Η ενεργειακή κρίση και η εκτροπή των νερών του άνω ρου του Αχελώου Reviewed by Momizat on . Ένα από τα βασικά προβλήματα των λειτουργιών του σύγχρονου κόσμου μας, καθώς αυτός έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, είναι  η Ένα από τα βασικά προβλήματα των λειτουργιών του σύγχρονου κόσμου μας, καθώς αυτός έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, είναι  η Rating: 0

Η ενεργειακή κρίση και η εκτροπή των νερών του άνω ρου του Αχελώου

Η ενεργειακή κρίση και η εκτροπή των νερών του άνω ρου του Αχελώου

Ένα από τα βασικά προβλήματα των λειτουργιών του σύγχρονου κόσμου μας, καθώς αυτός έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, είναι  η συνεχώς αυξανόμενη χρήση της ενέργειας, με όποιες μορφές αυτή απαντάτε στην εποχή μας.

   Σήμερα, κυρίως μετά την είσοδο του παγκόσμιου γίγνεσθαι στην ψηφιακή εποχή, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που είναι αναγκαίο, είναι η ηλεκτρική, καθότι το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών υποδομών της ζωής και του πολιτισμού μας γενικότερα, είναι εξαρτημένα από αυτήν.

   Η διεργασία του ηλεκτρισμού ως ενεργειακό φαινόμενο και στοιχείο, αν και είναι γνωστό από την εποχή του Θαλή του Μιλήσιου, χρησιμοποιήθηκε ως ενεργειακό μέσο πολύ πρόσφατα και αυτό γιατί απαιτούνταν οι κατάλληλες τεχνικές υποδομές τόσο για την παραγωγή του, αλλά και για την κατανάλωση του.

   Σήμερα η παραγωγική διεργασία του ηλεκτρισμού ποικίλει. Οι τρόποι για αυτό σε σχέση με την επιρροή που έχει ο κανένας επί του περιβάλλοντος και κυρίως επί του φαινομένου του θερμοκηπίου, που προέρχεται από τη διαρκή συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα (C2O) στην ατμόσφαιρα, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες,  οι οποίες είναι:

 1. Αυτές που επιβαρύνουν το ατμοσφαιρικό περιβάλλον μέσω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (C2O) που προέρχεται από την καύση ανθρακοφόρων ενεργειακών υλικών, όπως ο Λιγνίτης, το Μαζούτ, το φυσικό αέριο κλπ.
 2. Αυτές που δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα όπως η χρήση του νερού, υδροηλεκτρική ενέργεια, η χρήση του ανέμου, αιολική ενέργεια, η χρήση του ήλιου, ηλιακή ενέργεια, η χρήση της θερμότητας της γης, γεωθερμική ενέργεια κλπ.   

   Αν στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, προστεθεί και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, η οποία είναι το αποτέλεσμα κυρίως της έλλειψης επαρκών ενεργειακών πόρων για την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε αυτές να είναι ενεργειακά αυτόνομες  και μη  εξαρτώμενες από τους βασικούς εισαγωγείς των σε ενεργειακούς πόρους, το ζήτημα της παραγωγής καθαρής ενέργειας καθίσταται σήμερα άκρως επιτακτικό.

    Ούτως εχόντων των πραγμάτων, τόσο σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι απορίας άξιο πως στο Νομό μας μια μικρή μειοψηφία διακατεχόμενη από μια αντίληψη ανύπαρκτων συμφερόντων, τοπικού κυρίως χαρακτήρα, να στέκεται ως διαχρονικό εμπόδιο στη λειτουργία μιας σημαντικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρήσης των υδάτων του άνω ρου του Αχελώου. 

  Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση να προχωρήσει στις αναγκαίες διευθετήσεις για την ταχύτερη λειτουργία της μονάδας παραγωγής με τη χρήση των υδάτων του άνω ρου του Αχελώου.

  Δεν αναλύω το εναλλακτικό κόστος της αρνητικής έως σήμερα απόδοσης του επενδυτικού έργου, το οποίο προκύπτει διαχρονικώς αθροιστικά έως σήμερα από την καθυστέρηση της λειτουργίας του που είναι έτοιμο εδώ και χρόνια, γιατί αυτό θέλει μεγάλη ανάλυση, είναι πολύπλευρο και θα φανερώσει το μεγάλο του μέγεθος του, που οι αρμόδιοι θα πρέπει να επωμιστούν.

   Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πώς παρόμοια περίπτωση επένδυσης με τόσο μεγάλο κόστος, με τόσα οφέλη και τόσο επιτακτική αναγκαιότητα, να μην υλοποιείται, δεν υπάρχει  σε άλλη χώρα στον κόσμο.

   Αυτό υπάρχει μόνο σε μάς γιατί μόνο εμείς έχουμε την “πολυτέλεια”  του απέραντου φρενοκομείου.  

Παναγιώτης Βλάχος

Οικονομολόγος Περιβαλλοντολόγος

Σχόλια (4)

 • Αναγνώστης

  Ναι αλλά με σεβασμό στη φύση.

  Εδώ δεν υπάρχει σεβασμός.
  Όταν αποχαρακτηρίζονται παρανόμως περιοχές Natura και τεράστιες δασικές εκτάσεις, μιλάω για τον νόμο που πέρασε ο Χατζιδάκης.
  Επίσης όταν μπαίνουν ιδιωτικές εταιρίες αρμόδιες διαχειρίσεις των προστατευόμενων περιοχών, εδώ υπάρχει δόλος.
  Δεν γίνεται να Καταστραφεί ο Κοζιακας που είναι προστατευόμενη περιοχή φυσικού πλούτου και ομορφιάς και να μπουν σε αυτά τα άγρια πανέμορφα απάτητα βουνά ανεμογεννήτριες.
  Γιατί στη Άλπεις δεν έχει μπει καμία;;
  Γιατί στο yellow stone park δεν έχει μπει καμία ;

  Να μπούνε αλλά με σεβασμό στη φύση.
  Εδω δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στη φύση.
  Η ΤΕΡΝΑ δεν το κάνει αυτό γιατί είναι φυσιολάτρες. Είναι ξεκάθαρα θέμα καπιταλιστικής αναπτύξεις και όχι προστασίας όταν παράνομος περνάνε νόμους καταστροφείς της φύσης μέσο της κυβέρνησης.
  Και εφόσον υπάρχουν λύσεις και χρήματα από το ταμείο ανακάμψεις τότε γιατί να τα πάρουν όλοι οι μεγάλοι που ισοπεδώνουν τα βουνά και όχι εμείς να κάνουμε τα σπίτια μας ενεργειακά αυτόνομα ;;;

  Γιατί δεν επιδοτούν τις φωτοβολταϊκές στέγες ;
  Τώρα βγάλανε πρόγραμμα για 3kw και 6KW. Αστείο

  Εγώ στη εταιρία μου έχω πολυ μεγάλους ακάλυπτους χορούς και έχω μελέτη και μπορώ να τοποθετήσω 100 kw
  Γιατί δεν επιδοτούμε ;;;

  Στην Ελλάδα έχουμε πολύ ήλιο και υπάρχουν πολλά λεφτά για ΑΠΕ αλλά δεν θέλουν να τα μοιράσουν στο κόσμο ώστε όλα τα σπίτια να γίνουν ενεργιακά αυτόνομα με φωτοβολταϊκά, αλλά προτιμούν να καταστρέψουν τα πανέμορφα βουνά μας με ανεμογεννήτριες δίνω τα στα στους γνωστούς λίγους ώστε να έχουν αυτοί το κέρδος και τον έλεγχο της αγοράς.
  Όπως και να έχει οι ΑΠΕ προκαλούν οπτική μόλυνση (visual pollution) και δεν θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε προστατευόμενες περιοχές φυσικής ομορφιάς.
  Να μπούν εκεί που πρέπει

  Έχουμε διορία μέχρι το 2030 να κρατήσουμε τα εργοστάσια λιγνίτη.
  Γιατί τα κλείσαν 8 χρόνια νοτιότερα και εκτοξεύτηκε η τιμή του ρεύματος;;;
  Να ανοίξουν πάλι μέχρι να γίνουν ΟΛΑ τα σπίτια και οι εταιρίες ενεργειακά αυτόνομες και να σταματήσουν άμεσα την καταστροφή.

  Απάντηση
 • Αnagnostis

  H ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας…

  Απάντηση
 • Παναγιώτης Δημ. Βλάχος

  Αγαπητέ μου κε Αναγνώστη βλέποντας το δεύτερο σχόλιο σας και την αναφορά σας περί ημιμάθειας περί των περιβαλλοντικών και ενεργειακών θεμάτων, κατ’ αρχάς σας επιστρέφω το όρο «ημιμάθεια» γιατί από κανένα σημείο του κειμένου μου δεν προκύπτει αυτή.
  Το σχόλιο μου αφορά μόνο και μόνο το ζήτημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μια μη ρυπογόνο διεργασία μέσω της ισχύος του υδάτινου στοιχείου και μόνο για το συγκεκριμένο έργο, αυτό δεν αναιρεί ούτε ισοπεδώνει τα όσα αναφέρεται.
  Σας παρακαλώ ή μάλλον σας προκαλώ να αναφερθείτε στα σημεία επί των οποίων διαπιστώνεται ημιμάθεια.
  Αναμένω την απάντηση σας.
  Παναγιώτης Βλάχος
  Οικονομολόγος Περιβαλλοντολόγος

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή