Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών: Ουδέν νεότερο για τον ρυπαντή στον Βόλο Reviewed by Momizat on . Κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση στην Ειδική Επιτροπή των Περιφερειών στη Βουλή, που συγκλήθηκε για να συζητήσει για το θέμα της αέρια Κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση στην Ειδική Επιτροπή των Περιφερειών στη Βουλή, που συγκλήθηκε για να συζητήσει για το θέμα της αέρια Rating: 0

Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών: Ουδέν νεότερο για τον ρυπαντή στον Βόλο

Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών: Ουδέν νεότερο για τον ρυπαντή στον Βόλο

Κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση στην Ειδική Επιτροπή των Περιφερειών στη Βουλή, που συγκλήθηκε για να συζητήσει για το θέμα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό εξαρχής να θέτει ζήτημα για τη θεματολογία της ημερήσιας διάταξης στην προεδρεύουσα Ζέττα Μακρή. «Είναι λάθος η ημερήσια διάταξη που εκδόθηκε. Δεν υπάρχει αέρια ρύπανση, ούτε στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό», επισήμανε ενοχλημένος ο κ. Αγοραστός.

Μολονότι η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια, αποτέλεσε επανάληψη των όσων έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα για την καύση του RDF, με την Πολιτεία να επαναλαμβάνει διά του γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κων. Αραβώση σε όλους τους τόνους ότι η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως το RDF, στις τσιμεντοβιομηχανίες είναι ενδεδειγμένη, αρκεί να τηρούνται όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας να τονίζουν ότι στην περίπτωση της ΑΓΕΤ δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Για το θέμα των σταθμών μέτρησης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση που κράτησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου την οποία επέκρινε. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, η Περιφέρεια εκδήλωσε την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την προμήθεια των μετρητών από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, το Υπουργείο όμως δεν το επέτρεψε απαντώντας ότι θα προβεί το ίδιο σε διαγωνισμό. Αντ’ αυτού, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στάλθηκε ένας μεταχειρισμένος σταθμός καταγραφής ρύπων στον Βόλο, ο οποίος ήταν εκτός λόγω βλάβης για αρκετό διάστημα.

Στη συνεδρίαση εκτός από βουλευτές της Μαγνησίας και από άλλους νομούς της Θεσσαλίας, που είναι μέλη της Επιτροπής και έθεσαν διάφορες ερωτήσεις για την ΑΕΠΟ, για τη χρήση RDF και για αρμοδιότητες του κάθε φορέα στο θέμα των μετρήσεων και της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, τοποθετήθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Η αντιπεριφερειάρχης, η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε να απαντηθεί εάν ο μηχανολογικός εξοπλισμός που διαθέτει η ΑΓΕΤ είναι ο κατάλληλος για να καίει μόνιμα RDF, προηγουμένως αναφέρθηκε στους ελέγχους που έχουν γίνει από τα κλιμάκια της Περιφέρειας, στα αποτελέσματα και όλες τις ενέργειες για το θέμα. Στην Επιτροπή είχε κληθεί και η επιτροπή πανεπιστημιακών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που εκπονεί μελέτη για την αέρια ρύπανση. Εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Αχιλλοπουλείου Αλ. Δούρα, ο οποίος επικαλέστηκε διεθνή βιβλιογραφία για να υποστηρίξει ότι η αύξηση καρδιοαγγειακών νοσημάτων συνδέεται άμεσα με την αέρια ρύπανση, δεν ήταν σε θέση όμως να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία που να αποτυπώνουν αποτελέσματα της μελέτης που κάνει το Πανεπιστήμιο στον Βόλο, αφού όπως είπε σαφή εικόνα μπορεί να υπάρξει αφού ολοκληρωθεί η μελέτη σε ένα περίπου εξάμηνο και αφού προηγουμένως έχουν διασταυρωθεί όλες οι παράμετροι που εξετάζονται και μετρούνται.

Τέλος, ο επιστημονικά υπεύθυνος συντονιστής της μελέτης, που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Σαχαρίδης μεταξύ άλλων εξήγησε πως ακόμη και αν επιλυθεί το πρόβλημα της οσμής πλαστικού στον Βόλο, αυτό δεν σημαίνει ότι διευθετήθηκε το θέμα της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και κάλεσε άπαντες να μη συνδέουν τα δύο αυτά ζητήματα, διότι όπως είπε είναι διαφορετικά.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή