"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17 C
Trikala

Θωρακισμένη Θεσσαλία στη νέα εποχή- του Δημήτρη Κουρέτα

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Κάθε άνθρωπος στο τέλος μιας χρονιάς κάνει τον απολογισμό του και θέτει τους στόχους του για την επόμενη. Για το πολιτικό πρόσωπο αυτό αποτελεί υποχρέωση, πρωτίστως απέναντι στον πολίτη και κατόπιν στον ίδιο του τον εαυτό.

Το 2024, με την εντολή της μεγάλης πλειοψηφίας των Θεσσαλών, ανέλαβα τα ηνία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κλήθηκα να αντιμετωπίσω τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής στη χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ήξερα καλά από την πρώτη στιγμή που έλαβα την εντολή να εγκατασταθώ στο κτίριο της Περιφέρειας, πως το έργο αυτό θα ήταν το δυσκολότερο της ζωής μου. Ήξερα όμως καλά και τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσω την πρόκληση αυτή.

Γι αυτό ο πρώτος στόχος που έθεσα στους συνεργάτες μου ήταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Περιφέρειας. Έτσι, και για τον λόγο αυτό ξεκινήσαμε αμέσως να δουλεύουμε με στόχο να στήσουμε έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό παρακολούθησης των καιρικών φαινομένων, ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα της πρόληψης της καταστροφής και της έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η λειτουργία του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του πρώτου Κέντρου Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρεια της χώρας, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πλέον παρακολουθούμε 25 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Τοποθετήσαμε αρκετά σταθμήμετρα, σε πάρα πολλά σημεία των ποταμών, οπότε συσχετίζουμε τον όγκο της βροχής με τα σταθμήμετρα, έχουμε φτιάξει ένα μοντέλο και παρακολουθούμε αυτό που θα συμβεί. Έτσι μπορούμε να παρέμβουμε, να δράσουμε και να προειδοποιήσουμε.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς σε πολλά ρέματα και πολλά σημεία των αναχωμάτων τα αποκαταστήσαμε. Αλλά κυρίως στα ρέματα, γιατί υπήρχαν περιοχές όπως ο αστικός Βόλος που πνίγηκε από κακή συντήρηση των αστικών ρεμάτων. Μόνο από τα τρία ρέματα – Κραυσίδωνας, Ξηριάς, Άναυρος – μεταφέραμε περίπου 1εκατ. τόνους φερτές ύλες. Ήταν κακοσυντηρημένα πάρα πολλά χρόνια.

Αυτό που θα ήθελα να αφήσω πίσω μου, όταν ολοκληρώσω το έργο μου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι η σφραγίδα της ανθεκτικότητας. Δηλαδή να μπορέσουμε να χτίσουμε όχι μόνο υποδομές αντιπλημμυρικών έργων, αλλά όλη την κουλτούρα της ανθεκτικότητας. Αυτό έχει να κάνει με την Πολιτική Προστασία – που εμπλέκει όλο αυτό το σύστημα που έχουμε εξηγήσει τόσο καιρό – και κυρίως τον εθελοντισμό. Πάνω σ’ αυτό θα δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά τη νέα χρονιά, με στόχο την ανακούφιση του πολίτη.

Ταυτόχρονα με την λειτουργία του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας άλλαξα το μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ορίζοντας Γενικούς Διευθυντές, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, γνωρίζοντας καλά πως μόνο έτσι μπορεί να διοικηθεί ένας τόσο μεγάλος Οργανισμός, και συγκρότησα άμεσα ομάδες συνεργατών, ξεκινώντας την δουλειά.

Αρχικά έπρεπε να φτιαχτεί το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, για το οποίο δουλέψαμε ατελείωτες βραδιές με τους συνεργάτες μου, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και τις επόμενες μεγάλες κρίσεις που προέκυψαν τον χρόνο που μας πέρασε. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανώλη –και μάλιστα το μοντέλο που φτιάξαμε για τη διαχείριση της κρίσης αυτής μας ζητήθηκε, ως υπόδειγμα καλής πρακτικής από την ΕΕ.

Αντιμετωπίζουμε ακόμα την κρίση της ευλογιάς, ενώ δώσαμε τις πρώτες μας εξετάσεις στην διαχείριση των πυρκαγιών, μέσα στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Το αποτέλεσμα της αντιπυρικής περιόδου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν από τα 100.000 καμένα στρέμματα του 2023 να πέσουμε στα 3.000 καμένα στρέμματα το 2024.

Για να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά τη Θεσσαλία – και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και τη λειψυδρία ολοκληρώνουμε τις αποκαταστάσεις και τους καθαρισμούς και, ταυτόχρονα, καταρτίζουμε το αντιπλημμυρικό Master Plan, καθώς κάτι τέτοιο δεν υπήρχε. Μέχρι το φθινόπωρο παρεμβαίνουμε στον Πηνειό, σε τρία κομμάτια, από τα παράλια μέχρι τα βουνά των Τρικάλων.

Από εκεί και πέρα στην Καρδίτσα γίνεται ήδη το Master Plan. Ο Δήμος Βόλος κάνει το δικό του, για το οποίο δεν έχει προχωρήσει πολύ η μελέτη. Στόχος μας, ο οποίος είναι απολύτως εφικτός, να προκηρύξουμε τα δικά μας αντιπλημμυρικά έργα μέχρι το τέλος του 2026.

Σε αυτά τα έργα έρχονται να προστεθούν και τα έργα ορεινής υδρονομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτά προκηρύχθηκαν τον Αύγουστο και θα ξεκινήσουν να γίνονται όχι νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2025. Θα τελειώσουν σε έναν χρόνο, περίπου μέσα στο 2026.

Συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση και πιέζουμε για την έναρξη των μεγάλων έργων, η ολοκλήρωση των οποίων απαιτεί τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για τα έργα στον Ενιπέα, στο Μουζάκι, στην Πύλη, στον Νεοχωρίτη και τη διώρυγα που θα συνδέει τη Γυρτώνη με την Κάρλα. Αυτά έχουν πολύ μεγάλο αντιπλημμυρικό αποτέλεσμα και παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Ταυτόχρονα, τις επόμενες εβδομάδες βγαίνουν τα προγράμματα της Επιχειρηματικότητας. Ποντάρουμε στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με προγράμματα ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τη Δημόσια Υγεία, από ΕΣΠΑ και Δημόσιες Επενδύσεις – όπως ανακοινώσαμε πρόσφατα με τον κ. Σερέτη – διαθέσαμε περίπου 40 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση υποδομών σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Βασική μας προτεραιότητα είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας, ενώ σύντομα σε κάθε πόλη, θα ανακοινώσουμε τα αναπτυξιακά έργα.

Επίσης, ο Πολιτισμός αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), όπως των Βορείων Σποράδων θέλουμε να αναμορφώσουμε τα νησιά. Επίσης είναι οι ΟΧΕ των Αγράφων και του Γεωπάρκου που αλλάζουν το τοπίο σε Πύλη και Μετέωρα. Μεγάλα έργα Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως είναι το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας που επιτέλους θα ολοκληρωθεί.

Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ο αγροδιατροφικός τομέας της Θεσσαλίας θα αποτελέσει πυλώνα στρατηγικής ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος. Ένας ευλογημένος, από κάθε άποψη, τόπος θα πρέπει να ανοιχτεί έξω από τα ελληνικά σύνορα, έχοντας όμως προηγουμένως κατοχυρώσει την ταυτότητά του.
Γνωρίζουμε πως το έργο είναι τιτάνιο.

Αυτή όμως είναι και η δική μας πρόκληση. Για να τα καταφέρουμε, γνωρίζουμε καλά πως δεν μπορούμε μόνοι μας. Γι αυτό και έχουμε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών απόψεων.

Ξέρουμε πως ο πολίτης για να κινητοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να δει και να πιστέψει. Θα πρέπει να γίνει μέρος του οράματος. Να νιώσει συνοδοιπόρος. Αυτός είναι και ο στόχος της περιφερειακής αρχής για το 2025: να συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί με τους πολίτες την ιστορία που θα θέλαμε να διηγούνται τα εγγόνια μας.

*Ο Dr Δημήτρης Κουρέτας είναι περιφερειάρχης Θεσσαλίας

 

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θωρακισμένη θα είναι η Θεσσαλία αν γίνουν τα μεγάλα φράγματα από την κεντρική κυβέρνηση, αλλιώς είναι θέμα χρόνου η επόμενη καταστροφή.

    • Τα μεγάλα φράγματα μπορούν να γίνουν:
      1. Με ΣΔΙΤ. Υπάρχει εδώ μέσα, ειδικός αναλυτής επ΄ αυτού του θέματος.
      2. Εάν τα αναλάβουν μόνον τέσσερις εταιρείες, που προς στιγμήν μου διαφεύγουν τα ονόματα.

        • Το ΚΚΣΕ του Στάλιν, δεν χρωστούσε 500.000.000 στις τράπεζες, κύριε Μπουραντά. Είχε αξιοπρέπεια. Όχι σαν κάτι άλλους ξεφτιλισμένους εδώ.Θα μου πεις ποιον έχουν αρχηγό; Αυτόν που χρωστάει τα δάνεια της «Κήρυξ ΑΕ».
          ΥΓ. Με γκαβό θα κοιμηθείς το βράδυ…

          • Τέτοιες μέρες το 1991 απαγορεύτηκε το ΚΚΣΕ και δημεύτηκε η περιουσία του. Για πες μας σφε, ποιό κόμμα στην Ελλάδα δε δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του;

            • Ρε τρολάκι ΚΚΣΕ, έλεος. Πριν αλέκτορα φωνήσαι;
              Κράτα σημειώσεις, όπως κάνουν τα καλά τρολάκια, έγινες ρεζίλι.
              «ΚΚΣΕ 30 Δεκεμβρίου 2024 στις 17:38
              Tέτοιες μέρες το Δεκέμβρη του 1991, έγινε η διάλυση του ΚΚΣΕ και η περιουσία του δημεύτηκε. Για πες μας Σφε, ποιό κόμμα στην Ελλάδα δε δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του;
              Απάντηση»
              ΥΓ. Είπαμε να κάνεις κόπυ-πάστε από τους άλλους, αλλά όχι από …εσέ. Σαν το «εσωτερική υποτίμηση εντός του ευρώ» θα καταλήξει. Το αποθηκεύω, πρόσεξε.

            • Τι δεν κατάλαβες ακόμη Μνησίκακε; Ότι μας παρουσιάζει το τρολάκι, του το δίνουνε γραμμένο. Πολλάκις, μπερδεύει τις αντιγραφές και εκτίθεται. Όταν τολμά και γράφει κάτι δικό του, μία σύντομη απάντηση λόγου χάριν, είναι γεμάτο από ορθογραφικά λάθη και σολοικισμούς. Μην ασχολείσαι άλλο, χάνεις χρόνο.

            • Έχει δίκιο ο The God particle. Παρατηρείστε επίσης ότι το γνωστό τρόλ με τα πολλά ονόματα, έκανε το πρώτο σχόλιο για τη μαντήλα της Μποφίλιου, πριν αρχίσει το πολυβόλο ο Σκάι. Μετά πλάκωσαν όλοι. Άρα υπάρχει γραμμή από κάτω. Φυσικά και τους τα στέλνουν γραμμένα, σιγά μην μπορούν μόνοι τους.

        • Σε πληροφορούμε ανιστόρητε ότι όσοι ήταν στα στρατόπεδα εργασίας, υπό τον έλεγχο της Γκουλάγκ, πήγαν εθελοντικά εκεί διότι πίστευαν στην ιδέα του κομμουνισμού. Και δούλευαν με όρεξη, γι΄αυτό πήραν μία χώρα που ψοφούσαν άνθρωποι από την πείνα και την έκαναν υπερδύναμη. Όλα τα άλλα που ξέρετε εδώ στη δύση, σας τα είπε ο βλαξ που του δώσατε και Νόμπελ.

          • Πες τα σφε, τέτοιος παράδεισος χρειάστηκε τείχος, για να μη μπορούν να μπουν άλλοι!
            ΥΓ Ο Ζαχαριάδης εθελοντικά πήγε στο Σουργκούτ ;

            • Ναι, για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας. Ενώ σε μία άλλη χώρα νότια, οι συνεργάτες των Γερμανών ανελάμβαναν την κουτάλα. Τα παιδιά αυτών σήμερα, γράφουν σχόλια στις ιστοσελίδες, υπέρ του Μητσοτάκη*.
              *Όχι υπέρ της ΝΔ, υπέρ του Μητσοτάκη, τον υιό του πολυφωτογραφημένου με τους Γερμανούς στην Κρήτη. Ψάξε στο ίντερνετ.

  2. Καλά δεν ανατριχιάζεις όταν αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις το ψευδώνυμο ΚΚΣΕ, προκειμένου να πεις την π@π@ρια σου;;;;
    Σ’ ένα κείμενο άσχετο, μ’ ένα περιφερειάρχη που σε λιγότερο από έναν χρόνο έγινε το αγαπημένο παιδί του Μητσοτάκη…. και ξεπλένει ο ένας τον άλλον, εσύ φροντίζεις να μας πληροφορήσεις για τα οικονομικά του ΚΚΣΕ!!! Και αφήνεις και δηλητήριο για τα οικονομικά του ΚΚΕ.
    Ξέχασες βέβαια να μας πεις ότι δεν χρωστάει στις Τράπεζες το ΚΚΕ
    Ξέχασες να μας πεις επίσης ότι δεν υπήρξε σ’ όλη την μακρόχρονη πορεία του ΚΚΕ ούτε ένα σκανδαλακι οικονομικό!!
    Δεν υπήρξε βουλευτής, στέλεχος, μέλος απλό επίσης που να είναι διαπλεκόμενο!!!
    Τα αρνεισαι όλα αυτά;;; Αν τ’ αρνείσαι δώσε στοιχεία, όχι φθηνούς εντυπωσιασμούς…
    Το ΚΚΕ αρνείται να δώσει τα ονόματα των χιλιάδων φίλων και ψηφοφόρων που το στηρίζουν οικονομικά. Τον έλεγχο δεν τον αρνήθηκε ποτέ, και δεν έχει λόγο ούτε και τον τρόπο να το κάνει!!
    Επειδή αυτά τα ξέρεις, αλλά είσαι σουπιά…πες μας επιτέλους για το μισό δις της ΝΔ αλλά και το περίπου μισό δις του ΠΑΣΟΚ!!!!
    Αν δεν το κάνεις είσαι άθλια σουπιά…που έμαθες και για τα φράγματα της ΕΣΣΔ και ποιοί δούλευαν κιόλας!! Έχεις κι’ ονόματα και φωτογραφίες;;;

    • Μας έκανες και γελάσαμε.
      Αρνείται λέει να δώσει τα ονόματα , αλλά δέχεται τον έλεγχο.
      Και στο ΜΠΑΣΟΚ από κουπόνια ανώνυμων μελών είπαν στην αρχή ότι ήταν τα λεφτά που έφερε ο Τσουκάτος, μέχρι που το παραδέχτηκε και αυτός και οι ταμίες αργότερα στο δικαστήριο.
      Για πες μας τώρα και ότι δεν πήραν χρήματα τα ΚΚ από ΕΣΣΔ !
      Όσο για την καταναγκαστική εργασία που αρνείσαι να παραδεχθείς την εφαρμόζει ακόμα ο Kim, οπότε μπορείς να πας ένα ταξιδάκι για εθελοντική εργασία Σφε

      • Μια που γνωρίζεις τι γίνεται στην Κορεατική χερσόνησο πολύξερε, μήπως μπορείς να μας διαφωτίσεις και για το Νότιο τμήμα της;
        Δεξιοί είναι αυτοί που κλέβουν εκεί; Και ποιοι τους προστατεύουν; Οι Φιλελεύθεροι; Και ποιοι τους κυνηγάνε να τους μπουζουριάσουν; Οι (εκεί) Καραμανλικοί;
        ΥΓ. Κομμουνιστές «παίζουν» εκεί;

  3. Χα, χα, χα. Ο βλαξ ΚΚΣΕ έβγαλε το « το Δεκέμβρη του 1991» από το ίδιο δεύτερο τρολάρισμα, για να ταιριάζει στον Ιανουάριο.
    Άντε σύντροφε, κοντά-σιμά ο Φεβρουάριος και άλλοι 10, καλά να είμαστε.

  4. Μα και εκεί, στον Κιμ, όλοι πάνε μετά χαράς για εργασία. Δεν τους βλέπεις στην τηλεόραση που χειροκροτούν ευτυχισμένοι; Δεν θυμάσαι τι κλάμα έριξαν όταν πέθανε ο μπαμπάς; Δε βλέπεις την τεράστια οικονομική ανάπτυξη που έχουν;
    ΥΓ. Με ποια λογική δεν πιστεύεις αυτά και πιστεύεις το Σκάι; Τα ίδια δε λένε;

  5. Σύντροφε ΚΚΣΕ, πέστα στους αμαθείς. Στο περιβόητο εικοστό συνέδριο του κόμματος μας, ο Στάλιν ήταν κατηγορηματικός επί του θέματος. Όχι μόνο δεν απαγόρεψε, αλλά προέτρεψε τον πλήρη και διεξοδικό έλεγχο των οικονομικών του ΚΚΣΕ. Σε αυτά ήταν αυστηρός, το ομολογούν και οι Δυτικοί επικριτές του.

    • Καλά βρε Νέμεσις, δεν ντρέπεσαι εσύ και οι άλλοι κομμουνισταράδες εδώ μέσα, να δουλεύετε ψιλό γαζί το μικρό φιλελευθεράκι; Ένα χαρτζιλικάκι πάει να βγάλει και έχει να αντιμετωπίσει αγέλη από ινστρούχτορες της κομμουνιστικής Διεθνούς. Και εσείς περνάτε την ώρα σας δωρεάν, σπάζοντας πλάκα. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.
      Που να ξέρει το παιδί της ΟΝΝΕΔ* βρε, ότι το εικοστό συνέδριο του ΚΚΣΕ έγινε το 1956, ενώ ο Στάλιν πέθανε το 1953; Κομμουνιστής σαν και εσάς είναι;
      *Μάλλον ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εάν κρίνω από τα γραπτά του. Όλο αντιγραφές βλέπω.

      • Μη μας το χαλάς ρε μαρτυριάρη σύντροφε το «στήσιμο». Περνάμε καλά εδώ μέσα με το χαζό, που στο κάτω-κάτω τον τρώει το …πόδι. Το παιδί προσπαθεί να προωθήσει το Μητσοτάκη, έχοντας μείνει δύο φάσεις πίσω. Σαν να πας δηλαδή σήμερα στο μπαρ ντυμένος σαν τον Τραβόλτα, πιστεύοντας σε «επιτυχίες». Μας τσαμπουνάει ότι βρει στο ίντερνετ, νομίζοντας ότι οι άλλοι δεν βλέπουν.
        ΥΓ. Εάν ψάξεις στα προηγούμενα, του γράφουμε συνεχώς τέτοιες παπάτζες και δεν οσμίζεται τίποτε.

  6. “ΚΚΣΕ” γελάει ο μωρός καν τι μη γελοίον ει
    Το ξέρεις αυτό;;
    Σου ζήτησα στοιχεία για σκανδαλακια οικονομικά, για πλουτισμό στελεχών για διαπλεκόμενους, για υπόγειες μεταφορές χρημάτων ή για ότι θες εσύ!!
    Απάντηση πήρα για το ΜΠΑΣΟΚ…
    Για το ΚΚΕ δεν πήρα…..
    Για την Ν.Δ. δεν πήρα….
    Εσένα περιμέναμε να μας πεις για τον Τσουκατο, για την Καιλή, για τον Παπαντωνίου κλπ
    Δώσε στοιχεία λοιπόν για τα ΚΚ που πήραν ρούβλια … δεν μπορεί, έχεις στοιχεία για τα πάντα!!!
    Για την καταναγκαστική εργασία δεν σε ρώτησα… αλλά εσύ την ονομάζεις έτσι, που δεν είσαι και το πιο αξιόπιστο άτομο…(είναι γνωστό αυτό)
    Όσο για την καραμέλα σου για τον Κιμ
    σταμάτα την πια, έχεις κουραστεί και σύ ο ίδιος!!!
    Πες μας για τον Μπάιντεν και την ωμή παρέμβαση του για απαλλαγή του γιού του από φοροδιαφυγή και οπλοκατοχή!!
    Εκτός αν πιστεύεις ότι είχε το δημοκρατικό δικαίωμα να το κάνει…
    Πήγαινε εσύ βολτιτσα εκεί κι άμα γυρίσεις ζωντανός τα ξαναλέμε….
    Ελπίζουμε να τρακάρεις με κανέναν μακελάρη… Αφθονούν εκεί στη χώρα της ελευθερίας!!!
    Περιμένω στοιχεία!! Όχι καραμελιτσες!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης