"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Tσουνάμι πτωχεύσεων στη Γερμανία – του Δημήτρη Τσάντου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η απόσυρση μέτρων στήριξης από την εποχή της πανδημίας φέρνει στο προσκήνιο της εταιρείες-ζόμπι, βουνό τα προβλήματα λόγω επιτοκίων και αυξημένου κόστους, κερασάκι στην τούρτα η οικονομική στασιμότητα, στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, την ατμομηχανή της.

Δημήτρης Τσάντος

Τα ποσοστά πτωχεύσεων των γερμανικών εταιρειών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω φέτος μετά την απότομη αύξηση που καταγράφηκε το 2023, καθώς οι επιχειρήσεις πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το τέλος της κρατικής στήριξης λόγω πανδημίας. 

Εμπειρογνώμονες αναδιάρθρωσης προειδοποιούν ότι πολλές εταιρείες «ζόμπι» που παρέμειναν ζωντανές μετά την πανδημία του κορωνοϊού, με γενναιόδωρη κρατική βοήθεια, τώρα καταρρέουν. 
Από την αρχή του τρέχοντος έτους, αρκετές γνωστές γερμανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Kaufhof, έχουν καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας.

Ο αριθμός των εταιρειών που δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει, αυξάνει και λόγω της οικονομικής στασιμότητας της Γερμανίας που συνδυάζεται με τα υψηλά επιτόκια, την αύξηση των μισθών, τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και τη συμπίεση του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό αναμένεται να ωθήσει τις πτωχεύσεις σε αύξηση μεταξύ 10% και 30% φέτος, προειδοποιούν οι ειδικοί, ανεβάζοντάς τις πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο S. Müller, επικεφαλής της έρευνας για τις χρεωκοπίες στο Halle Institute,  δήλωσε ότι το μηνιαίο ποσοστό γερμανικών πτωχεύσεων που παρακολουθεί, τον Δεκέμβριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταιων 7 ετων. 

Για τους επόμενους 2-3 μήνες θα δούμε σίγουρα υψηλότερους αριθμούς αφερεγγυότητας. Η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη βοήθεια σε επιχειρήσεις που είχαν χαμηλή παραγωγικότητα πριν από την πανδημία και παρέτεινε τη ζωή τους. Αλλά τώρα πρέπει να επιστρέψουν τη βοήθεια και πολλοί δυσκολεύονται να το κάνουν.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι ο αριθμός των εταιρειών που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης έχει αυξηθεί κατα 25% το 2023, εν συγκρίσει με το 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι «πρόκληση», αλλά υποβάθμισε την κλίμακα του προβλήματος, λέγοντας ότι μακροπρόθεσμα, και σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, οι εταιρικές αφερεγγυότητες δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε υψηλό επίπεδο.

Ο W. Staiger, επικεφαλής  οικονομικών του CDU, έκανε λόγο για καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε το ποσοστό αφερεγγυότητας της Γερμανίας να αυξηθεί ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού, από 1ης Ιανουαρίου σταμάτησαν τον προσωρινό χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ σε εστιατόρια (που εισήγαγε κατά τη διάρκεια της πανδημίας), προκαλώντας προειδοποιήσεις ότι χιλιάδες εστιατόρια θα πάψουν να λειτουργούν, εκτιμώντας ότι περισσότερα από 15.000 εστιατόρια, σνακ μπαρ και καφέ στη Γερμανία βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Crif, ο οποίος εκτίμησε ότι οι αφερεγγυότητες στον κλάδο θα αυξηθούν και πάλι φέτος, αφού εκτινάχθηκαν κατά 36,5% πέρυσι.

Ο Jonas Eckhardt, ειδικός στους συμβούλους αναδιάρθρωσης Falkensteg, είπε ότι η αδύναμη οικονομία δυσκολεύει τις εταιρείες να μετακυλίσουν υψηλότερα κόστη ενέργειας, εργασίας και πρώτων υλών. Το μεγάλο ερώτημα είναι, πόσο από αυτό μπορώ να μετακυλησω στους πελάτες μου; 

Προβλέπει ότι οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν περισσότερο από 30% το 2024 μεταξύ εταιρειών με ετήσια τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης όπως θα παρακολουθείτε και στα ΜΜΕ, υπάρχουν τεράστιες απεργιακές κινητοποιήσεις, παρόμοιες τους έχουν να γίνουν απ τη 10ετια του 1960.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τους έφαγαν τα πολλά ΣΔΙΤ και τα …αουτσόρσινγκ.
    Υ.Γ. Ας τους στείλουμε, ως αλληλέγγυοι, τον Βαγγέλη να τους κάνει ένα Πι Ες Αι, μούρλια. Ξέρει αυτός, του τα έμαθε ο συγχωρεμένος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης