Φίλες και φίλοι
Στις 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που για φέτος έχει θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» θα προβάλλουν, στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για το ταξίδι της Αργούς, με τίτλο «Argo Navis» διάρκειας 100 λεπτών.
Σκηνοθεσία: Στέλιος Ευσταθόπουλος, Σουζάνε Μπάουζινγκερ
Παραγωγή: FAOS TV PRODUCTIONS
Συμπαραγωγή: ROLL PRODUCTIONS – TEAMFAOS.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Το Argonavis της εταιρείας Faos αποτελεί έναν ύμνο στην Αργώ και την ιστορία της Αργοναυτικής Εκστρατείας και κατ’ επέκταση στο Βόλο, απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι της η θρυλική πεντηκόντορος.
Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται η ιστορία της σύγχρονης… Αργοναυτικής Εκστρατείας: πώς μετά απ΄3.500 χρόνια, το 2004 ξεκίνησε η ανακατασκευή του προϊστορικού πλοίου μέσα από ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα πειραματικής ναυτικής αρχαιολογίας του Ινστιτούτου ΝΑΥΔΟΜΟΣ, με τη χρήση ξυλείας από το Πήλιο και ακολουθώντας τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής. Η ναυπήγηση του πλοίου ολοκληρώθηκε το 2006 και ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά ταξίδια στον Παγασητικό. Τον Ιούνιο του 2008, η Αργώ απέπλευσε από το Βόλο για την Αδριατική, πιάνοντας 28 λιμάνια και καταλήγοντας συμβολικά στο νησί του Οδυσσέα την Ιθάκη, όπου μετά από ταξίδι δύο μηνών είχε συμπληρώσει 650 ναυτικά μίλια.
Μία απόσταση που πέρασε από πολλές Συμπληγάδες: τη γέφυρα της Χαλκίδας που πολύ περίεργα δεν… άνοιγε να περάσει η Αργώ, το σπασμένο κατάρτι κάτω από το Σούνιο, την εγκατάλειψη από τους δύο εφοπλιστές στο μέσον του Ιονίου, την άφιξη στους Αγ. Σαράντα, της Αλβανίας, το ταξίδι στην Γεωργία.
Το δύσκολο ταξίδι της Αργούς είχε καταγράψει ο Στέλιος Ευσταθόπουλος, που ανέλαβε να μεταφέρει την ιστορία της σύγχρονης αργοναυτικής εκστρατείας στη μεγάλη οθόνη, διαφημίζοντας στα πέρατα του κόσμου τον τοπικό μύθο αλλά και την πόλη που τον γέννησε.
Το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί,
Στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Στο 9ο London Greek Film Festival
στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας
Στο 1ου διεθνούς φεστιβαλ ντοκιμαντέρ Καστελόριζου.
Στο 10ο διεθνούς φεστιβαλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας
Στο φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών στο Μόναχο 2017
Στην Γαλλία, Παρίσι Grand Action cinema και στην Νίκαια 2021
Βραβεία
Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευτεί
Με το Βραβείο Κοινού στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στις 17 Μαρτίου 2016 γίνεται μια νέα καθέλκυση της Αργούς: το ντοκιμαντέρ Argo Navis των Στέλιου Ευσταθόπουλου και Σουζάνε Μπάουζινγκερ, λαμβάνει μέρος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τα πανιά της Αργούς ανοίγουν στη μεγάλη οθόνη και ξεκινά ένα παγκόσμιο ταξίδι για τη θρυλική πεντηκόντορο. Το κοινό του 18ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κάνει την αρχή. Δίνει στην Αργώ το δικό του βραβείο για να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο ταξίδι με ούριο άνεμο
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λονδίνου!
Το διάστημα 15 -21 Μαΐου 2016, το ντοκιμαντέρ για την Αργώ, έκλεψε την παράσταση στο 9ο Ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Πήρε το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ. Ένα βραβείο που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχιση της πορείας της Αργούς στα κινηματογραφικά νερά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο.
Βραβείο φεστιβάλ στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 30 Μαρτίου 2020
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) συνδιοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο πρωτοξεκίνησε τη δράση το 1985. Πρόκειται για μία από τις ευρύτερα εορταζόμενες συμμετοχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χιλιάδες μνημεία και χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους, ορισμένα από τα οποία συνήθως είναι κλειστά για το κοινό κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Ο κόσμος μπορεί να τα επισκεφθεί δωρεάν, να μάθει για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά τους και να αποτελέσει μέρος της προσπάθειας για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής κληρονομιάς για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.
Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση σε χιλιάδες χώρους που ανοίγουν σπάνια για το κοινό, καθώς και σε μοναδικές εκδηλώσεις.
Μέσω των εκδηλώσεων αυτών, οι διοργανωτές έχουν ως στόχο:
• να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τον πολιτιστικό πλούτο και την πολυμορφία της Ευρώπης
• να προκαλέσουν το ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης
• να αντιπαραταχθούν στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία και να προτρέψουν για μεγαλύτερη ανοχή απέναντι στους άλλους πολιτισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη
• να ενημερώσουν το κοινό και τις κυβερνήσεις (ή τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής) σχετικά με την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς
• να καλέσουν την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις του πολιτιστικού τομέα
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιούνται στις 50 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάθε Σεπτέμβριο και διοργανώνονται σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς συντονιστές.
Σε κάθε χώρα, ένα δίκτυο περιφερειακών και τοπικών αρχών, ομάδων πολιτών και ιδιωτικών ομάδων και χιλιάδες εθελοντών είναι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις έχουν ένα ιδιαίτερο κοινό πανευρωπαϊκό θέμα. Οι χώρες μπορούν να συμμετέχουν στο ετήσιο κοινό θέμα. Εναλλακτικά, μπορούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις γύρω από μια τοπική προσαρμογή του θέματος ή ένα θέμα της επιλογής τους.
Για τη φετινή χρονιά ο εορτασμός έχει θέμα: «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά».