Ο Κασσελακης και το κόμμα του, ανακοίνωσε συνεργασία σε πρώτη φάση για τα Τέμπη συμπράττοντας με την Πλεύση Ελευθερίας, βλέποντας ότι οι ελπίδες του για επιπλέον εκλογική άνοδο είναι περιορισμένες, καθώς είναι καθηλωμένος μετά τη φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ μικρά ποσοστά.
“Συμφωνήσαμε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα δουλέψουμε μαζί και θα κάνουμε μαζί αυτό που απαιτούν οι οικογένειες των θυμάτων, θα βάλλουμε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και τον ιθύνοντα νου τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον της προανακριτικής για να πάνε στο δικαστήριο. Φτιάχνουμε μαζί εντός και εκτός βουλής ένα μέτωπο δικαιοσύνης.
Αν χρειαστεί να συνεργαστούμε για να εξαφανιστεί το σάπιο πολιτικό σύστημα θα το κάνουμε”.
Είναι η δήλωση του Κασσελάκη, από το 1ο (ιδρυτικό) συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας.
Δημοσκοπικά και σταθερά τους τελευταίους μήνες, η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται κοντά στο 15%-17%, το Κίνημα Δημοκρατίας στις περισσότερες μετρήσεις βρίσκεται πέριξ του 2,5%- 3% που είναι το όριο εισόδου στη Βουλή.
Υπό την έννοια αυτή θα έλεγε κανείς ότι η Κωνσταντοπούλου δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη το ασθμαίνων κόμμα εκείνων που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η εκδήλωση πρόθεσης συνεργασίας για τα Τέμπη, αλλά όχι μόνο, εκτιμάται πως δεν αφορά το δημοσκοπικό άθροισμα των δύο κομμάτων, αλλά το “κάτι περισσότερο” που μπορεί να φέρει.
Για τον Κασσελάκη αυτή η συνεργασία μοιάζει να είναι όρος επιβίωσης, υπό την έννοια ότι παρά τις φανταιζί επικοινωνιακές τακτικές του και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του δεν συγκινεί σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Όπως φαίνεται το “αστέρι” του, έγινε κομήτης.
Ως εκ τούτου η προσκόλληση στο κόμμα της Κωνσταντοπούλου αναμένεται να του δώσει μία “κάποια υπόσταση”, και από την άλλη να προσφέρει βουλευτικές έδρες στην μικρή ομάδα των βουλευτών που τον ακολουθούν, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αλ. Αυλωνίτης, η Ραλλία Χρηστίδου,η Παναγιώτα Πούλου και οι υπόλοιποι.
‘Αλλωστε, εάν δει κανείς το πολιτικό “λανκάζ” αυτών των βουλευτών δεν απέχει πολύ από εκείνο της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.
Για την Κωνσταντοπούλου η συνεργασία είναι και μία αρκετά ηχηρή απάντηση στις κλειστές πόρτες ακόμα και κοινοβουλευτικής σύμπραξης που βρίσκει από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, και τη Νέα Αριστερά.
Στην περίπτωση, δε, που γίνει το επόμενο βήμα, οι έξι βουλευτές της Πλεύσης μπορούν μαζί με τους έξι προς το παρόν “ανεξάρτητους”του Κασσελάκη να συγκροτήσουν ολοκληρωμένη κοινοβουλευτική ομάδα.
Ό,τι “βασανίζουν”, δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά εδώ και καιρό, θα μπορούσαν να το πετύχουν Κωνσταντοπούλου και Κασσελάκης.
Όλα αυτά, βεβαίως, είναι ακόμα στη σφαίρα της θεωρίας και των καλών προθέσεων.
Για να προχωρήσει μία τέτοια σύμπραξη, εκτός από το θέμα των Τεμπών, και να φτάσει μέχρι και τις εκλογές, πρέπει ο Κασσελάκης να δεχτεί την πολιτική του “υποταγή” στην Κωνσταντοπούλου, δεδομένου ότι πιά εκείνη είναι που έχει τον πρώτο λόγο και το “μομέντουμ”.
Και πρέπει να σημειωθεί πως μέχρις ώρας την προαναγγελία της σύγκλισης την έκανε ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί και δεν έχει αποκαλύψει το δικό της σχέδιο.
Δική μας πρόβλεψη είναι ότι γνωρίζοντας τον εκρηκτικό της χαρακτήρα αλλά και την επικοινωνιακή ανάγκη για τα φώτα της δημοσιότητας του Κασσελάκη, η συνεργασία αυτή δεν θα πάει και πολύ μακριά..