"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.9 C
Trikala

«Βενετία» έγινε ο Βόλος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πνίγηκε χθες ο Βόλος. Ένα μπουρίνι λίγων λεπτών τον μετέτρεψε σε “Βενετία”.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι, καταστήματα και σπίτια , θάφτηκαν …στα νερά αυτοκίνητα .

Για ευθύνες της Δημοτικής Αρχής του Μπεου και της περιφέρειας, μίλησε η αντιπολίτευση .

Καλά τι φταίει ο Μπεος και τον κατηγορούν ότι ” κρύφτηκε”;

Τι να κάνει ,να πάρει καμία μπουλντόζα να ανοίξει τα φρεάτια χρονιαρα μέρα;

Ο άνθρωπος το δήλωσε ότι μόνο αν θυμώσει θα πάρει μπουλντόζα να γκρεμίσει το τοιχίο

στο κοιμητήριο,το οποίο οι αρχαιολόγοι ” που κάθονται… στα γραφεία και κοιτάζει

ο ένας τον άλλον” το έχουν χαρακτηρίσει διατηρητέο και αυτός δεν μπορεί να κατασκευάσει

τον κόμβο .

Τι να κάνει η περιφέρεια και ο Αγοραστός; να ντυθεί ο περιφερειάρχης δύτης και να κάνει καμία κατάδυση για κανένα ναυάγιο στην παραλία

του Βόλου , όπως έκανε στην Αλόννησο με τον Ρουβά;

Βρε για όλα αυτά φταίει “Ο κακος μας ο καιρος”, πάρτε το είδηση .

Και άσε τους Λακεδαιμονίους να λένε ότι το δίκτυο ομβρίων υδάτων του Βόλου είναι

κατασκευασμένο πριν από 72 χρόνια την δεκαετία του ’50 με τις τότε προδιαγραφές και

ότι αδυνατεί σήμερα να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης η οποία διπλασιάστηκε σε έκταση .

Άσε να λένε ότι το πεπαλαιωμένο δίκτυο συμπληρώνουν τα βουλωμένα φρεάτια, η κακή

συντήρηση του δικτύου , τα ακαθάριστα ρέματα , οι κακοτεχνίες και οι ελλείψεις

προσωπικού στις υπηρεσίες του δήμου , έργο όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Και τι θέλουν οι Λακεδαιμόνιοι;

Να γίνει ο Μπεος κανένας παλιοκομουνιστης;

Να γίνει όπως ο Λαρισαίος κομμουνιστής Αριστείδης Λαμπρουλης , εκείνος που θωράκισε την Λάρισα με το έργο ζωής ,το αποχετευτικό, με αποτέλεσμα η πιο ισόπεδη πόλη καταμεσής στο κάμπο να μην γίνεται ποτέ “Βενετία” και οι Λαρισαίοι να μην χρειάζονται

γόνδολες για να κυκλοφορούν όταν βρέχει;

Βρε ο Μπεος το υποσχέθηκε στους Βολιωτες την νύχτα του θριάμβου του, τότε που

η πόλη τον ανέδειξε δήμαρχο, ότι “Στο Βόλο θα γίνει της πο@τανας”, όσο θα κυβερνά εκείνος.

Αμάν , μην δείτε κάποιον να υλοποιεί τις υποσχέσεις του.

Eυαγγελία Παπαδοπούλου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν αρκούν πλέον οι προδιαγραφές δεκαετίας ή εικοσαετίας καιρικών φαινομένων για τα έργα, αλλα για 50 ή 75 έτη! Αυτό σημαίνει μεγάλο κόστος για νέες υποδομές που θα πρέπει να προγραμματισμούν, με τα νέα δεδομένα.

    Ειδικότερα, η ανακοίνωση ΔΕΥΑΜΒ είναι η εξής :
    «Τα δίκτυα όμβριων της πόλης του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, έχουν σχεδιαστεί για ύψος βροχής με χρόνο επαναφοράς την δεκαετία (ύψος βροχής mm) και έχουν κατασκευαστεί τα έτη 1983-1986. τα έργα επεκτάσεων του δικτύου όμβριων, αντικειμενικά και υποχρεωτικά ακολουθούν αυτές τις παροχές σχεδιασμού.

    Επίσης το έργο της κατασκευής των όμβριων, θεωρεί ότι η εδαφοκάλυψη (κατοικίες, κτήρια, οδοί ασφαλτοστρωμένοι κλπ) στην πόλη ανέρχεται στο 60% της συνολικής επιφάνειας.

    Η βροχή της 14ης Αυγούστου, είχε ύψος 62,9 mm με περίοδο επαναφοράς τα 75 έτη, είναι βροχή δηλαδή εκτός του σχεδιασμού των δικτύων, ενώ η εδαφοκάλυψη της πόλης έχει αγγίξει το 80% και επομένως η συνολική ποσότητα όμβριων νερών που καταλήγει στα δίκτυα όμβριων, έχει αυξηθεί κατά 25%.

    Είναι προφανές, ότι η ποσότητα του νερού των 62,9 mm σε χρόνο μάλιστα 40 λεπτών, ήταν αδύνατο να παραληφθεί άμεσα (δηλαδή παράλληλα με την βροχόπτωση) από το δίκτυο όμβριων.

    Για να γίνει απτό το μέγεθος της βροχής, σημειώνουμε ότι το ύψος βροχόπτωσης στις 14 Αυγούστου ανήλθε στα 62,9 χιλιοστά με μέση ιστορική τιμή για τον μήνα Ιανουάριο τα 49,2 χιλιοστά. Η βροχόπτωση δηλαδή στο Βόλο για 40 λεπτά της 14ης/8ου/2022, αντιστοιχεί σε συνολική βροχόπτωση ενάμιση μήνα.

    Το δίκτυο όμβριων είναι επαρκώς συντηρημένο και λειτουργούσε στο 100% της δυνατότητάς του. Αυτό προκύπτει από το γεγονός της εκτίναξης των καλυμμάτων των φρεατίων του δικτύου, καθώς η πληρότητα των αγωγών δημιουργούσε υπερπιέσεις, στα ανάντη σημεία.

    Σχετικά με τις σχάρες των φρεατίων υδροσυλλογής. Σε κάθε έντονη βροχόπτωση τα όμβρια παρασέρνουν φερτά υλικά (φύλλα, σκουπίδια κλπ) και τα οδηγούν στα φρεάτια υδροσυλλογής με αποτέλεσμα την απόφραξη των σχαρών. Αυτό το φυσιολογικό γεγονός, αντιμετωπίζεται σε μια έντονη βροχόπτωση, ήταν αδύνατο όμως να αντιμετωπιστεί στην πλημμύρα της 14ης Αυγούστου και μάλιστα εντός 20 λεπτών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο όγκος του νερού που ούτως ή άλλως θα παρέμενε στο δρόμο, λόγω της κατώτερης δυνατότητας παροχής του δικτύου. Δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα τα σχόλια περί ακαθάριστων φρεατίων.

    Η ΔΕΥΑΜΒ, παρά το απροειδοποίητο του φαινόμενου και τον χρόνο εκδήλωσης (απόγευμα παραμονής 15Αύγουστου) “έβγαλε” μαζί με τους συνεργάτες της 4 συνεργεία για την υποβοήθηση της ανακούφισης του φαινόμενου και την απάλυνση των συνεπειών.

    Επισημαίνουμε ότι η διαρκής συντήρηση των δικτύων όμβριων, την τελευταία 8ετία, έχει συντελέσει στην αποφυγή φαινόμενων πλημμυρισμού ακόμα και σε έντονες βροχοπτώσεις (πχ φαινόμενο Διομήδης στις 11/01/2022 , στην πλημμύρα της 19-20/9/2020, στις 14-18 Φεβρουαρίου του 2018 και σε άλλες περιπτώσεις)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης