"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.5 C
Trikala

Tα 5 σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις. Τι σκέφτεται τώρα ο Αλ. Τσίπρας

lafarm

Σχετικά άρθρα

tsipras aaa

Και τώρα τι; Είναι το ερώτημα μετά την δραματική ψηφοφορία που ανέδειξε τα βαθιά προβλήματα που έχει στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ αφού οι ηχηρές διαφοροποιήσεις βουλευτών του δείχνουν ότι είναι δύσκολη η αδιασάλευτη πορεία της κυβέρνησης.
Πλέον όλα τα πολιτικά δεδομένα είναι ανοικτά και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε συγχαρητήρια μετά τα 251 «ναι» που πήρε, ο προβληματισμός είναι έντονος και όλα τα σενάρια ανοικτά αφού ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «ή πάμε όλοι μαζί ή πέφτουμε όλοι μαζί» και είχε δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία.

Το ένα σενάριο είναι να περιμένει ο κ. Τσίπρας την επόμενη ψηφοφορία, αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι καλή και έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Εκεί να ζητήσει εκ νέου κάποιου είδους ψήφο εμπιστοσύνης και να και εκεί υπάρξουν διαφοροποιήσεις να πάει αμέσως σε εκλογές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Το δεύτερο σενάριο είναι να αφήσει πίσω του τη χθεσινή τραυματική εμπειρία της ψηφοφορίας και να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα ώστε να συνεχίσει με την παρούσα κυβέρνηση, ίσως με κάποιες παραιτήσεις. Θα γίνουν πολιτικές ζυμώσεις και… μασάζ ώστε να περάσουν τα μέτρα χωρίς να ξαναχαθεί η δεδηλωμένη.

Το σενάριο του νέου… ανάρτικου την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή και να οδηγηθούμε σε διαδικασία εξεύρεσης νέας πλειοψηφίας χωρίς εκλογές.

Τότε παίζει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στήριξη βουλευτών και ενός μεταβατικού πρωθυπουργού που θα κληθεί να εφαρμόσει την συμφωνία με τους δανειστές. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχει μακρύ βίο αλλά μπορεί και βραχύ και το φθινόπωρο να πάμε σε εκλογές και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Δεν αποκλείεται να θελήσει ο πρωθυπουργός να… μπαλώσει τις πληγές με ριζικό ανασχηματισμό και με αποχώρηση των ΑΝΕΛ ή άλλων υπουργών και τη συνεργασία π.χ. με το Ποτάμι.

Υπάρχει και το δραματικό σενάριο της ρήξης με τους δανειστές, της οριστικής χρεοκοπίας και των πολιτικών εξελίξεων που θα είναι απρόβλεπτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης