Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Reviewed by Momizat on . Από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 έως την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015, θα παρουσιαστεί στα Τρίκαλα, στον χώρο του «Κουρσούμ Τζαμί» η κινητή έκθεση του Μουσείου Ε Από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 έως την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015, θα παρουσιαστεί στα Τρίκαλα, στον χώρο του «Κουρσούμ Τζαμί» η κινητή έκθεση του Μουσείου Ε Rating: 0

Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 έως την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015, θα παρουσιαστεί στα Τρίκαλα, στον χώρο του «Κουρσούμ Τζαμί» η κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρου Εθνομουσικολογίας, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα.
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα που καλύπτουν τις 4 βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων:
1. Χορδόφωνα (ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρες αχλαδόσχημες και φιαλόσχημες, σαντούρι, κανονάκι)
2. Αερόφωνα (φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα)
3. Μεμβρανόφωνα (τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι) και
4. Ιδιόφωνα (κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες, ηχητικά αντικείμενα).
Στην έκθεση παρουσιάζονται ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και η συμμετοχή τους στα λαϊκά δρώμενα και τελετουργίες.
Η έκθεση φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει για τις πόλεις που επισκέπτεται πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις.
Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1. Επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής.
Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί (την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, ώρα 14:00), στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων ειδικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους καθηγητές μουσικής. Στο σεμινάριο παρέχονται στους εκπαιδευτικούς οδηγίες και υλικό σε ψηφιακή μορφή ώστε να ξεναγήσουν οι ίδιοι τα παιδιά στην έκθεση, αλλά και να συνεχίσουν μετά την επίσκεψη στην τάξη με σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες.
2. Διάλεξη (το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, ώρα: 19:00) του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών, με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά όργανα, σε συνδυασμό με ιδιαίτερη αναφορά στη μουσική παράδοση της περιοχής όπου παρουσιάζεται η έκθεση. Η διάλεξη πραγματοποιείται τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης και συνδυάζεται με ανοικτή συζήτηση για το παρόν και μέλλον της μουσικής κληρονομιάς.
3. Συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, κ.λ.π.) για την κατάρτιση καταλόγου με τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της περιοχής (παλαιούς και νεότερους), συγκέντρωση-ψηφιοποίηση φωτογραφιών, ηχογραφήσεων, προφορικών μαρτυριών και σχετικής βιβλιογραφίας.
4. Οργανωμένες επισκέψεις από ΚΑΠΗ και ανοιχτή συζήτηση για τις μνήμες τους από την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 11:00 στο χώρο της έκθεσης στο «Κουρσούμ Τζαμί».
Συνεννόηση με την κοινωνική λειτουργό για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών, με στόχο τη διοργάνωση εκδήλωσης με τραγούδια και χορούς από τους ίδιους και συμμετοχή τους στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της έκθεσης.
5. Μουσικοχορευτική εκδήλωση (την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, ώρα 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο με τη συμμετοχή λαϊκών οργανοπαικτών της περιοχής, του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, επιλεγμένων Πολιτιστικών Συλλόγων και μελών των ΚΑΠΗ. Επίσης, στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες.

Η είσοδος στην έκθεση και τις παράλληλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις είναι δωρεάν και πραγματοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή