"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Απίστευτες φωτογραφίες: Τεράστιο «πέπλο» από ιστούς αράχνης «κατάπιε» 300 μέτρα βλάστησης στο Αιτωλικό

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ενα περίεργο και πρωτόγνωρο θέαμα αντίκρισαν εχθές το βράδυ οι κάτοικοι του Αιτωλικού.

Συγκεκριμένα στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας, πριν την γέφυρα, υπάρχει ένα τεράστιο «πέπλο» από ιστούς αράχνης που έχει καλύψει τα φυτά (φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση) σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων.

aitoliko-1

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για πρωτοφανές γεγονός επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες μέρες έκαναν την εμφάνισή τους σμήνη κουνουπιών. Στη συνέχεια προφανώς αράχνες άπλωσαν το τεράστιο πέπλο, που φαίνεται στις φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τα κουνούπια.

Πιθανώς πρόκειται για μία αντίδραση της φύσης ώστε να υπάρξει ισορροπία στο σύστημα με τον περιορισμό των κουνουπιών. Η φύση έχει τους δικούς της αλάθητους κανόνες που δυστυχώς πολλές φορές εμείς οι «σοφοί» άνθρωποι τους καταστρατηγούμε με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι οδυνηρές.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

aitoliko-1
aitoliko-2
aitoliko-3
aitoliko-4
aitoliko-5
aitoliko-6

Επιστημονικές εξηγήσεις για την εμφάνιση υπερπληθυσμού από σκνίπες και αράχνες στο Αιτωλικό, δίνει ο Φορέας Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Σύμφωνα με το agriniopress.gr, o Φορέας επισημαίνει ζητήματα που σχετίζονται με τους ψεκασμούς στο οικοσύστημα και πως το φαινόμενο θα εξαλειφθεί με την πτώση της θερμοκρασίας και τις πρώτες δυνατές βροχές.

Αναλυτικά:
Πρόσφατα είμαστε μάρτυρες εμφάνισης υπερπληθυσμού της Σκνίπας (τοπική ονομασία «βουβό» ή και «κουφό»), είδος της οικογένειας με την επιστημονική ονομασία CHIRONOMIDAE που δεν έχει σχέση με τα κουνούπια, δεν έχει προβοσκίδα και δεν τσιμπά αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητική και να δημιουργεί ορισμένα προβλήματα.

Τα αυγά του είδους αυτού εκκολάπτονται στο ανώτερο στρώμα του βυθού, οι προνύμφες δεν παραμένουν πολύ εντός του νερού, βγαίνουν στην επιφάνεια σχεδόν τέλεια έντομα και πετούν τριγύρω. Μέσα στις 2-3 το πολύ ημέρες ζωής τους αναπαράγονται αμέσως, αφήνοντας αυγά πάλι στο νερό.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για πολύ καιρό, αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται διαρκώς και οι πληθυσμοί τους αυξάνονται υπέρμετρα. Μια τέτοια υπερανάπτυξη μπορεί να εμποδιστεί με χρήση ψεκασμών.
Εδώ υπογραμμίζουμε ότι :

• Πρώτον οι ψεκασμοί είναι πιο αποτελεσματικοί εάν προηγούνται σχολαστικές δειγματοληψίες στις ακτές ώστε να προληφθεί η πρώτη εποχιακή γενιά της σκνίπας.

• Επειδή οι ψεκασμοί θα γίνονται σε ιχθυοπαραγωγικό χώρο δεν πρέπει να γίνονται με τοξικά χημικά όπως το σκεύασμα DU DIM που είναι πολύ τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς με μεγάλη διάρκεια παραμονής στο νερό, αλλά με βιολογικά σκευάσματα του Βάκκιλου της Θουριγίας, κάτι που έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τον Φορέα Διαχείρισης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΑΧΝΕΣ

Το φαινόμενο της σκνίπας ακολουθήθηκε με φυσικό τρόπο από το φαινόμενο υπερανάπτυξης πληθυσμών αραχνών που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών και τούτο προφανώς λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής για τις αράχνες (βλ. φωτογραφία).

Το πιο πρόσφατο υπόβαθρο για τους ιστούς τους ήταν παρόχθια μικρά δέντρα και θάμνοι. Αυτό είχε ξανασυμβεί προ ετών υπό ανάλογες συνθήκες.

Αναμένεται ότι όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας θα εκκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες και οι ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές.

Οι χρόνοι που θα γίνουν αυτά εξαρτώνται από τον καιρό.

Πηγή: agrinionews.gr, agriniopress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης