"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.3 C
Trikala

Εκλογές το 2019 έδειξε ο πρωθυπουργός – Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πανηγυρικό κλίμα προκειμένου να εμψυχώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα επιχείρησε να δημιουργήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας με ενθουσιασμό ότι θα αποσύρει ορισμένα μέτρα που ο ίδιος κατέθεσε πριν από ένα εικοσιτετράωρο με τροπολογίες.

Ο πρωθυπουργός κράτησε για το τέλος της ομιλίας του την «έκπληξη» προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – που μάλλον μοιάζει με επικοινωνιακό τρικ – ανακοινώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο – «δότης» όπως το αποκάλεσε – προκειμένου να αποταμιευτούν 700 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Με τα χρήματα αυτά υποσχέθηκε να αποσύρει το μέτρο που μόλις χθες κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί και σε λίγες ώρες θα ψηφίσουν οι βουλευτές για την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ και για το «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων.

Στον επίλογό του δε απευθύνθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με δραματικό τόνο επισήμανε τους λόγους που δεν πρέπει να ανατραπεί η κυβέρνηση.

«Θέλω αυτή τη κρίσιμη στιγμή να απευθυνθώ στους βουλευτές της πλειοψηφίας! Μόνοι μας καταφέραμε να σηκώσουμε τον δύσκολο Σταυρό. Σήμερα κλείνουμε ένα δύσκολο κύκλο. Το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετικό για όλους. Σήμερα παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Μέχρι σήμερα αποδείξαμε ότι ξέρουμε να σηκώνουμε το βάρος και να κατανέμουμε τα βάρη με δικαιοσύνη. Από αύριο θα κατανέμουμε μες δικαιοσύνη όσα η αναπτυξη θα φέρει. Η χώρα αλλάζει σελίδα. Οι κραυγές που ακούγονται σήμερα από την αντιπολίτευση θα είναι ψίθυροι του αύριο».

Νωρίτερα, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα «δεν είναι ευχάριστα. Οι πολίτες ήδη έχουν δώσει πολλά. Όμως πρώτη φορά είναι τόσο ορατή η προοπτική να αποδώσουν αυτές οι θυσίες των πολιτών».

«Αρνητική εξέλιξη η αύξηση του ΦΠΑ»


Παραδέχθηκε ότι «Η αύξηση ΦΠΑ κατά 1% είναι αρνητική εξέλιξη. Η αντιπρόταση των δανειστών ήταν αύξηση συντελεστή για ρεύμα και νερό από 13% στο 23%. Οδυνηρή εξέλιξη που αποφύγαμε. Υπήρξε απαίτηση άρσης προστασίας πρώτης κατοικίας από κόκκινα δάνεια. Καταφέραμε να τα προστατέψουμε. Υπήρχε απαίτηση πώλησης ΑΔΜΗΕ και καταφέραμε να το αποτρέψουμε. Οι επιβαρύνσεις είναι μικρότερου κόστους και κατανέμονται σε περισσότερες κατηγορίες σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις των δανειστών»

«Είναι βαριά η φράση εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας»


Για το Ταμείο επιχείρησε να αντεπιτεθεί στην ΝΔ όχι τόσο επι της ουσίας αλλά επι των χαρακτηρισμών που ακούστηκαν το περασμένο διάστημα. Σαν να έχει διαγραφεί η περίοδος που ο ίδιος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την ΝΔ ότι «είναι βαριά η φράση περι εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και περι προδοτών» ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μάκη Βορίδη προειδοποίησε «Η μομφή προδοσίας στην Αριστερά την προηγούμενη φορά που ακούστηκε είχαμε άσχημα ξεμπερδέματα».

Υποστήριξε ότι η διάρκεια ζωής ενός αιώνα είναι «θετικό στοιχείο» ενώ επισήμανε ότι στα θετικά είναι και το ότι επιτεύχθηκε να μείνει η έδρα του στην Ελλάδα. «Αυτό που ζητούσαν οι δανειστές ήταν να υπάρχει έδρα στο Λουξεμβούργο» υποστήριξε για να σημειώσει «Δεν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που θα υπαχθούν στο ταμείο και οι εργαζόμενοι διατηρούν το εργασιακό καθεστώς».

«Έχοντας προσωπική εμπειρία για όσα κερδήθηκαν στην σκληρή μάχη δεν σας επιτρέπω να μιλάτε για προδοσία και άρση εθνική κυριαρχίας. Μακάρι όσα έχει το ΤΑΙΠΕΔ να περάσουν στο ταμείο» είπε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει «το ταμειο δεν ξεπουλά και μάλιστα σε χαμηλές τιμές αλλά παράγει».

Για το χρέος


«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος δύσκολος για την χώρα. Κάνουμε το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» είπε ενόψει το eurogroup για να συμπληρώσει «Απόψε οι ηγέτες ΕΕ παίρνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί. Αύριο πρέπει να αναληφθεί η ευθύνη που αναλογεί στην άλλη πλευρά» σημείωσε για να προσθέσει «Για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις πρέπει να ισχύει η εξής προϋπόθεση: η Ελλάδα να μην εθελοτυφλεί. Να αντιλαμβάνεται η πολιτεία την ευθύνη της… Τι θα συμπεράνει ένας εταίρος όταν ακούει στην σημερινή συνεδρίαση τον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι δεν είναι το ζήτημα του χρέους το πρόβλημά μας;». Επιτέθηκε δε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «Αυτά που λέτε διεκδικούν βραβείο ασχετοσύνης ανευθυνότητας».

Ο «κόφτης» και ο «δότης»


«Θέλω να πω 2 λόγια για τον περιβόητο κόφτη συνέχισε για να προσθέσει «Είναι βέβαιο ότι αυτός ο κόφτης δεν θα τεθεί σε εφαρμογή εκτός από τον κόφτη που δεν θα εφαρμοστεί χρειαζόμαστε κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν είναι κόφτης αλλά είναι δότης. Καταφέραμε 1% μεγαλύτερο πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει 1,7δις ευρώ. Με βάση την συμφωνία 500 εκατ. ευρώ πάνε στο  χρεος, 500 εκξατ. Ευρώ στα ληξιπροθεσμα και 600 εκατ. οπου εμείς επιλέξουμε».

«Αυτό σημαίνει ότι κλείνουμε πληγές και αδικίες» συνέχισε για να προσθέσει «Αποφασίσαμε και το επόμενο διάστημα θα νομοθετήσουμε ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης ώστε εκτος από κοπτη να έχουμε δοτη. Εκέι θα βάζουμε το πλεόνασμα – από φέτος 700 εκατ. ευρώ –  αλλά και από παραμετρικά έσοδα όπως έσοδα από τηλεοπτικές άδειες, έσοδα από ξετίναγμα λιστών φοροδιαφυγής, από πάταξη λαθρεμπορίου καπνων και καυσίμων και από αδήλωτα εισοδήματα.».

Προανήγγειλε ότι με τα χρήματα «σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε την επέκταση προγράμματος κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος για να πιάσει μεγαλύτερο μέρος πληθυσμού. Την ενίσχυση καταπολέμησης ανθρωπιστικής κρίσης. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας. Σκοπεύουμε τέλος να αποκαταστήσουμε αδικίες και μια από αυτές είναι η μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των οποίων δίνεται το ΕΚΑΣ. Είναι αδικία να ζητήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους να φέρουν πίσω από τις κύριες συντάξεις… ε δεν θα το κάνουμε». Αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια σημείωσε «Ο Καμμένος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μέχρι 1.1.2017 που ξεκινά το πάγωμα λύση. Θα βρεθούν κωδικοί για ισοδύναμα μέτρα» ενώ στην αντίδραση της ΝΔ που είπε ότι όσα αναφέρονται είναι υποσχέσεις απάντησε «Αφήστε τα πελατάκια σας. Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να προστατέψουμε» ενώ για τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια σημείωσε «τα ισοδύναμα θα βρεθούν από τα 700 εκατ. ευρώ πλεονάσματος¨»\

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης