Η καρδιά των αγροτών «χτύπησε» στα Τρίκαλα αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς πραγματοποιήθηκε το 13ο ετήσιο Αγροτικό Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ) και Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναλυθούν οι προκλήσεις για τη γεωργία στην εποχή της κλιματικής κρίσης και η θωράκιση του πρωτογενούς τομέα, η πραγματική κατάσταση σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας 1,5 χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023, τι αλλάζει στο παραγωγικό μοντέλο της Ευρώπης, το ενεργειακό κόστος, η σημερινή κατάσταση για τα αγρο-φωτοβολταϊκά, η μείωση του κόστους των αγροτικών προϊόντων, η ασφάλιση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία για γεωργούς, η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα κ.ά.
Εκφράστηκε η άποψη ότι δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες με τα φωτοβολταϊκά στο χωράφι τα τελευταία πέντε χρόνια. Μικρές προσδοκίες κι εστίαση στα αγροβολταϊκά. Μάλιστα σημειώνουν ότι θα πρέπει τα επιτελεία της κυβέρνησης να τρέξουν άμεσα, έτσι ώστε άμεσα οι αγρότες να ενισχυθούν.
Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι και η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού, προέδρου ΣΕΚΕ και προέδρου Syndea, Κώστα Καραμανλή, όπως και του Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιάννη Μανιάτη.
«Απαιτείται στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα»
Μία ιστορική ομιλία – παρέμβαση για τον πρωτογενή τομέα πραγματοποίησε σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο αγροτικό συνέδριο των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Θεμάτων και Αγροτικών Φωτοβολταϊκών στα Τρίκαλα.
«Η σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι τεράστια» επεσήμανε ο κ. Καραμανλής και ανέλυσε σε τέσσερις άξονες την ανάγκη στήριξης του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής περιφέρειας. Επίσης σκιαγράφησε την επόμενη μέρα στην ΚΑΠ μετά το 2027, τη φυγή των νέων από την ύπαιθρο και πρότεινε δέσμη μέτρων για τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων.
Κλείνοντας, την ομιλία του ο κ. Καραμανλής (μέσω βίντεο) υπογράμμισε: «Τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτείται εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου. Με μακροχρόνια διάσταση. Μετά από ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους. Πάνω απ’ όλα με διακομματική συνεννόηση και συναίνεση».
«Δίκαιη κατανομή του ενεργειακού χώρου σε αγρότες»
Στο ενεργειακό ζήτημα και τη μείωση του κόστους παραγωγής εστίασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Καθηγητής Γιάννης Μανιάτης (Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – Εξωτερικές Υποθέσεις, Ασφάλεια & Άμυνα, Διεθνής Ενεργειακή Ασφάλεια και Συνεργασία) μιλώντας μέσω βίντεο στο αγροτικό συνέδριο των ΠΣΑΘ και ΠΣΑΦ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αγροτική παραγωγή, τη διάσωσή της και την περαιτέρω ανάπτυξή της» επεσήμανε ο κ. Μανιάτης και αναφέρθηκε αναλυτικά στις και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ, όπως είναι οι αγρότες. Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου με δίκαιη κατανομή του ενεργειακού χώρου, με μεγάλο μέρος αυτού να δίνεται σε αυτο-παραγωγούς, σε αγρότες και Ενεργειακές Κοινότητες.
Σειρά μέτρων
«Η συζήτηση επικεντρώνεται προς το μέλλον για μια Θεσσαλία ισχυρή και βιώσιμη. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους στα χωράφια τους και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής ύψους 3,5 δις ευρώ», σημείωσε ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 13ο Αγροτικό Συνέδριο των ΠΣΑΘ ΚΑΙ ΠΣΑΦ.
Ο κ. Κέλλας παρουσίασε στους συμμετέχοντες όλα τα μέτρα, στα οποία έχει προχωρήσει το ΥπΑΑΤ, για την ελάφρυνση των αγροτών κι αφορούν μεταξύ άλλων τη μείωση της φορολογίας για συνεταιρισμούς και παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτούς κατά 50%, την επιστροφή του, ΕΦΚ σε αγροτικά καύσιμα, τα ειδικά τιμολόγια ρεύματος «ΓΑΙΑ» με μειωμένη τιμή ανά kWh, για 2+8 χρόνια.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση Μέτρου 23 για αποζημίωση παραγωγών με απώλειες άνω του 30%, προσθέτοντας ότι τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε ένα ποσό ύψους 600 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις, ενώ τέλος έκανε αναφορά στη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, βοηθώντας πάνω από 21.000 παραγωγούς και 700 συνεταιρισμούς.
Συγκεκριμένα, στάθηκε στο πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στο χωράφι, πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ, αλλά και τις αλλαγές που έχουν αποφασιστεί πάνω σε αυτό το ζήτημα, στο πρόγραμμα για θερμοκήπια ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως και το πρόγραμμα για καινοτόμα εργαλεία στη γεωργία ύψους 300 εκατ. ευρώ.
«Χωρίς τους νέους μας δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα, γι’ αυτό χρειαζόμαστε δίκαιο εισόδημα και αυτή την στιγμή ξέρουμε πως είναι χαμηλό. Η μετά Daniel εποχή θα πρέπει να είναι η έναρξη ενός νέου μοντέλου και η κυβέρνηση θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τον πρωτογενή τομέα», κατέληξε ο κ. Κέλλας.
Σκληρή αντιπολίτευση
Η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως δεν έχει γίνει τίποτα με σχεδιασμό. «Αφήσατε τον πρωτογενή τομέα απροστάτευτο και έρμαιο μεγάλων fund! Δεν ανακοινώσατε τίποτα για το πώς θα παραμείνουν οι νέοι στη γη τους».
Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά στο χωράφι τόνισε ότι «δεν υπάρχει πραγματικό σχέδιο. Υπάρχει μία άναρχη ανάπτυξη, ενώ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο άλλων ΑΠΕ για τη Θεσσαλία. Έχουμε πεις τις θέσεις μας καθαρά με κατάργηση του ΕΦΚ, ζητήσαμε την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ», σημείωσε η κα Λιακούλη.
«Ξεκίνησε μία προσπάθεια για ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά δεν είναι αρκετό. Δώσαμε επτά κατευθυντήριες που ξεκινούν από το νερό μέχρι τις προοπτικές για καλλιέργειες, αλλά τις απορρίψατε. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, θέλει τόλμη η πολιτική και κυρίως συνέπεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Λιακούλη.
Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης ξεκαθάρισε πως, «χρειάζεται μία ενιαία εθνική αγροτική πολιτική», προσθέτοντας ότι «αισθάνομαι πως βρίσκομαι σε μία άλλη χώρα με αυτά που άκουσα από τον κ. Κέλλα. Σήμερα χρειάζεται να δούμε το μοντέλο του σύγχρονου αγρότη για τα επόμενα είκοσι χρόνια».
«Δεν ακούμε κανένα πραγματικό σχέδιο», σημειώνοντας πως ελάχιστοι μπορούν να βάλουν θερμοκήπια από τους μικρομεσαίους αγρότες αυτή τη στιγμή. «Φλέγων ζήτημα είναι το νερό και εργάτες γης, αλλά σε αυτά ακόμα δεν ακούμε τίποτα. Με τον ΟΔΥΘ για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος σηκώνει τα χέρια και λέει για πρώτη φορά δεν μπορώ να διαχειριστώ την κατάσταση στη Θεσσαλία για το νερό. Ας μην ξεχνάμε πως τα αντιπλημμυρικά σχέδια περνούν από το κράτος στην ανώνυμη εταιρεία».
Τέλος, για τα φωτοβολταϊκά σήμερα πώς μόλις 0.75% ποσοστό βρίσκεται στους αγρότες. «Αυτό δεν σημαίνει ενεργειακή δημοκρατία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε φωτοβολταϊκά στο χωράφι από το 2024, έχει χαθεί ποτιστική περίοδος και πολλά ακόμα, αλλά ακόμα περιμένουμε. Για ποια φωτοβολταϊκά στο χωράφι μιλάμε», αναρωτήθηκε ο κ. Κόκκαλης.
«Να παραμείνει ο αγροτικός κόσμος στην ύπαιθρο»
«Θα κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά για να παραμείνει ο αγροτικός κόσμος στην ύπαιθρο, να ανανεωθεί με νέους αγρότες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ) και Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), Κώστας Σπανούλης.
«Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό συνέδριο στα Τρίκαλα που αφορά τον Πρωτογενή Τομέα, δηλαδή το πώς θα παραμείνουν οι αγρότες στην ύπαιθρο με αξιοπρέπεια, ειδικά και μετά τις νέες αρνητικές διεθνής εξελίξεις. Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, ότι η παγκοσμιοποίηση και κυρίως το «χτύπημα» που θα υποστεί η Ελλάδα, στο εμπόριο και τα αγροτικά της προϊόντα, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την κλιματική κρίση που δυστυχώς επιδεινώνεται κάθε χρόνο, μπορούμε να πούμε πως ο αγροτικός κόσμος ζει σε μια αβεβαιότητα.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, στο συνέδριο αυτό, θα κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά για να παραμείνει ο αγροτικός κόσμος στην ύπαιθρο, να ανανεωθεί με νέους αγρότες, γιατί βάσει στατιστικών στην Ελλάδα οι αγρότες κάτω των σαράντα ετών είναι μόλις στο 7%», ανέφερε ο πρόεδρος των ΠΣΑΘ και ΠΣΑΦ, εκφράζοντας την αγωνία των αγροτών, αλλά και την αβεβαιότητα για το μέλλον παρουσιάζοντας μία σειρά προβλημάτων όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη δυναμικού και πολλά ακόμα.
«Ο γεωργικός κλάδος οφείλει να κρατήσει τον κόσμο στον τόπο του. Δεν είναι όμως μία εύκολη αποστολή αυτή για την κυβέρνηση», ανέφερε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Τρικάλων με τη Νέα Δημοκρατία, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας παράλληλα και στις αγωνίες που εκφράστηκαν για φυγή του πληθυσμού από την ύπαιθρο και τις γεωργικές εκτάσεις.
«Η κλιματική κρίση μας δείχνει συνεχώς πόσο πιο γρήγορη έχει γίνει η κατάσταση, καθώς χρειάζονται περισσότερα χρήματα από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάρα πολύ, ενώ το διεθνές περιβάλλον συνεχώς μεταβάλλεται με τελευταία εξέλιξη αυτή των δασμών από τις ΗΠΑ, που θα μας επηρεάσει κι εμάς», ανέφερε ο κ. Σκρέκας αναφορικά με το υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε τις ενέργειες που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση με σκοπό να ελαφρύνει αγρότες και κτηνοτρόφους.
«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στη νέα πρόκληση που έρχεται μπροστά μας και είναι η δραματική κι απόλυτη αλλαγή των εμπορικών δρόμων σήμερα. Αυτό ενδεχομένως θα επηρεάσει και τις δικές σας παραγωγές και χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας», κατέληξε ο κ. Σκρέκας τονίζοντας πως πλέον μιλάμε για μία διαφορετική καθημερινότητα.
Ο αναπληρωτής Γραμματέας στον Τομέα της Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Κυανίδης κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για τις δράσεις της. Τονίζοντας ότι «Το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο που έφερε τα φωτοβολταϊκά στο χωράφι».
«Είναι πλέον προφανές ότι οι εξελίξεις στον κόσμο οδηγούν σε ανάγκη να ξαναδούμε τα βασικά. Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να αναδιαμορφώσει συνολικά την πολιτική της. Πέρα από τις κάθε φορά προτεραιότητες, ο αγροτικός τομέας οφείλει να είναι μια σταθερά, καθώς αφορά, όχι απλώς έναν πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών, αλλά, κυρίως, αφορά την ίδια μας την ύπαρξη», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας, Νίκος Σακκάς, εκφράζοντας τις αγωνίες του, αλλά και την δράση των συνδέσμων έτσι ώστε να δώσουν λύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων, Χρύσα Ντινή σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλία σκύβει πάνω από τον αγροτικό τομέα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και ψάχνουμε να βρούμε λύσεις.
Το αγροτικό εισόδημα είναι μειωμένο, το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, ενώ σημειώνεται μείωση παραγωγής και κέρδους. Παρακολουθούμε το θέμα με τον ΟΔΥΘ τη μείωση κατά το μισό του αρδευτικού νερού, ενώ ημερίδα κάναμε και τα φωτοβολταϊκά στην Θεσσαλία».
Ο λόγος στο φιλμάκι, είναι πανομοιότυπος με αυτόν που είδατε αμέτρητες φορές, που καταλήγει στο «θα σας …εξαφανίσουμε».
Εάν εδώ, δεν βλέπετε την πλήρη κατάρρευση της χώρας, θα την καταλάβετε σε λίγο.