"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

36.2 C
Trikala

Tιμολόγια-φωτιά στο ρεύμα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με τιμολόγια-φωτιά στο ρεύμα θα κάνουν καλοκαίρι οι καταναλωτές όπως φάνηκε από τις επιθετικές αυξήσεις 12-70% που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τα πράσινα τιμολόγια, τα οποία θα ισχύσουν τον Ιούνιο.

Οι τιμές αυτές, που για ορισμένες εταιρείες είναι οι υψηλότερες που έχουν δώσει από τον Γενάρη, πρώτο μήνα εφαρμογής των χρωματιστών τιμολογίων, εξανεμίζουν σε μια νύχτα τα όποια οφέλη είδαν στην τσέπη τους οι καταναλωτές το προηγούμενο πεντάμηνο και σηματοδοτούν την παταγώδη αποτυχία του υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη να επιβάλει διαφάνεια στην αγορά και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.

Γιατί όμως οι καταναλωτές φορτώνονται ξανά μεγάλες αυξήσεις; Τυπικά διότι χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος που είχε κλείσει στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 33%, στα 81,08 ευρώ, τον Μάιο.
Κατά συνέπεια, βάσει του μηχανισμού διακύμανσης, δηλαδή του μαθηματικού τύπου που υπάρχει στα πράσινα τιμολόγια από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 –όπως και η ρήτρα αναπροσαρμογής παλαιότερα, μεταφέρει τις αυξήσεις των τιμών χονδρικής στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις–, οι εταιρείες περνούν την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής στα τιμολόγιά τους και καταλήγουμε τον Ιούνιο σε αύξηση τιμών κατά 45% σε σχέση με τον Μάιο και σε μέση τιμή 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα πράσινα τιμολόγια από 10,30 λεπτά τον περασμένο μήνα.

Φυσικό αέριο και κερδοσκοπία

Γιατί αυξήθηκε η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τόσο ραγδαία σε ένα μήνα; Κατά το υπουργείο Ενέργειας, επειδή δεν φύσηξε τον Μάιο και δεν δούλεψαν τα αιολικά, κατά συνέπεια ενισχύθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα της εθνικής ηλεκτροπαραγωγής.

Δεν είναι όμως αυτή όλη η αλήθεια. Αυτό που δεν αναφέρει το υπουργείο –ή πιο σωστά το δηλώνει με περηφάνια προβάλλοντάς το ως μεγάλο επίτευγμα αλλά αποκρύπτοντας τη σύνδεσή του με την αύξηση των τιμών του ρεύματος– είναι ότι από τις 13 Μαΐου έσβησαν τα λιγνιτικά εργοστάσια της χώρας. Με δύο λόγια, το μεγαλύτερο τμήμα του Μαΐου η ελληνική ηλεκτροπαραγωγή έγινε μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και φυσικό αέριο.

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπάρχει κι ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο εδώ κοντά έτοιμο αλλά σαπίζει. Γιαί άραγε; Με τίνος χρήματα κατασκευάστηκε και πώς γίνεται να εξαγγέλεται η λειτουργία του από όλες τις κυβερνήσεις και ποτέ να μην συμβαίνει αυτό; Μήπως, λέμε μήπως, “σκοντάφτουν” σε έξωθεν εντολές που προέρχονται από μεγάλα συμφέροντα κι αυτοί πάντα “ευπειθείς” σπεύδουν να υπακούσουν; Μόνο ας αφήσουν αυτή την καραμέλα περί περιβάλλοντος. Είδαμε πόσο σέβονται το περιβάλλον, με τα τεράστια αιολικά επί παραδείγματι. Και ας πουν ποια θα ήταν η τιμή του ρεύματος αν λειτουργούσε το εργοστάσιο.

  2. Ακρίβυνε λέει το ρεύμα γιατί έκλεισαν τα λιγνιτικά καί δεν φύσαγε γιά δουλέψουν τα αιολικά. Βάλτε καί άλλα αιολικά, δεν έχει σημασία αν δεν δουλεύουν όταν έχει άπνοια. Οταν φυσάει φτάνουν καί περισσεύουν αυτά πού ήδη έχουν εγκατασταθεί, με το ρεύμα να πάει χαμένο. Αρκεί να κερδίζουν οί κατασκευαστές καί όλο το σύστημα των αιολικών (Γερμανοί, ολιγάρχες κ.λ.π.). Εμείς θα καταστρέψουμε τα βουνά, τα δάση, το φυσικό περιβάλλον. Εμείς τα κλείνουμε τα λιγνιτικά καί οί Κινέζοι κτίζουν συνεχώς άλλα, οί Γερμανοί δίνουν παράτα(ση) στα δικά τους. Εμείς πουλάμε τον λιγνίτη στα Σκόπια καί εισάγουμε από εκεί το ρεύμα. Ο καπνός σταματάει ως γνωστόν στα σύνορα. Εμείς θα σώσουμε τον πλανήτη με “πράσινη ανάπτυξη”.Πρός το παρόν εμείς τα “πράσινα τιμολόγια” καί οί ολιγάρχες την “πράσινη κονομα”.

  3. Στα μέρη μας παλιά, υπήρχαν λησταρχοι, όπως π.χ ο Δ Τζατζας
    Τώρα υπάρχουν οι παροχοι ηλ.ενεργειας,σ’ολη τη χώρα!!
    Το ίδιο πράγμα είναι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης