Η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε έφοδο στην εταιρεία φύλαξης, η οποία παρέδωσε τα νέα βίντεο- ντοκουμέντα για την τραγωδία στα Τέμπη, όπως ανέφερε η Ιωάννα Μάνδρου στο Mega.
Οι αστυνομικοί έχουν εντολή να κατασχέσουν σκληρούς δίσκους, καταγραφικά και ό,τι άλλο θα βοηθήσει για να συγκρίνουν το υλικό με τα βίντεο που παρέδωσε σε USB ο δικηγόρος της εταιρείας φύλαξης του σιδηροδρομικού δικτύου, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητά τους.
Έρευνες διενεργούνται και σε χώρο της εταιρείας φύλαξης στον Πλαταμώνα.
Ο ειδικός εφέτης ανακριτής της Λάρισας, το πρωί της Δευτέρας, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα, προκειμένου δύο πραγματογνώμονες να αποφανθούν αν τα βίντεο που απεικονίζουν την εμπορική αμαξοστοιχία, τα οποία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά το δυστύχημα, είναι γνήσια.
Παράλληλα, πολιτικές αλλά και δικαστικές αναταράξεις συνεχίζουν να προκαλούν τα βίντεο από τις κάμερες της εταιρίας security, για λογαριασμό του ΟΣΕ, δύο ολόκληρα χρόνια μετά.
Η εταιρία παρέδωσε το υλικό στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, ενώ εκείνος ζήτησε να εξεταστεί η γνησιότητά τους. Ωστόσο, η αυθεντικότητά τους αμφισβητείται από τους τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών, τους δικηγόρους, αλλά και τις ίδιες τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.
«Επιστημονικά δεν αλλάζει τίποτα. Υπάρχει καύσιμη ύλη», αναφέρει ο Κώστας Λακαφώσης, τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών. «Αμφισβητώ την γνησιότητα των βίντεο», δήλωσε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, Στέλιος Σούρλας.
Τα επίμαχα βίντεο ήρθαν στο φως την ώρα που ο ανακριτής περιμένει τα πορίσματα του ΕΜΠ αλλά και του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, με τους ερευνητές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το «μανιτάρι» της φωτιάς το μοιραίο βράδυ δεν μπορεί να προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης του επιβατηγού τρένου.
Άσε μας ρε Λακαφώση. Δεν είναι καύσιμη ύλη οι λαμαρίνες που φαίνονται επάνω στα βαγόνια; Όταν ανάβω φωτιά για τα σουβλάκια στο χωριό, όλο τέτοιες ρίχνω μέσα και φουντώνει. Βγάλατε και Πολυτεχνεία…
ΥΓ. Τώρα αυτό θα μου το πάρει ο Άρης και θα το μοντάρει.
Σύντροφε, έτσι από περιέργεια. Όταν ρίχνεις τις λαμαρίνες μέσα στη θράκα, κάνει μπουμ και σηκώνεται μανιτάρι σαν αυτό που είδαμε στη σύγκρουση των τρένων; Εάν ναι, τότε το λύσαμε το θέμα. Ά, ρε Άρη. Πάλι μας άνοιξες τα μάτια με τα βίντεο σου.
Σας προτείνω καλύτερα να δείτε την ταινία του 1973, Το κεντρί (Αγγλιστί The sting). Μιλάμε για πολύ «στήσιμο», με δυνατούς ηθοποιούς.
… και που έκανε ευρύτερα γνωστή την μουσική του Scott Joplin.