"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.9 C
Trikala

Tο χρόνιο πρόβλημα των εργαστηριακών Γιατρών – Της Αρετής Μαρκούδη-Λάζου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο ΕΟΠΥΥ από την δημιουργία του το 2012 κληρονόμησε από τα ταμεία  προγόνους του, τα χρέη τους, για τα οποία δεν φταίνε οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι. Ας θυμηθούμε τα χρέη μεγαλοοφειλετών στο ΙΚΑ, τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων. Επρεπε να ξεκινήσει με εσοδα 36,5 δις και εισέπραξε 26,7 δις-9,8 δις λιγότερα.

    Η γέννηση του ΕΟΠΥΥ έγινε σε μνημονιακά χρόνια. Στην κληρονομική του αρρώστια προστέθηκαν και οι επικτητες όπως:

-Χαμηλή χρηματοδότηση σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού. Άλλωστε σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη ολων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, οι κοινωνικές δαπάνες θεωρουνται σπατάλη και για πολλούς αιτία της χρεωκοπίας της χώρας. Γιαυτο εισηγούνται την ιδιωτικοποίηση  της Υγείας αφου μειώνει τις κρατικές δαπάνες Υγείας.

-Ο μηχανισμός REBATE . Eιναι η επιβολή μειώσεων στη λιστα τιμών των εξετάσεων (που καταρτίζει ο ΕΟΠΥΥ) προς τους εργαστηριακούς.

– Ο μηχανισμός CLOW-BACK . Είναι η υποχρεωτική επιστροφή χρηματικών ποσών από τους εργαστηριακούς όταν  το κόστος των πραγματοποιούμενων εξετάσεων υπερβαίνει τον προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ένα οξύμωρο οικονομικό σχήμα, στο οποίο οι εργαστηριακοί υποχρεουνται να καλυψουν την υπερβάλλουσα ζήτηση για την οποία δεν φέρουν καμμία ευθύνη, (αφού δεν μπορούν να αρνηθούν εκτέλεση παραπεμπτικού),Ενώ ταυτόχρονα τιμωρούνται οικονομικά ακριβώς για την κάλυψη της υπερβάλλουσας ζήτησης. Επιπλέον το clow-back έχει αναδρομική ισχή και έτσι βρίσκονται σήμερα οι εργαστηριακοί γιατροί να χρωστάνε στον ΕΟΠΥΥ ( ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ!!!! ΓΙΑΤΙ? ΓΙΑΤΙ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ -ΕΟΠΥΥ, ΕΝΩ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ-ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΩΛΗΤΗ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΗΤΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ , ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΩΣ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗ-ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ-ΕΟΠΥΥ!!!!!!

ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΕΟΠΩΛΗ ΠΧ.

Τι σημαίνει αυτό για τους εργαστηριακούς γιατρούς? Το αποτυπώνει το πορισμα οικονομικο-τεχνικής μελέτης (η οποία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου) , σύμφωνα με την οποία τα εργαστήρια δεν είναι βιώσιμα με αυτή την πολιτική του ΕΟΠΥΥ.

                  Στο σημείο αυτό γεννάται το ερώτημα από τον απλο κόσμο. Γιατί οι εργαστηριακοί Γιατροί  εδώ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ?

1ον   Υπάρχει μεγάλη οικονομική ανομοιογένεια , αλυσίδες, μεσαία εργαστήρια, μεσαία , μικρά και πολύ μικρά. Αρα τα συμφέροντα αλλάζουν όπως και η αντιμετώπιση της κατάστασης οσο αφορά την ύπαρξη εναλλακτικών.

2ον   Η απουσία συνδικαλιστικής δράσης των ιδιωτών γιατρών, γιατί μεχρι τοτε ανήκαν σε ευνοημένο εργασιακά στρώμα.

3ον   Η συντηρητική πολιτική τους στάση, τουλάχιστον της πλειοψηφίας, που τους οδηγούσε να συνδιαλέγονται με βουλευτικά και Υπουργικά γραφεία για να βρούν λύση.

4ον Η θέση της πλειοψηφίας των γιατρών, ότι η χαμηλή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ , από την μεριά των κυβερνήσεων δεν αλλαζει , είναι ουτοπικό να το ζητάμε , επομένως επικεντρώνουμε μονο στα διαγνωστικα πρωτοκολλα που προσπαθούν να περιορισουν την αλλογιστη ζήτηση εξετάσεων.

5ον Διάφορες  στρεβλώσεις που εμφανίστηκαν, όπως μεγαλύτερες συμμετοχές από τους ασφαλισμένους, τεχνητή ζήτηση κλπ.

   Η Σωστή  και επιβεβλημένη στάση των εργαστηριακών Γιατρών είναι να απαιτήσουμε κατάργηση του clow-back ,και Rebate,  και ΓΕΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ,  ΩΣΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ,ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ.

 

Αλλωστε η ιστορία των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, παγκόσμια αλλά  και στη χώρα μας , δείχνει ότι η επιτυχία τους εξασφαλίζεται με αλληλεγγύη και ομοψυχία αναμεσα στους διεκδικούντες, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.

Αρετη Μαρκούδη-Λάζου-Μικροβιολόγος

Μελος του ΔΣ του συλλόγου των Εργαστηριακών Γιατρών.

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. τη “ΓΕΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ , ΩΣΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ,ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ”, ποιός θα την πληρώσει ?

 2. Τα φιλαράκια του Μητσοτάκη… Μαρινάκης, Αλαφούζος, Μυτιληναίος, και άλλοι κουβαλητες του Πουτινοπετραιλεουοι ή άλλοι που πάντα ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του κράτους με τα εκατομμύρια φοροαπαλλαγές και τα δωράκια… Αυτοί θα το πληρώσουν.. Ξέρεις εσύ αυτοί που έπιναν ουισκια και κάπνιζαν πούρα με τους κυβερνητικούς εκπρόσωπος μόλις προχθές…Τα συνεταιρακια δηλαδή

  • Τέτοιο σχόλιο κάνουν στο καφενείο…
   -Για πες μας πως θα φορολογήσεις τους εφοπλιστές με έδρα το Λονδίνο και τι πόσα θα είναι σε σχέση με όσα ξοδεύει ο ΕΟΠΥΥ. Τα καράβια έχουν άγκυρες και φεύγουν…
   -Η ΠΦΑ αύξησε τον ΕΦΚΑ με φόρους, σου άρεσε τότε?
   -η Mytilineos συνεισφέρει στο 3% του ελληνικού ΑΕΠ και φορολογείται, διότι αυτές οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν φοροδιαφυγή. Αντίθετα όταν ήταν κρατικές εταιρείες είχαν μόνο χρέη , πχ ΛΑΡΚΟ και ναυπηγεία.

   • ”-η Mytilineos συνεισφέρει στο 3% του ελληνικού ΑΕΠ και φορολογείται, διότι αυτές οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν φοροδιαφυγή”.
    ΥΓ. Τι είπε ο άνθρωπος, μπράβο του…

   • Ο συγκεκριμένος κατασκεύασε εργοστάσιο παραγωγής ηλ. ρεύματος από φυσικό αέριο στα Ασπρα Σπίτια γιά το καταναλώνει στην δική του βιομηχανία επεξεργασίας βωξίτη γιά την παραγωγή αλουμινίου, δλδ την ΠΕΣΙΝΕ.Μετά όμως έκανε το κόλπο.Πουλούσε το ρεύμα στην τρέχουσα τιμή αγοράς στην ΔΕΗ καί αγόραζε φτηνό επιδοτούμενο γιά την ΠΕΣΙΝΕ. Κατά τα άλλα η ΛΑΡΚΟ ήταν ζημιογόνα καί επιδοτούμενη.Οταν πουλάς το νικέλιο την στιγμή πού η αγορά είναι στα κάτω καί μετά από λίγο έχει ανέβει, αναμενόμενο είναι να έχεις ζημιά. Με μιά παρατήρηση.Την διαχείριση δεν την είχαν οί εργαζόμενοι. Την είχε η διοίκηση.

 3. Η έδρα της κρατικοδιαιτης εταιρίας θαύμα η οποία μεταβιβάζει από γενιά σε γενιά τα κέρδη που προέρχονται από το ξεζουμισμα εργαζομένων και την υπεραξία που παράγουν από το 1800 και κάτι στους γόνους της φροντίζοντας να έχει τις καλύτερες σχέσεις από χουντικούς μέχρι και σκληροπυρηνικούς σοσιαλιστές έχει έδρα το Μαρούσι και η προσφορά της στο ΑΕΠ είναι κάτι ψιλά από τα υπερκέρδη που της διασφαλίζουν οι ηγέτες που τοποθετεί αυτη και το συναφι της στην εκάστοτε κυβέρνηση.Οι γιατροί έτσι απλά παράγουν επιστήμη και σώζουν ζωές.Παρε το 3% λοιπόν κι εμείς θα πάρουμε υγεία και αξιοπρέπεια …. Επίσης όποιος θέλει να σηκώσει άγκυρα έχε γεια….τα ξαναφτιάχνουν όλα οι εργαζόμενοι με τα χεράκια τους απ’την αρχή.. σιγά μη χρειάζονται τον παρασιτικό ρόλο του κεφαλαιοκρατη ο οποίος απλά έτυχε να είναι το σπερματοζωάριο του πατέρα του.Υ.Γ Δηλαδη πραγματικά πιστεύεις θα χαθούμε αν το γνωστό πάμπλουτο τούβλο του τικ τοκ ζάμπλουτος γόνος που άμα λάχει απειλει και υπουργούς φύγει θα πάμε χαμένοι; Αυτός θα πάει χαμένος που χωρίς τους εργαζόμενους που κληρονόμησε από τον μπαμπά δεν μπορεί να βρει ούτε το ζεστό κρύο στη βρύση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης