Κατατέθηκε η τροπολογία για το αφορολόγητο, καταργούνται τα αντίμετρα Reviewed by Momizat on . Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καταργείται η μείωση του αφορολόγητου. Η τροπολογία θα τεθεί αύριο προς ψηφοφορία. Σύμ Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καταργείται η μείωση του αφορολόγητου. Η τροπολογία θα τεθεί αύριο προς ψηφοφορία. Σύμ Rating: 0

Κατατέθηκε η τροπολογία για το αφορολόγητο, καταργούνται τα αντίμετρα

Κατατέθηκε η τροπολογία για το αφορολόγητο, καταργούνται τα αντίμετρα

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καταργείται η μείωση του αφορολόγητου. Η τροπολογία θα τεθεί αύριο προς ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, εκτός από τη μη μείωση του αφορολογήτου, καταργούνται και τα αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί ως αντισταθμιστικά.

Τι αλλαγές φέρνει η τροπολογία

Καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10, 11, 12 και 13 του ν. 4472/2017 σχετικά με:

  1. τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) και
  2. (τα φορολογικά αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου [μείωση του συνολικού ποσού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά ποσοστό 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ, από μισθούς και συντάξεις και επαναπροσδιορισμός του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και της κλίμακας βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης].

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται στον προϋπολογισμό τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

  1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το 2020 εκτιμάται στο ποσό του 1,92 δισ. ευρώ περίπου και για το 2021 και εφεξής στο ποσό των 2,058 δισ. ευρώ περίπου.
     
  2. Αύξηση των εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων, η οποία ανέρχεται σε:
  • * 209 εκατ. ευρώ για το 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ, όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ.
  • * 877 εκατ. ευρώ για το 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το 2021 και εφεξής, από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ.
  • * 368 εκατ. ευρώ για το 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή