Τα Τέμπη, ήταν ένα ατύχημα, που εξελίχθηκε σε έγκλημα» δήλωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος με αφορμή την συμπλήρωση δυο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε την ζωή σε 57 ανθρώπους.
Μιλώντας στο poimin.gr, ο μητροπολίτης άλλαξε στάση σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις του, λέγοντας ότι τα Τέμπη «ήταν ένα ατύχημα, που εξελίχθηκε σε έγκλημα. Διότι αυτά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη δημοσιογραφική έρευνα ή και οι ενέργειες των πραγματογνωμόνων και των τεχνικών συμβούλων των συγγενών των θυμάτων πραγματικά μας κάνουν να θλιβόμαστε για τις συμπεριφορές ανθρώπων, που υποτίθεται είναι υπεύθυνοι για αυτό και για αλλά πολλά στη χώρα μας. Σε εμάς που είμαστε εδώ στον τόπο και στους κατοίκους δημιουργεί όχι μόνο αίσθημα θλίψης και κατάθλιψης αλλά και συναίσθημα συντριβής. Και τούτο διότι εμείς ζήσαμε τα Τέμπη αλλιώς. Ζήσαμε τον πόνο των συγγενών, βλέπουμε την εξέλιξη και απορούμε πως πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι τα Τέμπη συνεχίζουν να παράγουν θύματα και δυστυχία».
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του ότι βρέθηκε μέσα στο νεκροτομείο ενώ σημειώνει ότι «οι ιατροδικαστές δούλεψαν με φοβερό σεβασμό και αντιμετώπισαν όλο αυτό που είχαν μπροστά τους, όχι ως υλικό, όπως διδάσκει η επιστήμη της ιατροδικαστικής, αλλά ως ανθρώπους, ως οντότητες».
Ο ίδιος σχολίασε και το γεγονός ότι τα Τέμπη έχουν χάσει τη φήμη τους ως τοποθεσία Προσκυνηματική και ως περιοχή φυσικού καλούς. «Τα Τέμπη πλέον δεν ακούγονται για τη φυσική τους ομορφιά ως τόπος περιπάτου ή ακόμη και για το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής, που ήταν τόπος πνευματικής αναψυχής. Ακούγονται δυσφήμως. Ακούγονται με κάτι το αρνητικό, με κάτι που μας έχει πληγώσει. Κι εγώ, ως Μητροπολίτης Λαρίσης, με βαριά καρδιά πάω και κάνω τα τρισάγια, γιατί δεν είναι μόνο το δυστύχημα των Τεμπών, είναι τα παιδιά του ΠΑΟΚ, πιο κάτω τα παιδιά από το Μακροχώρι. Έχουμε τρία σημαντικά δυστυχήματα μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών, που αποτελούν αφορμή για δυσάρεστες αναμνήσεις και έχουν πληγώσει τον τόπο».
Μάλιστα, για τους συγγενείς των θυμάτων, ο Μητροπολίτης είπε ότι, «η πλέον συμπαθής κατηγορία είναι οι συγγενείς των θυμάτων. Είναι οι άνθρωποι που δικαιούνται και να φωνάζουν και να διεκδικούν και να αγωνίζονται και το έχουν κάνει με επιτυχία μέχρι τώρα. Και χαιρόμαστε γι’ αυτό πραγματικά, γιατί αν δεν ενεργούσαν οι συγγενείς των θυμάτων, αν άφηναν κάποια πράγματα στην τύχη τους, αν αδιαφορούσαν, θα χάνονταν πολύτιμες πληροφορίες και πολύτιμα στοιχεία και ίσως να μην γνωρίζαμε τι ακριβώς συνέβη».
Ο ίδιος ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, «οι υπεύθυνοι πρέπει πρώτα από όλα και κυρίως παραδειγματικά να τιμωρηθούν, έτσι ώστε να μην έχουμε επανάληψη των φαινομένων. Όμως, δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι υπεύθυνοι είναι οι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, που καταγόμενοι από την Λάρισα, είναι μέσα στο κατηγορητήριο, δίπλα σε άλλους μεγαλοσχήμονες. Δηλαδή, ένας σταθμάρχης φταίει γι’ αυτό το δυστύχημα; Και μία τοπική κοινωνία της Λάρισας πρέπει να φέρει βαρέως ότι έγιναν λάθη στην περιοχή από δικούς της ανθρώπους; Δεν πρέπει να δούμε την γενικότερη παθογένεια του Ελληνικού Δημοσίου και εκεί να αναζητηθούν και πολιτικές ευθύνες;» διερωτήθηκε Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου.
Οι δηλώσεις που είχαν προκαλέσει οργή
Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζουμε ότι ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου πέρυσι είχε πραγματοποιήσει στον τόπο της τραγωδίας τρισάγιο για τα 57 θύματα και αμέσως μετά σε δηλώσεις είχε πει
«Να ξέρετε ότι έναν κεκοιμημένο τον τιμάς πολύ με τη σιωπή και την προσευχή, δεν τον τιμάς με τον θόρυβο» είχε αναφέρει τότε σε δηλώσεις του.
«Για άλλη μια φορά η μικροπολιτική έρχεται να καλύψει την ουσιαστική πολιτική, δηλαδή, το πώς θα γίνει ώστε οι σιδηρόδρομοι να είναι ασφαλείς, οι τόποι μας να είναι τόποι που θα είναι καύχημα μόνο για την ομορφιά τους και δεν θα γίνονται διάσημοι για άλλους λόγους και από εκεί και μετά όλα τα άλλα είναι απλά λόγια. Λόγια που απλά κουράζουν. Τόσα πολλά που δεν νομίζω ότι δικαιώνουν τις ψυχές που έφυγαν».
«Δεν είμαι αρμόδιος επί θεμάτων δικαιοσύνης και κοινοβουλευτικών θεμάτων. Ακούγονται πολλά λόγια και τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Άρα το σπουδαίο είναι να αφήσουμε αυτούς που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα να μιλήσουν, να κάνουν τη δουλειά τους, να μην βιαζόμαστε».
Το καράβι βουλιάζει… Οι μύες το εγκαταλείπουν…