"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.4 C
Trikala

Άρση της ασυλίας Πολάκη εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

ε οχτώ ψήφους υπέρ, δύο κατά και την αποχώρηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας αποφάσισε να εισηγηθεί υπέρ της άρσης ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη για την οποία θα αποφανθεί η Ολομέλεια που θα συνέλθει για το θέμα στις 31 Ιουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ζήτησε την αναβολή της συζήτησης και να τηρηθεί το τριήμερο που ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει από την κλήση του βουλευτή μέχρι τη συνεδρίαση, στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία επειδή όπως εξήγησε, υπήρχε κίνδυνος ακυρότητας και να χρειαστεί να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή αν παρέλθει το τρίμηνο από τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή. Η υπόθεση αφορά δύο μηνύσεις σε βάρος του κ. Πολάκη που έχουν διαβιβαστεί από την Εισαγγελία κι έχουν ξεμείνει από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αναρμοδιότητας της Επιτροπής για εξέταση του θέματος που όπως υποστήριξε θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τις διατάξεις του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Από την πρώτη στιγμή, ο προγραμματισμός για δυο υποθέσεις που αφορούν η μια σε μήνυση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή και η δεύτερη σε εκείνη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα για την υποκλοπή της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Πολάκη. Σε δήλωσή του υπαινίχθηκε μεθοδεύσεις και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών να συσταθεί επιτροπή για προκαταρκτική εξέταση εναντίον του.

Σύμφωνα με το άρθρο 83 παρ.3 του Κανονισμού της Βουλής: « Η Επιτροπή, αφού ακούσει τον Βουλευτή του οποίου ζητείται η άρση της ασυλίας, εφόσον αυτός το επιθυμεί και τον οποίο σε κάθε περίπτωση προσκαλεί προς τούτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της, ερευνά εάν η πράξη για την οποία ζητείται αυτή συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Βουλευτή ή η δίωξη, η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και σε αντίθετη περίπτωση εισηγείται την άρση της ασυλίας».

Από την Επιτροπή αποχώρησε τελικώς ο κ. Τζανακόπουλος επικαλούμενος θέμα αναρμοδιότητάς της. Κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25.

«Αυτό το οποίο απαιτώ είναι όχι να αρθεί η ασυλία μου σε μια επιτροπή η οποία είναι δεν είναι δημόσια, αλλά να μαζέψουν 30 υπογραφές από βουλευτές διαφόρων πτερύγων της Βουλής και να γίνει η διαδικασία με Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής, όπου εκεί θα τα πούμε όλα», δήλωσε χθες μπροστά στις κάμερες ο κ. Πολάκης.

Στην ουσία ο Παύλος Πολάκης επιθυμεί να παραπεμφθεί ως υπουργός και όχι ως βουλευτής, αφού όπως υποστηρίζει η ανάμειξή του στις συγκεκριμένες υποθέσεις είχε σχέση με την υπουργική του ιδιότητα.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο λέγοντας ότι η διαδικασία αποτελεί ανακύκλωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τον αποπροσανατολισμό από μείζονα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

EΘΝΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης