"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

27 C
Trikala

Λύσεις για φυσικό αέριο στα δημοτικά κτήρια ζητά ο Δήμαρχος Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δύο βασικά αιτήματα για το φυσικό αέριο στον Δήμο Τρικκαίων, θέτει ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, στον υπουργό Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΚΑ, για την επιδότηση εγκατάστασης φυσικού αερίου, ο κ. Παπαστεργίου ζητά το αυτονόητο για την αυτοδιοίκηση: επιδότηση και για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε δημοτικά κτήρια. Πόσω μάλλον, όταν ήδη ο Δήμος Τρικκαίων διαθέτει μελέτη, που εκπόνησε η Τεχνική του Υπηρεσία, κοστολογημένη για 61 κτήρια. Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Τρικκαίων θίγει το μείζον ζήτημα της καθυστέρησης των χρηματοροών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», μέσω του οποίου, άλλα δύο δημοτικά κτήρια ακόμη αναμένουν να αλλάξουν τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό.
Η επιστολή, συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Με πολλή προσοχή και ιδιαίτερη χαρά, πληροφορηθήκαμε για το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου.
Η συγκεκριμένη ενέργεια εναρμονίζεται πλήρως με τον ευρωπαϊκό στόχο «20 – 20 – 20» για το περιβάλλον, που μάλιστα ήταν και πρωτοβουλία του τότε Έλληνα Επιτρόπου κ Στ. Δήμα. Η δε ενθάρρυνση και με απτό τρόπο, της χρήσης φυσικού αερίου από περισσότερες οικίες στη Θεσσαλία, αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο για την προστασία του περιβάλλοντος και στην περιοχή μας.
Διαπιστώνουμε, όμως, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, θα μπορούσε να συμπεριλάβει περισσότερες πτυχές. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε ένα επεκταθεί και στα δημόσια κτήρια, τα οποία, ως ενεργοβόρα και παλαιάς κατασκευής τα περισσότερα, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου για τη θέρμανση. Ειδικά στα σχολεία ή σε κτήρια με συχνότατη προσέλευση πολιτών, το κόστος θέρμανσης εκτινάσσεται στα ύψη.
Επομένως, η κοινή λογική, η συμμόρφωση με τον στόχο για καθαρότερο περιβάλλον, η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για τη χώρα μας, επιβάλλουν τη συμπλήρωση αυτής της εξαίρετης δράσης, με την επέκτασή της στα δημόσια και δημοτικά κτήρια.
Ειδικά στον Δήμο Τρικκαίων, από το 2012 έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση μελέτης για 61 δημοτικά κτήρια όλων των ειδών και κατηγοριών, με αντικείμενο τη σύνδεσή τους με το δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΠΑ Θεσσαλίας. Το έργο αυτό, είτε υλοποιηθεί συνολικά είτε τμηματικά, παράγει πολυεπίπεδο όφελος, με κόστος σαφώς μικρότερο από τις σημερινές δαπάνες θέρμανσης.
Ταυτοχρόνως, ο Δήμος Τρικκαίων έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το κόστος σύνδεσης και μετατροπής του μηχανολογικού εξοπλισμού δύο (2) διδακτηρίων που βρίσκονται εντός των ορίων του. Όμως, παρατηρείται μια έντονη καθυστέρηση στις χρηματοροές, με αποτέλεσμα και το πρόγραμμα αυτό να μην έχει ολοκληρωθεί.
Συνεπώς, θεωρούμε ως αδήριτη και ουσιαστική ανάγκη,
– αφ’ ενός την ένταξη σχολείων του Δήμου μας στο πρόγραμμα εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου
– αφ’ ετέρου την ολοκλήρωση της απόδοσης των χρημάτων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σε διδακτήρια του Δήμου μας».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης