"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.7 C
Trikala

Πήρε το «χρυσό» σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό το λάδι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με το χρυσό βραβείο επέστρεψε στην Ελλάδα, το…λάδι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς διαγωνίστηκε σε διεθνή διαγωνισμό στο Βερολίνο και έκοψε πρώτο το νήμα της ποιότητας.

Παράλληλα, το ελαιόλαδο του τοπικού Ιδρύματος κατέλαβε κι ένα χάλκινο βραβείο, αυτή τη φορά σε ελληνικό διαγωνισμό με διεθνείς όμως συμμετοχές. «Ο Πρύτανης», όπως είναι το brand name του ελαιολάδου πωλείται σε delicatessen σε Βόλο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε μεγάλα καταστήματα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ενώ το 2021 θα βρεθεί στα duty free των αεροδρομίων Ν. Αγχιάλου και Σκιάθου.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν αποφασίστηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εταιρεία Αξιοποίησης της περιουσίας του Ιδρύματος να αξιοποιηθεί ο 200 ετών ελαιώνας που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στην Πάου του Πηλίου.
Το Πανεπιστήμιο με την καινοτομία και την τεχνογνωσία του κατόρθωσε τον παλιό και αφημένο ελαιώνα, που ενοικιάζονταν για χρόνια σε ιδιώτη, να τον μετατρέψει σε πρότυπο καλλιέργειας και παραγωγής λαδιού.
«Στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τον τόπο, τους παραγωγούς, να μεταφέρουμε την καινοτομία και την τεχνογνωσία και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στη Θεσσαλία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ζήσης Μαμούρης, επισημαίνοντας πως το πανεπιστημιακό ελαιόλαδο δεν έρχεται να ανταγωνιστεί τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά να τους βοηθήσει με την τεχνογνωσία.
Παράλληλα, τόνισε πως πρόκειται για το πρώτο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, παραγωγής ενός Πανεπιστημίου και αν όχι το πρώτο, από τα πρώτα στην Ευρώπη.
Με τις απαραίτητες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο χωράφι, τα σωστά κλαδέματα, τις σωστές ενέργειες στο ελαιοτριβείο και τη συντήρηση, η ποσότητα φέτος του ελαιολάδου του Πανεπιστημίου ανέρχεται σε τρεις τόνους και μάλιστα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά παρθένο έχοντας ισχυρισμό υγείας από τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών.
Έχοντας ένα προϊόν, που πολλοί θα ζήλευαν η Εταιρεία Αξιοποίησης της περιουσίας του ΠΘ και στα στελέχη της, «κατέβασαν» φέτος το ελαιόλαδο σε δύο διαγωνισμούς, στους οποίους το πανεπιστημιακό λάδι έλαβε βραβεία.

Ειδικότερα, πήρε το χρυσό βραβείο το Μάιο σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στο Βερολίνο-Berlin Global Olive Oil Awards- στον τομέα της ποιότητας και το χάλκινο μετάλλιο σε ελληνικό διαγωνισμό – Olympia Health and Nutrition Awards- με εκατοντάδες διεθνείς συμμετοχής.
«Ο Πρύτανης», όπως είναι και το brand name του ελαιολάδου, πωλείται αυτή τη στιγμή σε delicatessen σε Βόλο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε καταστήματα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Ελληνικό της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη ενώ σε λίγες ημέρες θα είναι και στη Λάρισα, ενώ το 2021 αναμένεται να τοποθετηθεί στα ράφια των duty free των αεροδρομίων Ν. Αγχιάλου και Σκιάθου. Παράλληλα, η Εταιρεία Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΠΘ έχει έρθει σε συνεννόηση και με ξενοδοχείο στην Αλόννησο, προκειμένου να εισάγει στο μενού του το πανεπιστημιακό λάδι.
Εκείνο που τονίστηκε από τους παρευρισκόμενους είναι πως πρόκειται για υψηλής ποιότητας λάδι, το οποίο πωλείται σε συγκεκριμένους διαύλους και δεν θέλει, ούτε μπορεί να ανταγωνιστεί τους αγρότες του Πηλίου αλλά και τις μεγάλες εταιρείες.

Απευθύνεται κυρίως σε απαιτητικό και ενημερωμένο κοινό, που ενδιαφέρεται για το εάν ένα προϊόν περιέχει καινοτόμες τεχνικές και κατευθύνσεις, ενδιαφέρεται για τον τρόπο καλλιέργειας και τυποποίησης ώστε αυτές να έχουν οικολογικό αποτύπωμα. Φέτος, διατίθεται και η συσκευασία των 5 λίτρων, ενώ τα 500ml κοστίζουν …19.90 ευρώ!

Να σημειωθεί πως μεγάλη συνεισφορά, όπως επισημάνθηκε, σ’ αυτή την προσπάθεια είχε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος, ο οποίος ήταν καο ο εμπνευστής του ονόματος του ελαιολάδου.
Στη συνέντευξη Τύπου των επιτυχιών του πανεπιστημιακού ελαιολάδου βρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο Διευθυντής κ. Νίκος Οικονόμου και τα στελέχη κ.κ. Δημήτρης Δερβένης και Γιάννης Χατζόπουλος.

magnesianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης