"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.4 C
Trikala

Politico: Η επόμενη μέρα στη Συρία – Νικητές και χαμένοι μετά την πτώση Άσαντ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ηξαφνική προέλαση των ανταρτικών δυνάμεων στη Δαμασκό, που οδήγησε τον Μπασάρ αλ Άσαντ σε φυγή, αλλάζει ραγδαία το τοπίο στη Συρία, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία.

Η κατάρρευση του καθεστώτος, που υπήρξε σύμβολο αυταρχισμού για περισσότερα από δύο δεκαετίες, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο γεωπολιτικής αβεβαιότητας και συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Σε ανάλυσή του, το Politico εξετάζει ποιοι αναδεικνύονται ως νικητές και ποιοι βρίσκονται στη δύσκολη θέση των χαμένων από την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, φωτίζοντας τις περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες της κρίσης.

Συρία (Ίσως)

Ο συριακός λαός υπέφερε για δεκαετίες από τη στυγνή κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ και από έναν 13ετή εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσε έως και 600.000 θανάτους και πάνω από 13 εκατομμύρια εκτοπισμούς, τα 6,2 εκατομμύρια διέφυγαν εκτός χώρας. Ο πόλεμος επέτρεψε την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), γνωστού για τις φρικαλεότητές του.

Η ελπίδα για ειρήνη εξαρτάται από τη δυνατότητα αποφυγής νέας βίας. Όμως, η κυριαρχία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) προκαλεί αμφιβολίες. Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, με ηγέτη τον Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, πρώην σύμμαχο του Ισλαμικού Κράτους.

Παρότι το HTS έχει αποσχιστεί από την αλ-Κάιντα, ο αλ-Τζολάνι επιχειρεί να το παρουσιάσει ως εθνικιστική δύναμη. Στην επαρχία Ιντλίμπ, η οργάνωση έχει επιδείξει ανοχή προς τις μειονότητες, επιτρέποντας στους Χριστιανούς και τους Δρούζους να λειτουργούν ανενόχλητοι. Ωστόσο, το κατά πόσο το HTS έχει εγκαταλείψει τις ριζοσπαστικές του ρίζες παραμένει αμφίβολο.

Τουρκία

Η πτώση του Άσαντ ενισχύει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε στηρίξει τους αντάρτες από την αρχή της σύγκρουσης. Η Τουρκία, βασικός υποστηρικτής των ισλαμιστικών ομάδων της αντιπολίτευσης, βλέπει την ευκαιρία να περιορίσει τους Κούρδους αυτονομιστές και να ωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Ο οικονομολόγος, Τίμοθι Ας, χαρακτήρισε την πτώση του Άσαντ «τεράστια νίκη για την Τουρκία» και «έξυπνη κίνηση από τον Ερντογάν».

Ισραήλ

Η ανατροπή του Άσαντ αποτελεί σημαντική ήττα για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, διακόπτοντας τις χερσαίες διαδρομές ανεφοδιασμού τους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την πτώση «ιστορική ημέρα», αλλά προειδοποίησε για πιθανούς κινδύνους.

Η στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στα εγκαταλελειμμένα συριακά φυλάκια στα υψίπεδα του Γκολάν αποτελεί προληπτική κίνηση για την αποτροπή εχθρικών δυνάμεων.

Χαμένοι

Κούρδοι της Συρίας

Οι Κούρδοι, που απολάμβαναν σχετική αυτονομία υπό τον Άσαντ, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιέσεις από το νέο καθεστώς, ιδιαίτερα λόγω της σχέσης του με την Τουρκία. Επιπλέον, οι απώλειες εδαφών από την κουρδική ομάδα YPG στις μάχες με τους Τούρκους υποστηριζόμενους αντάρτες επιδεινώνουν την κατάστασή τους.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι η Αμερική δεν πρέπει να εμπλακεί ξανά στη Συρία. Οι ανησυχίες για την εγκατάλειψη των Κούρδων από τις ΗΠΑ αυξάνονται.

Αλαουίτες της Συρίας

Οι Αλαουίτες, που αποτελούν το 12% του πληθυσμού και ήταν στυλοβάτες του καθεστώτος Άσαντ, φοβούνται αντίποινα. Τα εγκλήματα του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των σφαγών από τις παραστρατιωτικές ομάδες Shabiha, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδίκησης.

Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ

Η πτώση του Άσαντ αποδυναμώνει τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, που υπήρξαν οι βασικοί υποστηρικτές του καθεστώτος. Το Ιράν χάνει έναν κρίσιμο σύμμαχο, ενώ η Ρωσία, αποδυναμωμένη από την εμπλοκή της στην Ουκρανία, δεν μπόρεσε να στηρίξει τον Άσαντ επαρκώς.

Η Χεζμπολάχ, που υπέστη βαριές απώλειες στον πόλεμο με το Ισραήλ, παραμένει αποδυναμωμένη, ενώ η απώλεια του Άσαντ περιορίζει τη στρατηγική εμβέλειά της.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απορίες τινές:
    Όλοι αυτοί οι επαναστάτες που ξαφνικά προέλασαν και κατέκτησαν τη χώρα, που βρίσκονταν την προηγούμενη εβδομάδα, μήνα, έτος; Κατέβηκαν από τον ουρανό; Ήταν στο χώμα; Και γιατί είναι πεζοί*; Δεν διαθέτουν ούτε ένα Ντάτσουν- έστω Τογιότα- με πολυβόλο, όπως οι υπόλοιποι ανά τον κόσμο ομοϊδεάτες, αλλαχουακμπαρίτες;
    Αλλά τι να πεις, όταν οι λαοί δεν αντιλαμβάνονται το τι σημαίνει η ευθεία γραμμή των συνόρων τους. Ένα χάπι παραπάνω να έπινε η (έστω) αρχαιολόγος Γερτρούδη Μπελ, θα τους ονομάτιζε αντί για Συρία, Γκυριζία. Όχι άδικα, εάν κρίνουμε από τα μούσια τους (τουλάχιστον, εδώ κυριαρχούν τα μαύρα. Αλλού, σε πυρηνικές δυνάμεις, βρίθουν τα περιποιημένα ολόλευκα).
    ΥΓ. Θυμηθείτε το ανάλογο της αποχωρήσεως των Αμερικανών από το Αφγανιστάν. Ξάφνου, παρουσιάστηκαν Αλλαχουακμπάρηδες από το πουθενά, πεζοί και αυτοί, καταλαμβάνοντας τη χώρα. Ούτε ένα …Ντάτσουν. Ούτε ένα …ποδήλατο ρε αδερφέ.
    Τελικά, είναι εύκολο να κατακτήσεις μία χώρα. Αρκεί να …αποχωρήσουν ξάφνου, οι άλλοι. Μόνο ο ΕΛΑΣ δεν το σκέφτηκε, όταν αποχώρησαν οι Γερμανοί από την Αθήνα. Περίμενε τον Σκόμπυ, για να μας απελευθερώσει.
    Τι παπάτζες τρώμε διαχρονικά…

    • Απορίες τινές, μέρος Β΄
      Δεν θα το έγραφα για να μην κουράσω, αλλά μόλις είδα δηλώσεις των εκεί κατοίκων. Ήτοι: επιτέλους ελευθερία, είναι όλοι τώρα μονοιασμένοι Σιίτες-Σουνίτες-Χριστιανοί κλπ. Καλά ρε παιδιά, ποιοι τον στήριζαν; και που ήταν ο στρατός του να σας αντιμετωπίσει; Και τι θα γίνει τώρα με τις καραβιές που έφυγαν από εκεί, κυνηγημένοι από τον πρώην; Μήπως θα γυρίσουν πίσω; Και θα έλθουν εδώ οι αντίπαλοι τους; Και καλά, εσείς ορμήσατε και απελευθερώσατε τη χώρα στο τάκα-τάκα και δεν πήραν χαμπάρι το Ισραήλ, η Αμερική, η Αγγλία, η Ρωσία; Τι μας λέτε; Μη το μαρτυρήσετε στον Ταγίπ (αν και δεν το χρειάζεται).
      Άντε με το καλό βρε, ο αναλφάβητος έμπορος καμηλών να σας δίνει δύναμη.
      ΥΓ. Μόλις έλαβα την εξής απάντηση από εκεί: Ευχαριστούμε. Και εσάς να σας βοηθά η παντόφλα και το κάστανο του δικού σας.

      • Ιστορικέ, μόλις άρχισαν να φεύγουν από την Τουρκία και να επιστρέφουν. Ελπίζω να φύγουν και από εδώ για φτιάξουν τη χώρα τους. Μόνο να μην κάνουν το ίδιο λάθος με εμάς, που μετά τη χούντα τους είχαμε στις θέσεις τους επί χρόνια. Επιτρέπαμε μάλιστα στον Παττακό και στο Γεωργαλά να μας δουλεύουν στην τηλεόραση. Εσχάτως δε «παίζει» πολύ και ο υπουργός τύπου και πληροφοριών του Ιωαννίδη, που μας πουλάει πνεύμα. Τον είχαμε τόσα χρόνια καθηγητή στο Πάντειο (αντί σε κάποιο μπουντρούμι) και υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη προσωπικότητα που πέρασε από την Ελλάδα, ήταν ο …Ιωαννίδης.
        Πρώτα βγαίνει η ψυχή.

  2. 50 χρόνια λέει κυβερνούσε εκεί μία οικογένεια. Εδώ κυβερνούν 50 χρόνια (και βάλε) 3 οικογένειες. Τι μεγαλείο είναι η Δημοκρατία!!!
    Έτσι δεν είναι;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης