"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.7 C
Trikala

Tρίκαλα – Επιστημονική-Ιστορική ημερίδα για τον Άρη Βελουχιώτη

Σχετικά άρθρα

lafarm

aris1
Ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη των Τρικάλων (και όχι μόνο) πρόκειται ν’ αποτελέσει η επιστημονική-ιστορική ημερίδα για τον Άρη Βελουχιώτη που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιούνη και 6:30 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Τρικάλων. Η εκδήλωση γίνεται ακριβώς 70 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του θρυλικού πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Αντίστασης.
Ιστορικά τα Τρίκαλα είναι στενά συνδεδεμένα με τον θάνατο, αλλά και τη μεγαλειώδη δράση του Άρη και του ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσαν την πόλη και την πατρίδα.
aris1
Στην Ημερίδα πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, ερευνητές και κοινωνιολόγοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τον Άρη και την εποχή του. Ενώ μάρτυρες των ιστορικών γεγονότων θα τ’ αφηγηθούν.
Κι ακόμα: θα προβληθεί ντοκιμαντέρ («ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ») και θα ακουστούν ποιήματα και πεζογραφήματα για τον Άρη.
aris
Το πρόγραμμα των εισηγήσεων είναι:
α.- «Ο Λόγος της Λαμίας: Ο λαός στην ιστορική αντίληψη και τον κοινωνικο-πολιτικό προσανατολισμό του Άρη Βελουχιώτη», από την Ολυμπία Σελέκου, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εντεταλμένη διδασκαλίας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος του ΙΚΕ «Δημήτρης Μπάτσης».
β.- «Η τελευταία διαδρομή του Άρη-πορεία προς την αθανασία», από τον Μίμη Οικονόμου, ιστορικό ερευνητή.
γ.- «Η σύγκρουση δυο επαναστατικών παραδόσεων στο πρόσωπο του Άρη Βελουχιώτη», από τον Λαυρέντιο Ντετζιόρτζιο, εκδότη-ερευνητή.
δ.- «Ο Άρης και η εποχή του …στην εποχή μας», από τον Κώστα Μιχαλάκη, ιστορικό- φιλόλογο.
ε.- «Η αυτοχειρία ως πράξη πολιτικής ελευθερίας και αντίστασης», από τον Γιώργο Λεπενιώτη, κοινωνιολόγο.
Στη σημερινή εποχή τα μηνύματα του Άρη για παρατεταμένο αγώνα «μέχρι να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του» είναι επίκαιρα όσο ποτέ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης