Με το Χιονοδρομικό του και τα Λιβάδια του να προσφέρονται για κάθε είδους δραστηριοτήτων στη φύση, το Περτούλι είναι ένα από τα πιο δυνατά τουριστικά «χαρτιά» της Θεσσαλίας. Είναι όμως, πρώτα και πάνω απ’ όλα, η «πορτούλα» για τα βλαχοχώρια της Θεσσαλικής Πίνδου.

Πολλοί θεωρούν ότι ουσιαστικά από το Περτούλι και μετά αρχίζει η περιοχή του Ασπροπόταμου, καθώς οι κάτοικοι των χωριών σε αυτό το τμήμα του Κόζιακα μοιράζονται με τους κατοίκους του «καθαυτού» Ασπροπόταμου, την βλάχικη καταγωγή, την κτηνοτροφική – υλοτομική παράδοση και παλιότερα τον νομαδικό τρόπο ζωής! Άλλωστε λίγα χιλιόμετρα μετά το Περτούλι, στην εντυπωσιακή κοιλάδα που σχηματίζεται, ρέει ο Καμνιαΐτης, ένας από τους σημαντικότερους παραπόταμους τους «Άσπρου» (Αχελώου).
Όπως και να ‘χει, το Περτούλι είναι από τα παλιότερα και σημαντικότερα χωριά της Πίνδου, αν και αρκετές φορές στη μακραίωνη ιστορία του ερήμωσε προσωρινά είτε λόγω επιδημιών (1720 μ.Χ -πανούκλα) είτε λόγω εχθρικών επιδρομών (καταστράφηκε από τους Οθωμανούς το 1823, αλλά και από τους Γερμανούς το 1943).

Σύμφωνα με μια από τις εκδοχές για την προέλευση του ονόματος, αυτή οφείλεται στον Τριαντάφυλλλο Χατζή Μπέρτα («Μπερτούλι»), ο οποίος επανακατοίκησε το χωριό μετά την επιδημία πανούκλας. Όμως αυτή η εκδοχή δεν φαίνεται να ευσταθεί, καθώς υπάρχει αναφορά στο Περτούλι ήδη από τον 10ο αιώνα.
«Περτούλι», λοιπόν, σύμφωνα με κάποιους ντόπιους είναι η «πορτούλα», η πύλη από και προς τον Ασπροπόταμο.
Αποτελούσε ανέκαθεν, μαζί με τα Λιβάδια του, πέρασμα και σταθμό ανάπαυσης για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ενώ σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπο έπαιξε από το 1934 η ανακήρυξη του «Πανεπιστημιακού Δάσους». Το «Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου» καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων και ανήκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση φοιτητές του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια στην είσοδο του χωριού ανήκουν στο Πανεπιστήμιο και σχεδιάστηκαν από τον διάσημο Έλληνα αρχιτέκτονα, Δημήτρη Πικιώνη.
Η τουριστική ανάπτυξη έκανε τα πρώτα της βήματα στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μαζί με την ίδρυση του Χιονοδρομικού Κέντρου. Εκτός από το σκι, γύρω από το χιονοδρομικό, στα μαγευτικά Λιβάδια Περτουλίου υπάρχουν υποδομές για κάθε είδους δραστηριότητα από Ιππασία και τοξοβολία, μέχρι βόλτες με οχήματα ATV («γουρούνες») και snowmobile.
Το δάσος και οι πλαγιές του Κόζιακα χαρακτηρίζονται από πολύ πλούσια πανίδα, καθώς εδώ ζουν καφέ αρκούδες, ζαρκάδια, αλεπούδες, αγριογούρουνα, αγριόγατες και την μεγάλη ποικιλία αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων. Σύμφωνα με τον μύθο, εδώ έβρισκε τα θεραπευτικά του βότανα ο Ασκληπιός. Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορίες, πάντα με σεβασμό στην άγρια ζωή, ενώ υπάρχουν και οργανωμένες περιοχές για κατασκήνωση.

Οι υποδομές φιλοξενίας στο Περτούλι είναι εξαιρετικές, με πολύ ατμοσφαιρικούς ξενώνες, ανάμεσα στους οποίους και το «Αρχοντικό Χατζηγάκη», ένα από τα παλιότερα κτίσματα της περιοχής. Διάσημες, ανάμεσα στους κρεατοφάγους, κυρίως, είναι και οι ταβέρνες της περιοχής, ολοκληρώνοντας ένα πλήρες «πακέτο» απόδρασης από την καθημερινότητα
visit thessaly.gr