"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15 C
Trikala

Θεσσαλία: Καταρρέουν 14 μονάδες υγείας – Κλείνουν ΜΕΘ και χειρουργεία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα εκατοντάδες σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας φέρνει στο φως μεγάλη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τις μονάδες υγείας της Θεσσαλίας.

Για παράδειγμα με έναν ογκολόγο έχει μείνει το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου μετά από πρόσφατες παραιτήσεις, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας κλείνουν άμεσα 6 κλίνες ΜΕΘ και ακόμη 8 βάζουν λουκέτο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Για τα τεράστια προβλήματα  την Τρίτη (19 Δεκεμβρίου) στις 8:30 το πρωί πραγματοποιείται μεγάλη μαζική  συγκέντρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και πορεία σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας–Πρόνοιας–ΕΚΑΒ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης όπου θα γίνουν ομιλίες όλων των παρευρισκόμενων φορέων.

Αναλυτικά η κατάσταση σε 14 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 24 κλίνες ΜΕΘ με 54 Νοσηλευτές ενώ έπρεπε να είναι 72. Από αυτούς οι 5 είναι ειδικευόμενοι και οι 12 επικουρικοί. Οι μόνιμοι είναι 36.

Κλείνουν 6 κλίνες ΜΕΘ άμεσα και ακόμη 8 στα τέλη Φεβρουαρίου για να είναι ασφαλείς.

Στα χειρουργεία λειτουργούν 8 αίθουσες από τις 14. Οι υπόλοιπες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Γι’ αυτές που ήδη λειτουργούν επίσης χρειάζονται νοσηλευτικό προσωπικό για το αναισθησιολογικό τμήμα και για την αποστείρωση, καθώς και βοηθητικό προσωπικό.

Στο αιμοδυναμικό τμήμα έχουν ζητήσει δεύτερο Στεφανιογράφο γιατί αυτός που έχουν δεν καλύπτει τις ανάγκες. Στη ΜΕΘ Παίδων άρχισαν οι εργασίες και θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες κατασκευής της.

Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες προσωπικού και ιδιαίτερα Νοσηλευτικού, ενώ το 30% του προσωπικού είναι με συμβάσεις.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις  σε όλες τις ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού. Αρκετοί από τους εργαζόμενους είναι με συμβάσεις. Υπάρχουν 10 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν όλες.

Οι 6 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχει αναμονή. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης.

Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από την περιφέρεια για την συνδετήρια πτέρυγα έχει επιλεγεί ανάδοχος και βρίσκεται στο προσυμβατικό έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο.

Η ενεργειακή αναβάθμιση θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό, καθώς επίσης η ανακαίνιση των ΤΕΠ. Αναγκαία η τροποποίηση του οργανισμού, με αύξηση των οργανικών θέσεων.

Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

Το κυριότερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο είναι ότι  έχουν μείνει με έναν Ογκολόγο.

Είχαν 3 από τους οποίους οι 2 παραιτήθηκαν.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό οι περισσότεροι που υπηρετούν είναι με συμβάσεις.

Η ΜΕΘ έχει 8 κλίνες που λειτουργούν όλες.

Στα χειρουργεία δεν υπάρχει πρόβλημα.

Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν σε κάποια τμήματα αλλά γίνονται συντηρήσεις.

Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας

Υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού με πιο σημαντική, Νεφρολόγους, Ακτινολόγους, Αναισθησιολόγους, Καρδιολόγους και Παθολόγους.

Υπάρχει επίσης έλλειψη από Μαίες και μεγαλύτερη σε τεχνικό προσωπικό.

Μικρή είναι αναμονή στα χειρουργεία Οφθαλμολογικής λόγω της μεγάλης ζήτησης. Υπάρχουν 6 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν κανονικά όλες.

Κτιριακά υπάρχουν κάποια προβλήματα αλλά το Νοσοκομείο είναι σε διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης.

Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

Το νοσοκομείο είναι καλυμμένο από προσωπικό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει αρκετό επικουρικό προσωπικό. Υπάρχει έλλειψη από ΩΡΛ.

Υπάρχουν 12 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν κανονικά. Το κτίριο είναι καινούργιο και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

  Κέντρο Υγείας Παλαμά

Το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) έχει  μεταγκατασταθεί σε ένα ωδείο μετά την πλημύρα.

Δεν υπάρχει βραχεία νοσηλεία. Δεν υπάρχει κάποιος χώρος για να ξεκουραστεί ένας γιατρός στην εφημερία.

Στα περιφερειακά ιατρεία υπάρχει πρόβλημα καθότι μετακινούνται οι γιατροί στο ΚΥ Καρδίτσας, στο ΚΥ Λάρισας και στο ΚΥ Μουζακίου.

Το Νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί δεν φτάνει να καλύπτονται οι βάρδιες γιατί εργάζονται άτομα με ΚΕΠΑ και δουλεύουν μόνο το πρωί με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άτομα για βράδυ.

Το Ακτινολογικό στεγάζεται σε κοντέινερ έξω σε προαύλιο χώρο. Το ίδιο και το μαιευτικό προσωπικό. Οι επισκέπτες υγείας είναι στο διάδρομο.

Κέντρο Υγείας Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν μικροβιολογικά εργαστήρια. Παραμένουν κλειστά με απόφαση που δόθηκε.  Στα Πληρώματα ασθενοφόρων μεγάλες οι ελλείψεις.

Το Νοσηλευτικό έχει πολλά κενά γιατί υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις και καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα Νοσοκομεία.

Τα οδοντιατρικά τμήματα είναι κλειστά στο 70%.

Στο Ιατρικό προσωπικό υπάρχει έλλειψη κυρίως στα νησιά Σκιάθο και Σκόπελο.

Το Τεχνικό προσωπικό καλύπτεται από εταιρείες. Προβλέπεται από το ταμείο ανάκαμψης ανακαινίσεις και κτιριακές διορθώσεις.

Κέντρο Υγείας Λάρισας

Το σημαντικότερο πρόβλημα στα ΚΥ Ν. Λάρισας είναι ότι δεν υπάρχει κάλυψη του ΕΚΑΒ. Μεγάλη είναι και η υποστελέχωση.

Οι γιατροί ειδικοτήτων δεν επισκέπτονται τα ΚΥ. Επίσης δεν λειτουργούν Οδοντιατρεία. Όσων αφορά τα Ιατρικά μηχανήματα είναι όλα απαρχαιωμένα και υπολειτουργούν.

Υπάρχει θέρμανση αλλά όλα τα ΚΥ χρειάζονται ανακαινίσεις γιατί υπάρχουν και κτιριακά προβλήματα.

Κέντρο Υγείας Ν. Τρικάλων

Υπάρχει έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. δεν έχει προσωπικό να καλύψουν τις 24ωρες βάρδιες. Περίπου 15 άτομα κάνουν βάρδιες.

Υπολειτουργεί το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό λόγω έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Χρειάζεται Καρδιολόγος και Ορθοπεδικός.

Το κτίριο είναι παλιό έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις και προσπαθούν να βάλουν φυσικό αέριο.

Κέντρο Υγείας Ν. Καρδίτσας

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικό προσωπικό. Δεν έχουν κυρίως  Παθολόγο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο και Ακτινολόγο και οι ανάγκες καλύπτονται από Γενικούς Ιατρούς άλλων Κέντρων Υγείας.

Υπάρχει επίσης έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού.

Το Ακτινολογικό τμήμα υπολειτουργεί με έναν χειριστή που μετακινείτε. Ενώ υπάρχει Γυναικολόγος Ιατρός δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει υπέρηχος.

Στο Διοικητικό προσωπικό δεν υπάρχει και την διοικητική δουλειά την κάνουν οι Νοσηλεύτριες του ΚΥ.

Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά. Το κτίριο θέλει οπωσδήποτε ανακαίνιση.

 

Κέντρο Υγείας Πύλης

Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού κυρίως Νοσηλευτικού. Από γιατρούς καλύπτονται και γενικά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στο κτίριο έχει γίνει ανακαίνιση και η θέρμανση λειτουργεί κανονικά.

 

 ΚΚΠΠ Θεσσαλίας (ΑΡΙΣΤΕΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ)

Υπάρχουν γιατροί μόνο με συμβάσεις έργου με μπλοκάκι. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Για 66 περιθαλπόμενους το προσωπικό είναι 11 άτομα μόνιμα όλων των ειδικοτήτων και 12 άτομα με συμβάσεις που αν δεν ανανεωθούν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Δεν έχουν ιατρικά μηχανήματα. Το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση.

 

ΑΜΕΑ Τρικάλων

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οι περιθαλπόμενοι είναι 100 και το προσωπικό είναι 50 άτομα όλων των ειδικοτήτων μαζί με το διοικητικό προσωπικό. Δηλαδή κάτω από το όριο ασφαλείας.

Επίσης 12 άτομα είναι με σύμβαση Covid. Οι γιατροί είναι μόνο με σύμβαση έργου.

Φύλαξη δεν υπάρχει, παρόλο που είναι μεγάλο το κτίριο και είναι εκτός πόλης. Δεν υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα. και το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση.

 

ΚΚΠΠ Θεσσαλίας

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν οριακά με συμβασιούχους που κάποια στιγμή εάν φύγουν το πρόβλημα θα είναι τεράστιο διότι δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό.

Υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες προσωπικού.

Ακόμη και στην κουζίνα δεν υπάρχει μόνιμος μάγειρας.

Το ιατρικό προσωπικό είναι με σύμβαση έργου και επικουρικοί. Δεν καλύπτονται οι θέσεις με μόνιμο προσωπικό.

Το παράρτημα είναι Παίδων και έχουν ανάγκη περισσότερο από Παιδιάτρους.

Επίσης δεν υπάρχουν χώροι ψυχαγωγίας εξωτερικά και εσωτερικά. Δεν υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα. Έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και δεν υπάρχει πρόβλεψη.

Το κτίριο είναι του 1965 και έχουν κάνει ανακαινίσεις.

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από που πήρε αυτά τα..ξεφτιλα στοιχεία η ποεδην και κατέληξε ότι στο ΓΝΤ είναι όλα ανθηρά;; Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία του νοσοκομείου ή τα έδωσαν κυβερνητικοί παράγοντες;;Τελικά στο νοσοκομείο λείπει μόνο ΩΡΛ;;;;;Το ΤΕΠ;;Ακτινολόγοι;;Νεφρολογοι;; Παιδίατροι;;Παθολόγοι;;Πνευμονολογοι;; Νευρολόγος;;Γαστρεντερολογος;; Αυτοί που έδωσαν τα στοιχεία δοκίμασαν να κλείσουν ραντεβού ας πούμε με το Γαστρεντερολογικο;;

 2. Στο είπαμε κι άλλη φορά εσένα με την κυβερνητική σπεκουλα και τον κοινωνικό αυτοματισμό που πας να περάσεις.Η φοροδιαφυγη έχει όνομα.Ο λαός πληρώνει φόρους μέχρι θανάτου..τα αφεντικά σου δεν πληρώνουν μόνο

  • Εσύ λες τα τσιτάτα για αφεντικά, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Οι 800.000 –τόσοι είναι όλοι– που εμφανίζουν ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο –και μιλάμε για φορολογητέο εισόδημα και όχι καθαρό– είναι αυτοί που πληρώνουν το 65% του συνόλου των φόρων. Δηλαδή, στην Ελλάδα, οι 9 στους 10 πληρώνουν το ένα τρίτο των φόρων και ο ένας στους 10 πληρώνει τα δύο τρίτα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 72% του συνολικού εισοδήματος και καταβάλλουν το 65% των φόρων.

   • Ωραία τα λες αγαπητέ μου, αλλά εξήγησέ μου κάτι: Γιατί σκοτώνονται όλοι να διοριστούν στο δημόσιο και δεν ανοίγουν μαγαζιά να περνάνε ζωή και κότα; (Να ρωτήσω τι δουλειά κάνεις; Μπα, άστο καλύτερα)

  • Άσε φίλε σε εμένα να του κάνω μία ερώτηση. Όταν του πει ο υδραυλικός για τη βλάβη 300 και με απόδειξη 350, η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ τι θα πληρώσει από τα δύο; Αν του πει ο λογιστής να ”βάλουμε” και τη μάνα σου μέσα, γλυτώνεις 280 τι θα κάνει θα την αφήσει ”όξω”; Χορτάσαμε μούφες.

 3. . Τα παιδιά της φοροδιαφυγής άφησαν το 20αρικο της κυρά Μαρίκας και έπιασαν το μαύρο 50αρικο του υδραυλικού που ούτως ή άλλως το κράτος τον έχει πετσοκοψει στην κλεψιά και στα χαρατσια ,στα καύσιμα στα εμφια και στα διόδια με 10ευρω τα 100χιλιομετρα.Αρκει να μην πιάσουν στο στόμα τους τα δις φοροδιαφυγή από την εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών, τις ειδικές φοροαπαλλαγές, τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, τη φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτων . Πάτε εσείς λοιπόν στον επόμενο COVID στα ιδιωτικά να δούμε αν θας σας ανοίξει κανείς την πόρτα….Που θα κάνετε και κουτοαυτοματισμο με τα 50αρικα όταν χάνονται δις κάθε μέρα από τους καραβοκύρηδες,τους καναλάρχες,και τους ολιγαρχες… πέθανε ο άλλος πριν τρία χρόνια κι ακόμη μετράνε το μαύρο χρήμα του ρεεεε

  • Tέτοια τσιτάτα τάιζε και ο “δημοσιογράφος” τους οικονομικά αναλφάβητους Ελληναράδες, και ακόμη μετράνε το μαύρο χρήμα του ρεεε! Έπρεπε να σας πάει στη δραχμή, το Γιάνης, για να τα κάνει 20πλάσια αγοράζοντας τα πάντα με Ευρώ μετά.
   ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ!

   • Για τον εκλιπόντα σε απαντάει ο παρακάτω, διότι εάν σε απαντούσα εγώ θα τα …μάζευες. Σε ρωτάω όμως, διότι πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα, ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών τι είναι; Σε τι ποσά κυμαίνεται; Διαφώτισε μας (γνωστέ μας) φωστήρα…

 4. Άστο φοροδιαφυγή.Δε μασάμε.Οργανο δικό σας ήταν ο μακαρίτης και τον πλήρωναν μαύρες βαλίτσες για να μας λέει κάθε μέρα στο ράδιο πόσο κακοί Ευρωπαίοι ήμαστε και απολίτιστοι που δεν πληρώνουμε φόρους όπως μας λες κι εσύ.Τσιτατα ξετσιτατα τα μαύρα καράβια ρωσικά πουτινατα δις πάνε κι έρχονται στη χώρα……Εσύ μόνο ασχολείσαι με τη φοροδιαφυγή της …χεστρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης