"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.6 C
Trikala

Tρίκαλα- ΚΙΝΑΛ: Πότε θα ενεργοποιηθούν και τα 12 εμβολιαστικά κέντρα που ανακοινώθηκαν στο Νομό μας

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Η πορεία των εμβολιασμών, δυστυχώς, δεν είναι αυτή που ελπίζαμε όταν το όπλο του εμβολίου κατέστη διαθέσιμο και απέχει παρασάγγας από τον αρχικά, εξαγγελθέντα στόχο των 2 εκ. εμβολιασμών/μήνα.

Δεχτήκαμε πως το πρόβλημα ήταν κεντρικό, σχετιζόμενο με κακό προγραμματισμό και άστοχη διαχείριση από πλευράς Ε.Ε., και με δεδομένο τον περιορισμό στις διαθέσιμες δόσεις σεβαστήκαμε απόλυτα πως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εμβολιασμού έπρεπε να καθοριστεί από τους ειδικούς επιστήμονες που συνιστούν την αρμόδια επιτροπή.

Αυτό όμως δεν μας υποχρεώνει να σιωπούμε όταν βλέπουμε την εξέλιξη της κατάστασης, μια εξέλιξη που δημιουργεί κάποιες εύλογες – κατά την άποψή μας- απορίες.

Όταν είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η νόσος covid-19 είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ο προγραμματισμός δεν περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά γίνεται με μια, σχετικά ισοπεδωτική, προσέγγιση βασισμένη μονάχα στο ηλικιακό κριτήριο.

Από αρχές Φεβρουαρίου έχει κατατεθεί από τη μεριά μας σχετικό ερώτημα στον Υπουργό αλλά ακόμη δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού σε ομάδες όπως οι νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, διαβητικοί και άλλες ανάλογες ομάδες αυξημένου κινδύνου σε περίπτωση νόσησης.

Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών όχι απλά δεν μπορούν να αποφύγουν επαφές με άλλους ανθρώπους αλλά είναι αναγκασμένοι για λόγους θεραπείας να επισκέπτονται νοσοκομεία ή αντίστοιχες δομές με ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες έκθεσης στον ιό.

Επίσης αναρωτιόμαστε για τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή των ομάδων που συμπληρώνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα όταν υπάρχει διαθεσιμότητα δόσεων συνεπεία ακυρώσεων ραντεβού η μη προσέλευσης.

Αν αντιπαρέλθουμε τις φήμες-δυστυχώς όχι ανυπόστατες-για «βόλεμα» εξυπηρέτηση ημετέρων, και σταθούμε απλώς στις λίστες που καθορίζονται από την Πολιτική Προστασία βλέπουμε πως η ιεράρχηση δεν έχει ως βασικό κριτήριο την εμβολιαστική κάλυψη ατόμων που ανήκουν σε διαφόρων τύπων ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τέλος ένα καίριο ερώτημα είναι αν είναι εξασφαλισμένη η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη όσων εμβολιάζονται δηλαδή αν έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου .

Ιδιαίτερα για το νομό μας ρωτάμε

  1. Πότε θα ενεργοποιηθούν και τα 12 εμβολιαστικά κέντρα που ανακοινώθηκαν στο Νομό μας χωρίς ελπίζουμε το κατόπιν ενεργειών των βουλευτών της ΝΔ;
  2. Σε ποιο ποσοστό έχουν εμβολιαστεί οι ασθενείς και το προσωπικό των θεραπευτηρίων των χρόνιων πασχόντων, των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα ημερήσιας φροντίδας;
  3. Σε ποιο βαθμό έχουν εμβολιαστεί οι εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές άνω των 16 ετών ειδικών σχολείων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία;
  4. Για ποιο λόγο τις τελευταίες μέρες δεν προγραμματίζονται ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 75-79;
  5. Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας;
  6. Πόσες δόσεις εμβολίων περίσσεψαν από τη μη προσέλευση των πολιτών στα καθορισμένα ραντεβού; Που χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι δόσεις και με ποιόν σχεδιασμό. Ισχύουν οι φήμες για εξυπηρετήσεις ημετέρων και τοπικά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης