"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.1 C
Trikala

Κλείνει η σήραγγα στο Μαλακάσι της Εγνατίας Οδού.

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος και κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργο Κωνσταντόπουλο και μηχανικών της εταιρείας συντήρησης της οδού, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, επιθεώρησαν εχθές το απόγευμα, τις δίδυμες σήραγγες με την ονομασία «Μαλακάσι Α» και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ανηλίου, από το οποίο παρακολουθούνται οι σήραγγες της περιοχής. Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μετσόβου με τη συμμετοχή της Δημάρχου, Μαρίας – Χριστίνας Αβέρωφ.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι φυσικό, οποιαδήποτε πληροφορία αφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους πολίτες. Από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε κινητοποιηθεί, τόσο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και στη διαχειρίστρια της οδού δημόσια εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Μολονότι στον χρόνο που μεσολάβησε δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες που αποτέλεσαν το έναυσμα της κινητοποίησης, κάλεσα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, να επισκεφθούμε από κοινού την επίμαχη σήραγγα, συνοδευόμενοι από έμπειρους μηχανικούς της διαχειρίστριας εταιρείας. Από τον επιτόπιο μακροσκοπικό έλεγχο, δεν προέκυψαν νέα δεδομένα πέραν όσων είναι  ήδη γνωστά και αφορούν στην εύλογη φθορά σήραγγας κατασκευασμένης την δεκαετία του ΄80. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής.

Έχει σημασία να τονίσω πως η βαριά συντήρηση και η ανάταξη γηρασκουσών και φθαρμένων υποδομών της Εγνατίας Οδού είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν συστηματικά και στη βάση των πλέον σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών από τον παραχωρησιούχο, με τον οποίον μόλις πριν από μία εβδομάδα υπεγράφη η σχετική σύμβαση και με τον οποίον έχουμε ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση και υλοποίηση του οδικού χάρτη παράδοσης – παραλαβής του έργου. Η πιστοποίηση των σηράγγων και η συντήρηση των γεφυρών αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα αυτής της υποχρέωσής του.

Επειδή όμως κατανοώ πολύ καλά την ανησυχία που δημιουργήθηκε, ειδικά σε μία περίοδο που σχολεία  πραγματοποιούν εκδρομές προς μερικούς από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς προορισμούς της πατρίδας και  πολλοί συμπολίτες μας επίσης, προγραμματίζουν τις πασχαλινές διακοπές τους, δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της διαχειρίστριας εταιρείας για την εμπέδωση του αισθήματος.  Η συζήτηση με την Δήμαρχο Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ επιβεβαίωσε την ανησυχία μου για τις κλιμακούμενες συνέπειες στην αξιοπιστία μίας τεράστιας επένδυσης και ενός δύσκολου έργου, που κόστισε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ και στην ανάπτυξη των περιοχών που αυτό εξυπηρετεί.

Κατόπιν όλων αυτών, συμφώνησα με την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να διακοπεί, ενδεχομένως και από σήμερα, η κυκλοφορία στον βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων «Μαλακάσι Α» με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει την βάση για την επαναπόδοση ή μη της σήραγγας σε κυκλοφορία. Στο διάστημα που η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή, η κυκλοφορία θα διεξάγεται απρόσκοπτα προς όλες τις κατευθύνσεις με αμφιδρόμηση του νοτίου κλάδου, δηλαδή μέσω σήραγγας για την ασφάλεια της οποίας δεν υπάρχει καμία συζήτηση.

Επιμένω ότι δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος που επιβάλλει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην σήραγγα, ωστόσο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών, με ενσυναίσθηση, σοβαρότητα και τεχνοκρατική επάρκεια.

Η αξιοπιστία της πολιτείας και η ασφάλεια των πολιτών αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο διαγωνισμός για τη βαρειά συντήρηση έγινε 2ο χρόνια μετά την παράδοση του έργου (που έκανε 10ετίες να ολοκληρωθεί σε μερικά τμήματα πχ αυτή η σήραγγα), και λίγο πριν πουληθεί, με option του αναδόχου να μη τον επικυρώσει και να κάνει άλλον…
  Κρατικό management…

  • Το κρατικό management, ειδικά η βαρειά (εδώ γελάμε) συντήρηση, ανήκει στη εκάστοτε κυβέρνηση, δηλαδή σε αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του, Σκέρτσου, Πατέλη, Γεραπετρίτη, Άδωνι, Βορίδη, κλπ. Εδώ και πέντε έτη, τους το αναθέσαμε και τους πληρώνουμε αδρά για να το κάνουν. Το κάνανε; Όχι; Τα λεφτά μας πίσω. Να δεις πως τζούζει.
   Έτσι δεν είναι;

   • Η παρούσα κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, έκανε επιτέλους τη σύμβαση για τη βαριά συντήρηση.
    Οι προηγούμενες τι έκαναν επί δεκαετίες?

    EYTYXΩΣ παραχωρήθηκε σε ιδιώτη!

    • ΕΥΤΥΧΩΣ σε λίγο το σπίτι σου θα παραχωρηθεί* (παντί τρόπω) σε ιδιώτη. Τότε να σε δούμε τι θα λες…
     *Προς το παρόν, τη γλυτώνεις με τον ΕΝΦΙΑ.
     ΥΓ. Είναι παλιό αυτό το όνομα, άλλαξε το, θα σε …καταλάβουν.

     • Mα τι λες? Τα σπίτια τα παίρνουν οι κομμουνιστές με την κατάργηση της ιδιοκτησίας και τα έργα θα τα πάρουν τα σοβιέτ

      • Οι κομμουνιστές* είναι έτη φωτός μπροστά από εσένα που ασχολείσαι με γεγονότα πριν από 100 έτη.
       * Τώρα τους λένε φάντς. Δεν έχεις ακούσει κάτι;

 2. Ακολουθεί μετάφραση σε απλά Ελληνικά από τα λεχθέντα του κ. Ταχιάου. (Υπενθυμίζω ότι ο εν λόγω, υπήρξε αποτυχημένος υποψήφιος βουλευτής και δήμαρχος της ΝΔ, σπουδάσας αγρονόμος-τοπογράφος. Το μόνο θετικό του -για να τα λέμε όλα- είναι, ότι διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης).
  Μετάφραση λοιπόν: Όποιος καεί εις την κουρκούτη, φυσάει και τη σήραγγα Μαλακασίου Α΄. Σου λέει, μη μας τύχει και κανένα τέτοιο χουνέρι, άντε να το κουκουλώσουμε και αυτό. Και τι θα λέει ο Κούλης (μας), φταίει ο …σηραγγάρχης;
  ΥΓ. Επιτέλους κ. Υφυπουργέ, η Εγνατία Οδός έχει ως γενική πτώση ”της Εγνατία οδού”. Ελπίζουμε, για την επόμενη φορά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης