Σε ειδική συνεδρίαση, την πρώτη του για το 2025, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων τίμησε και αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα πρώην Δήμαρχο Τρικκαίων Κώστα Παπαστεργίου. Το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου 2025, λίγες ώρες μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρώην Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο και ομόφωνα τίμησε έναν Δήμαρχο που, όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον Δήμο Τρικκαίων. Από τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου θα γίνει η κηδεία του πρώην δημάρχου Τρικάλων Κωνσταντίνου Παπαστεργίου σήμερα Παρασκευή ώρα 15.30
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στην ομιλία του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η σημερινή ημέρα είναι θλιβερή. Εφυγε από κοντά μας ο οραματιστής Δήμαρχος Τρικκαίων, ο Κωνσταντίνος Παπαστεργίου.
Ο μακροβιότερος Δήμαρχος Τρικκαίων στον 20ο αιώνα, ήταν ο Δήμαρχος με όραμα και γνώση.
Αγάπησε τα Τρίκαλα και την Αυτοδιοίκηση, δέθηκε με την πόλη και τους πολίτες. Ξεκινώντας ως δημομηχανικός, στη συνέχεια ως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά κυρίως ως Δήμαρχος επί 16 χρόνια, υπηρέτησε τα αγαπημένα Τρίκαλα με αφοσίωση, με πάθος, με ήθος, με σχέδιο, με όραμα και με έργα.
Από την Πύλη και το Μουζάκι στο Πολυτεχνείο, από εκεί στα έργα αποκατάστασης στον Βόλο και στη συνέχεια στα Τρίκαλα, πρώτα ως εργαζόμενος στον Δήμο και ακολούθως ως αιρετός, τίμησε όσο λίγοι το αξίωμα του πρώτου πολίτη του Δήμου μας.
Οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε σειρά έργων που έθεσαν τις βάσεις για να θεμελιωθεί ο σύγχρονος Δήμος Τρικκαίων στα τέλη του 20ου αιώνα, μπροστά σε προκλήσεις που συνεχώς άλλαζαν. Προκλήσεις τις οποίες ο ίδιος αντιμετώπιζε συνεχώς και βαθύτατα ενημερωμένος, χαράσσοντας πολιτική και όχι απλώς ακολουθώντας τες διεκπεραιωτικά. Κάτι που αποδείχτηκε όχι μόνο από τη δεκαεξαετή του θητεία στο αξίωμα του Δημάρχου, αλλά και από την ενεργότατη και άκρως χρήσιμη συμμετοχή του σε θέσεις της Αυτοδιοίκησης: στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Τρικάλων για 3 θητείες, σε επιτροπές και τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, εισηγητής σε πλήθος θεμάτων της αυτοδιοίκησης, όπως αυτό για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εκπρόσωπος της χώρας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολλά άλλα θεσμικά για την αυτοδιοίκηση, τη μεγάλη του αγάπη».
Και συνέχισε ο κ. Σακκάς:
«Πολυσχιδής προσωπικότητα, με θέληση να επιτύχει το καλύτερο για την πόλη, σε επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητας μέσω πλήθους έργων υποδομών, αναμορφώσεων, διευθετήσεων ποταμών, έμφασης στο περιβάλλον, όπως με την ίδρυση της ΠΑΔΥΘ, ανάδειξης στοιχείων ιστορίας της πόλης. Η σύγχρονη μορφή των Τρικάλων οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες, τα έργα και της παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής του Κώστα Παπαστεργίου.
Και αυτή είναι η μέγιστη παρακαταθήκη».
Αναφέρθηκε, δε, στο ότι «καινοτόμησε με την ίδρυση και λειτουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού, του Αθλητικού Οργανισμού, με την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων με καλλιτέχνες που δώρισαν έργα τους στην πόλη μας, με μετακλήσεις επιφανών ανθρώπων των Γραμμάτων που ανέπτυσσαν ομιλίες στα Τρίκαλα, με προσωπικό πολιτιστικό έργο μέσω συλλόγων των Τρικάλων (τη Στέγη), την έκδοση του Τρικαλινού Ημερολογίου, τη συμμετοχή στην Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών.
Κυρίως, ήταν ο άνθρωπος που επέμεινε στην ανάδειξη του μύθου του Ασκληπιού, του πρώτου γιατρού χωρίς σύνορα, όπως αναφέρει στο έξοχο σύγγραμμά του.
Η συγγραφική του δραστηριότητα συνεπής και μεγάλη, είτε για θέματα αυτοδιοίκησης, είτε για θέματα της πόλης είτε γενικότερου ενδιαφέροντος, αποδεικνύει και την αγάπη του για τα βιβλία και τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, την οποία πάντα φρόντιζε με αγάπη και ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Είναι μικρός ο χρόνος εδώ για να απαριθμήσουμε τη σειρά έργων και παρεμβάσεων στη διάρκεια προσφοράς στον Δήμο μας.
Ο οραματιστής Κωνσταντίνος Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος που συνέδεσε το όνομά του με τα θεμέλια μιας πόλης σύγχρονης και ισχυρής, δεν είναι πια κοντά μας.
Είναι, όμως, δίπλα μας καθημερινά τα έργα του, η μεγάλη του παρακαταθήκη, τα φωτεινά γράμματα με τα οποία πλέον πήρε τη θέση στο πάνθεον των άξιων τέκνων της πατρίδας μας, των Τρικάλων.
Κώστα Παπαστεργίου
Σε ευχαριστούμε
Και σε αποχαιρετούμε».
Ευτύχησα να ζήσω και τα δύο.
1. Την άνοδο του Τρικαλινού Πολιτισμού κατά μία βαθμίδα, όταν ο αείμνηστος Ιωάννης Μάτης έφερε το νερό μέσα στα σπίτια μας. Σταμάτησα να το κουβαλάω με τα γκιούμια από το αρτεσιανό για πλύσιμο και με τις κανάτες για πόση.
2. Την άνοδο του Τρικαλινού Πολιτισμού κατά περισσότερες βαθμίδες, όταν ο αείμνηστος πια Κωνσταντίνος Παπαστεργίου, πήρε το νερό, εμπλουτισμένο με διάφορα άλλα, μέσα από τα σπίτια μας και το εξαφάνισε. Σταμάτησα έκτοτε, κάθε επαφή με τον Αχόρταγο.
Ως Τρικαλινοί πολίτες, χρωστάμε την αναγνώριση.
ΥΓ. Προσωπικό: Τον πλησίασα κάποτε και του έριξα την ιδέα να φιλοξενήσουμε τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας στον εμφύλιο της. Μου απαρίθμησε τις διεθνείς δυσκολίες και απελπίστηκα. Όμως η «αλεπού» τα κατάφερε μέσω Ερυθρού Σταυρού και υλοποιήθηκε η ιδέα, προσθέτοντας ένα λιθαράκι στην ανθρωπιά.