποψή του. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα αναδιπλωθεί.

● Κυβέρνηση συνεργασίας με κόμμα-κορμό το ΠΑΣΟΚ και με τη συμμετοχή κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Κατά το μοντέλο παλιότερα της Πορτογαλίας και σήμερα της Ισπανίας. Για τον κ. Ανδρουλάκη, στη δημοκρατική αντιπολίτευση εκτός από το ΠΑΣΟΚ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Για να συμβεί αυτό πρέπει το ΠΑΣΟΚ να τερματίσει πρώτο στην κούρσα, να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην περιοχή της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης και να δεχθούν ΣΥΡΙΖΑ και Αριστερά να εμπλακούν σε μια κυβέρνηση ή να τη στηρίξουν χωρίς να έχουν υπουργεία. Ωστόσο τα λόγια είναι εύκολα. Στην πράξη; Απαιτείται, όπως λένε και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά, οι συζητήσεις για προγραμματική συμφωνία να ξεκινήσουν εγκαίρως για να μη θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα προκύψει ως μια λύση της τελευταίας στιγμής. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει κάποια πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. efsyn.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης