"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7.7 C
Trikala

Ποιο είναι το νέο πρόστιμο για οδήγηση ΙΧ ή δίκυκλου χωρίς δίπλωμα;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αυξημένα ποσά και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Ριζικά αλλάζουν οι κυρώσεις για εκείνους που οδηγούν χωρίς να έχουν δίπλωμα όπως επίσης και τα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο: «Νέο κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και λοιπές διατάξεις για ασφαλή κινητικότητα».

Η δημόσια διαβούλευση θα ισχύσει έως τις 24 Ιανουαρίου 2025 ενώ η ισχύς του παρόντος αρχίζει 3 μήνες από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στα επί μέρους άρθρα.

Μάλιστα εκείνοι που οδηγούν χωρίς δίπλωμα αυτοκίνητο θα πληρώσουν 700 ευρώ και θα αφαιρεθεί η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για ένα μήνα ενώ εκείνοι που οδηγούν μοτοσυκλέτα χωρίς δίπλωμα το χρηματικό πρόστιμο μειώνεται στα 500 ευρώ αλλά η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας παραμάνει στον ένα μήνα.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 94 του νέου ΚΟΚ αναγράφεται ότι: «Στο άρθρο 94 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄57), περί αδειών οδήγησης – κυρώσεων – αδειών εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 4 αντικαθίσταται, β) προστίθεται παρ. 4Α, γ) στην παρ. 5: γα) η λέξη «Αυτός» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Η παράβαση για αυτόν», γβ) η φράση «τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ και με αφαίρεση του εντύπου της άδειας οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες» αντικαθίσταται από τις λέξεις «κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β» και οι παρ. 4, 4Α και 5 διαμορφώνονται ως εξής:

«4. α) Η παράβαση για αυτόν που καταλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο και στερείται ή δεν κατέχει την κατάλληλη άδεια οδήγησης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προεδρικού διατάγματος της παρ. 1 ή η άδεια οδήγησής του έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί για οποιονδήποτε λόγο κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ, η επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον υπάρχει και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, για 30 ημέρες.

β) Η παράβαση για αυτόν που καταλαμβάνεται να οδηγεί μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, μηχανοκίνητο τρίκυκλο, ελαφρύ τετράκυκλο και τετράκυκλο και στερείται ή δεν κατέχει την κατάλληλη άδεια οδήγησης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προεδρικού διατάγματος της παρ. 1 ή η άδεια οδήγησής του έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί για οποιονδήποτε λόγο κατατάσσεται στην κατηγορία Ε4 και στον παραβάτη επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ, η επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον υπάρχει, και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 30 ημέρες.

γ) Για τη σχετική παράβαση που αφορά φορτηγά οχήματα εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006 (Α’ 49).

δ) Για τη σχετική παράβαση που αφορά στην ειδική άδεια οδήγησης οδηγού επιβατικού δημοσίας χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις του ν. 4070/2012 (Α’ 82).

4Α. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για τη χορήγηση (αρχικής) άδειας οδήγησης σύμφωνα με την παρ. 1, έχει ο παραβάτης, μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία που καταλήφθηκε να οδηγεί χωρίς άδεια, με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.

Η παράβαση για αυτόν που καταλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο φορτηγό ή λεωφορείο χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 74/2008 (Α’ 112), κατατάσσεται στην κατηγορία Ε3-Β.».

Πηγή carandmotor.gr

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το πρόστιμο γι΄αυτούς που κάνουν 3-4 μήνες να εκδώσουν τα διπλώματα για ανανέωση, πόσο θα είναι; Ά, σιχτίρ στην Ελλάδα του 2.0, που πληρώνεις 690 ευρώ τέλη και δεν έχεις δίπλωμα για μήνες. Και μη σας παραμυθιάζουν με το χαρτί που σας δίνουν. Δεν είστε καλυμμένοι σε τυχόν ατύχημα. Ούτε καν σε έλεγχο. Ρωτήστε έναν καλό δικηγόρο, ψηλό κατά προτίμηση.

  2. Τι εισαγγελέας είσαι και δεν τους χώνεις στην μπουζού αυτούς που δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους; Στίς επόμενες κρίσεις σε βλέπω κλητήρα για νεροκουβάλημα.

    • Είμαι εισαγγελεύς για την καταπολέμηση της βλακείας. Εσύ, δεν εμπεριέχεσαι στο αντικείμενο του λειτουργήματος.
      ΥΓ. Πάλι έχεις πέντε ορθογραφικά λάθη. Καραμπινάτα μάλιστα.

    • Ο εισαγγελέας δε χώνει στη μπουζού ξερόλα Σακαφλιά. Απλώς προτείνει. Θυμήσου ποιος σε μπουζούριασε στα δυο στενά, εκεί που πούλησες μαγκιά και σε βάλανε στην κάσα.. Άντε τράβα στο γήπεδο να δείξεις στον προπονητή τη δουλειά του.

  3. Γειά σου κύριε εισαγγελέα με την Τζένη την ωραία. Θα σε μπιχλιμπίδι άσει όμορφα η κυρία. Εσύ αυλωνιτσάκη σπανοβαγγελοδημήτρη πες αλεύρι ο κούλης θα σε γλεντήσει. Ο τελευταίος να ανάψει το φώς.

    • Εσένα πάντως σε γλέντησα εγώ, με το χερούλι. Ήθελες και τη γκανιότα και τζάμπα μαρίδα βλέπεις… Τόσο σου έκοβε, που είδες μόνο το τυρί.
      ΥΓ. Κάνε και κανένα ορθογραφικό λάθος, τόσο πολύ σε παρέσυραν οι κακές παρέες;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης