Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του στίβου με τίτλο:
Μακροχρονιος και ετησιος σχεδιασμος στα δρομικα και συνθετα αγωνισματα του κλασικου αθλητισμου
Μεταξύ των συγγραφέων του βιβλίου ο Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και προπονητής του Γ.Σ. Τρικάλων κ. Δημήτριος Σούλας
Ο κ. Σούλας έχει γράψει μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του, τον Δημήτρη Θεοδωρίδη και τον Λευτέρη Ραφαηλάκη την 3η ενότητα που αναφέρεται στην προπόνηση των δρόμων ημιαντοχής – αντοχής.
Πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο των 784 σελίδων, το οποίο αναφέρεται στην προπονητική ρύθμιση και καθοδήγηση των ευαίσθητων ηλικιών της αναπτυξιακής φάσης μέχρι τις ηλικίες των 17-18 χρόνων.
Είναι μοναδικό γιατί από την αναζήτηση της σχετικής παγκόσμιας βιογραφίας δεν βρέθηκε κάποιο αντίστοιχο συγγραφικό πόνημα. Μόνο οι Δυτικογερμανοί παρουσίασαν κάτι παρεμφερές τη δεκαετία του 1970 αλλά πολύ περιορισμένης έκτασης.
Υπεύθυνος της έκδοσης είναι ο κ. Σπύρος Κέλλης, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ και η συγγραφή του βιβλίου αποτελεί μια μακροχρόνια και κοπιώδη συλλογική προσπάθεια αξιόλογων και έμπειρων προπονητών και επιστημόνων της άθλησης με στόχο την εφαρμογή ενός ενιαίου προπονητικού – αγωνιστικού σχεδιασμού για τις αγωνιστικές κατηγορίες Κ14, Κ16 και Κ18
Στη συγγραφική ομάδα μετέχουν οι:
Βασιλική Μάνου, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ορφανόπουλος, Δημήτριος Σούλας, Ιωάννης Κουτσιώρας, Λευτέρης Ραφαϊλάκης, Νικόλαος Κελεπούρης, Παναγιώτης Ασλανίδης, Σπύρος Κέλλης.
Η συγγραφική ομάδα νοιώθει εξαιρετικά υπερήφανη για αυτό το σπάνιο συγγραφικό έργο, ένα έργο που θα βοηθήσει στο έργο τους νυν προπονητές αλλά και τις κατοπινές γενιές των προπονητών του Κλασικού Αθλητισμού και όχι μόνον.
Αξίζει να σημειωθεί, και αυτό έχει την σημασία του, ότι η συγγραφή των διαφόρων κειμένων έγινε κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας όπου υπήρχε αρκετός χρόνος να γραφούν με ηρεμία όλα αυτά τα οποία αναφέρονται στο βιβλίο και που συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη.
Ο στόχος του βιβλίου είναι να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση στους προπονητές για την προπονητική φιλοσοφία που πρέπει να ακολουθηθεί στη δημιουργία αθλητών υψηλού επιπέδου, η οποία αξίζει να επισημανθεί ότι είναι μια πολύ σύνθετη και μακροχρόνια διαδικασία στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων οι οποίες είναι μεγαλύτερες όταν στηρίζονται σ’ ένα συγκεκριμένο αθλητικό σύστημα.
Η ύπαρξη συστήματος διασφαλίζει την ορθολογική λειτουργία των μηχανισμών που συμμετέχουν και των φορέων που ενεργοποιούνται για τη δημιουργία αθλητών διεθνούς αγωνιστικού επιπέδου.
Οι βασικές συνιστώσες ενός σύγχρονου αθλητικού συστήματος αφορούν στην έγκαιρη και συστηματική ανίχνευση, ανεύρεση και επιλογή των αθλητικών ταλέντων, την αξιοποίησή τους με σωστή καθοδήγηση από καλά καταρτισμένους προπονητές και την υποστήριξή τους σε επιστημονικό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Η σωστή ανάπτυξη των παραγόντων επίδοσης στις αγωνιστικές κατηγορίες Κ14, Κ16 και Κ18 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αθλητική εξέλιξη των αθλητών και αθλητριών του στίβου, καθώς στις ηλικίες αυτές μπαίνουν οι βάσεις και εμφανίζονται οι πρώτες επιδόσεις. Η αποτελεσματικότητα της μακροχρόνιας προπονητικής διαδικασίας διασφαλίζεται από την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου προπονητικού – αγωνιστικού σχεδιασμού που διακρίνεται για τον ενιαίο χαρακτήρα του σε εθνικό επίπεδο.
Βασίζεται στις γνώσεις, που προέρχονται από την αθλητική επιστήμη, και τις εμπειρίες των προπονητών και περιέχει αρκετά στοιχεία της προπονητικής διαδικασίας σε κωδικοποιημένη μορφή ώστε να αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τους προπονητές.
Προσδιορίζει τους στόχους της προπόνησης και δείχνει στους προπονητές τον δρόμο για την επίτευξή τους.
Οι προπονητές χρειάζεται να στηρίζονται σε προπονητικά στοιχεία και να τα εφαρμόζουν συνεκτιμώντας τα ατομικά χαρακτηριστικά των αθλητών που γυμνάζουν, όπως είναι η προπονητική και βιολογική ηλικία, οι ατομικές ιδιαιτερότητες (η δεκτικότητα επιβάρυνσης, ρυθμός βελτίωσης της επίδοσης κ.ά.) καθώς και οι συνθήκες προπόνησης έτσι ώστε η μεγιστοποίηση της αγωνιστικής τους επίδοσης να επιτευχθεί στην ευνοϊκότερη περίοδο της ηλικίας τους και να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το βιβλίο αυτό των 784 σελίδων περιλαμβάνει πέντε (5) ενότητες:
1η ενότητα: Μακροχρόνιος και ετήσιος προγραμματισμός
2η ενότητα: Δρόμοι ταχύτητας και με εμπόδια
3η ενότητα: Δρόμοι ημιαντοχής – αντοχής
4η ενότητα: Βάδην
5η ενότητα: Σύνθετα αγωνίσματα
Με εξαίρεση την πρώτη ενότητα που αφορά σε όλα τα αγωνίσματα, οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν για κάθε αγώνισμα τη δομή των παραγόντων της επίδοσης, τον μακροχρόνιο και τον ετήσιο προγραμματισμό, την ανάλυση της τεχνικής των αγωνισμάτων, τη μεθοδολογία ανάπτυξης και την αξιολόγηση της αθλητικής επίδοσης. Παρουσιάζονται αναλυτικά παραδείγματα μικρόκυκλων (ΜΙΚ) και προπονητικών μονάδων (ΠΜ) τόσο για την περίοδο προετοιμασίας όσο και για την αγωνιστική περίοδο, πίνακες με στόχους, μεθοδολογικά στοιχεία και προπονητικά περιεχόμενα για την ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης, της τεχνικής και της τακτικής, σκίτσα της τεχνικής των αγωνισμάτων και video με ειδικές ασκήσεις για κάθε αγωνιστική κατηγορία. Πιο συγκεκριμένα στο βιβλίο περιλαμβάνονται:
- 9 παραδείγματα ΜΙΚ με 36 ΠΜ για την Κ14
- 43 παραδείγματα ΜΙΚ με 218 ΠΜ για την Κ16
- 70 παραδείγματα ΜΙΚ με 417 ΠΜ για την Κ18
- 53 πίνακες με στόχους, μεθοδολογικά στοιχεία και προπονητικά περιεχόμενα
- Μεγάλος αριθμός video με QR codes και σκίτσων τεχνικής
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο, οι προπονητές δεν πρέπει να τα εφαρμόζουν ως «συνταγές», αλλά να τα προσαρμόζουν στα ατομικά χαρακτηριστικά των αθλητών τους, όπως είναι η προπονητική και η βιολογική ηλικία, οι ατομικές ιδιαιτερότητες, καθώς και στις ιδιαίτερες συνθήκες προπόνησης.
Το εγχείρημα της συγγραφής ενός τέτοιου βιβλίου έρχεται να καλύψει, με την ολοκλήρωση της συγγραφής των βιβλίων για τα άλματα και τις ρίψεις, ένα σημαντικό κενό της αθλητικής βιβλιογραφίας του κλασικού αθλητισμού και να αποτελέσει βασικό εργαλείο για μεγάλο αριθμό προπονητών που ασχολούνται με αυτές τις αγωνιστικές κατηγορίες, όπως επίσης και για τους φοιτητές των ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στον Κλασικό Αθλητισμό.