Σχετικά με την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν,
(απο τον Θωμά Δασκάλου- Αρχιτέκτων Μηχανικός- ΤΡΙΚΚΗ)
Και ξαφνικά ο δυστυχής νεοραγιάς, ανακάλυψε οτι υπάρχει και ένα έργο που αναφέρεται σε κάποιον Όμηρο, Οδυσσέα , Ελένη, Αθηνά, Τροία κλπ. Και ενώ δεν έχει διαβάσει ποτέ ούτε έναν στίχο απο το πρωτότυπο και δεν έχει καμία ιδέα περί της Ομηρικής αφηγήσεως του Έπους, ξαφνικά, βγαίνοντας απο την αίθουσα, νοιώθει οτι πλέον είναι βαθύς γνώστης της Οδύσσειας. Πολλοί δε εξ’ αυτών έχουν και το θράσος, ως ειδήμονες πλέον, να δημοσιεύουν ανόητα άρθρα και αναλύσεις για τα άγνωστα “βαθύτατα” νοήματα που εν κρύπτονται στην Οδύσσεια, ως πεφωτισμένοι πλέον γνώστες, που αντλούν μέσα απο την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν. Δέχονται άκριτα όλες τις αυθαίρετες σκηνοθετικές παραχαράξεις της αυθεντικής ροής του έργου. Π.χ. Ενώ στον Όμηρο, το Έργο αρχίζει και βασίζεται με την αφήγηση του Οδυσσέως στην χώρα των Φαιάκων, εδώ δεν υπάρχει ούτε το νησί των Φαιάκων ούτε και η Ναυσικά, όπως και το υπέροχο συμβολικό «ο Κανένας» του Οδυσσέα προς τον Πολύφημο, η χώρα των λωτοφάγων ενσωματώθηκε στην ιστορία στο νησί της Καλυψώς, έναν Αγαμέμνονα που παραπέμπει στον Batman και στο «Interstellar», όπως και άλλα αντι_Ομηρικά πρόσωπα στο έργο)
Και το σπουδαιότερο βεβαίως, στο όνομα υποτίθεται της «woke» και στα δείγματα της «προοδευτικής ιδεολογίας» που αποσκοπούν την φυλετική αλλοίωση του γένους μας, οι νεοραγιάδες καταπίνουν αμάσητα, αποδεχόμενοι την Ωραία Ελένη, ως μαύρη της Αφρικής, την θεά Αθηνά με μουσουλμανομαντηλοφορεμένη και αμφιβόλου φυλετικής Ασιατικής προελεύσεως.
Και ερωτώ και εγώ με την σειρά μου:
Ξέρετε καμία απο τις Ολύμπιες θεές να ήταν μαύρη; Ξέρετε καμία απο τις Μούσες να ήταν μαύρες; Ή κάποιες απο τις Ωκεανίδες, τις Νηρηίδες, τις Δρυίδες, τις Ναϊάδες, τις Ορεστιάδες, κάποιες απο τις κόρες του Ασκληπιού; Ξέρετε καμία απο τις εκατοντάδες αρχαίες γυναικείες ονομασίες πλανητών, δορυφόρων, γαλαξιών να αντιστοιχούσε σε μαύρη;.Υπάρχει κάποια αγγειογραφία, ένα γλυπτό, ένα ψηφιδωτό με μαύρη; Είδες κάποια ηρωϊδα μαύρη, στις Τραγωδίες;
Ω!!! Δύστυχε Αμόρφωτε Νεοραγιά!!! Πόση Μαυρίλα σε δέρνει!!! Είσαι ο φυσικός κληρονόμος ενός ανεκτίμητου πολιτιστικού πλούτου και ανέχεσαι με απάθεια και αδιαφορία, όλες τις παραχαράξεις και τις όλες προσβλητικές αποδόσεις των κλασσικών μας έργων.





Τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα (καλά ή κακά) δεν έχουν σκοπό να μεταδώσουν ιστορικές ή άλλες γνώσεις σε ανθρώπους που βαριούνται (ή δεν ενδιαφέρονται) να διαβάσουν.
Συνήθως έχουν σκοπό να δημιουργήσουν συναισθήματα. Και ο ίδιος ο Όμηρος κάτι παρόμοιο έκανε, χρησιμοποιώντας (συχνά αντικρουόμενους) προφορικούς μύθους. Όπως και χιλιάδες χρόνια αργότερα ο Τσιτσάνης με τον Σακαφλιά (τυχαία τα παραδείγματα).
Αν τον είχε κάνει και μαύρο θα δημιουργούσε μεγαλύτερα συναισθήματα.
Τσιτσάνης: Άσπρα μούρα- μαύρα μούρα, είσαι μια γλυκιά μουρμούρα (Τα μούρα 1973). Βρε Ιέλμουρα ούλου σουφές κουβέντις ίσι. (Χουριάτς).
Απάντηση στον “Ιελμουρ”
Δεν με καλύπτει η απάντησή σας. Δεν μπορεί ο καθένας στο όνομα της τέχνης, της πρωτοτυπίας, του μοντερνισμού, της ψευτο-διανόησης κ.λπ. να βεβηλώνει και να αυθαιρετεί σε κλασσικά μνημεία αιώνων. Ξέρετε, στην Οδύσσεια, κατα την διάρκεια τόσων αιώνων να αναφέρεται καμία αυθαίρετη απόδοση ή παραχάραξη;;; Φυσικά ΟΧΙ!! Είδατε σε τόσους αιώνες, το παγκόσμιο σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς (ΕΛΕΝΗ) και της Σοφίας (ΑΘΗΝΑ) να απεικονίζεται με άλλη μορφή; ΟΧΙ!! Σε όλα τα χαρτονομίσματα Σε όλα τα χαρτονομίσματα του ΕΥΡΩ, είδατε πουθενά το υδατογράφημα -που απεικονίζει το πρόσωπο της Ευρώπης- να απεικονίζεται ως μαύρη; ΟΧΙ!!! Περιμέναμε δηλαδή τον Νόλαν να μας δώσει μία άλλη διάσταση της Οδύσσειας, στο όνομα της καλλιτεχνικής του ιδιοφυΐας; Θα σας πω και κάτι να το γνωρίζετε, που απομυθοποιεί το εμπνευσμένο -υποτίθεται- αριστούργημα του Νολα ν. Ο Νολαν δεν διάβασε ούτε ένα στίχο απο την Οδύσσεια του Ομήρου. Ότι έμαθε περί της Οδύσσειας, ήταν απο ένα αμερικάνικο κόμικ που δεν ξεπερνούσε τις 70 σελίδες.. Όπως είχαμε και εμείς τα εικονογραφημένα κλασσικά. Και έρχεται τώρα ο Νολαν να μας κάνει μαθήματα δεοντολογίας περί του Ομήρου κλπ. Επιμένω στον όρο “ΝεοΡαγιάς”