Μ. Χατζηγάκης: «Το ταμείο ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία να διορθωθεί η αδικία και να στηριχτεί ξανά η μεσαία τάξη» Reviewed by Momizat on . Την ανάγκη στήριξης της Ελληνικής μεσαίας τάξης μέσω του Ευρωπαϊκού ταμείου ανακαμψης αναλύει ο Μικέλης Χατζηγάκης, η οποία, όπως λέει, αποτελεί το κλειδί για μ Την ανάγκη στήριξης της Ελληνικής μεσαίας τάξης μέσω του Ευρωπαϊκού ταμείου ανακαμψης αναλύει ο Μικέλης Χατζηγάκης, η οποία, όπως λέει, αποτελεί το κλειδί για μ Rating: 0

Μ. Χατζηγάκης: «Το ταμείο ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία να διορθωθεί η αδικία και να στηριχτεί ξανά η μεσαία τάξη»

Μ. Χατζηγάκης: «Το ταμείο ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία να διορθωθεί η αδικία και να στηριχτεί ξανά η μεσαία τάξη»

Την ανάγκη στήριξης της Ελληνικής μεσαίας τάξης μέσω του Ευρωπαϊκού ταμείου ανακαμψης αναλύει ο Μικέλης Χατζηγάκης, η οποία, όπως λέει, αποτελεί το κλειδί για μια ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, ο Χατζηγάκης γράφει:

Ευνοϊκή εξελίσσεται η γεωοικονομική κατάσταση με την επιβολή, στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενός οικονομικού συστήματος παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (σ.σ.: Κεϋνσιανό μοντέλο) και οικοδόμησε την χρυσή τριακονταετία στους λαούς της Δύσης. Το κοινωνικά φιλελεύθερο αυτό μοντέλο αυτό θα ευνοήσει ιδιαίτερα την μεσαία τάξη καθώς και τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.

Το πρόγραμμα αυτό, μέσω του Ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης,  θα επηρεάσει θετικά και την Ελλάδα. Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα ήδη έρχονται με το μεγάλο Ευρωπαϊκό πακέτο που θα εφαρμόσει η Ελληνική κυβέρνηση σύντομα.

Άλλωστε, είναι αναγκαία η στήριξη της Ελληνικής μεσαίας τάξης η οποία χτυπήθηκε βάναυσα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων. Και είναι αναγκαία όχι μόνο γιατί ενισχύει την οικονομία είτε μέσω της αύξησης της κατανάλωσης είτε μέσω της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών, αλλά πρωτίστως γιατί πρεσβεύει συγκεκριμένες αρχές και αξίες που είναι απολύτως απαραίτητες για την οικονομική και κοινωνική ανοικοδόμηση της χώρας.

Για παράδειγμα, αξίες όπως η σκληρή δουλειά, η μόρφωση και η μετριοπάθεια είναι χαρακτηριστικά στοιχεία μια μεσαίας τάξης που «έχτισε» την Ελλάδα την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Οι νοικοκυραίοι της μεσαίας τάξης είναι οι άνθρωποι που εργάστηκαν έντιμα για να αποταμιεύσουν. Είναι αυτοί που τιμούν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας χωρίς κραυγές και φανατισμούς. Που σέβονται κανόνες και ιεραρχίες.

Εν τέλη η ισχυρή μεσαία τάξη είναι το κλειδί για την ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελληνικής κοινωνίας. 

Το ταμείο ανάκαμψης που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια μοναδική ευκαιρία να διορθωθεί η αδικία και να στηριχτεί ξανά η μεσαία Ελληνική τάξη. 

Σχόλια (1)

 • Δικαιόπολης

  Αγαπητέ Μικέλη χαίρομαι πολύ που μίλησες για τον Κευνς και συγκεκριμένα για το Κεϋνσιανό μοντέλο. Δεν διεκδικώ το ρόλο του προφήτη αλλά πολλές φορές στις προβλέψεις μου πέφτω μέσα.
  Πριν δυόμιση χρόνια το Δεκέμβρη του 2018 με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου σας έγραφα.
  • Δικαιόπολης
  12 Δεκεμβρίου 2018 στις 01:00
  Περί Φιλελευθερισμού- Νεοφιλελευθερισμού και άλλων τινών
  Θα ξεκινήσω το σχόλιο μου σχετικά με το φιλελευθερισμό στην οικονομία και στην πολιτική με δύο αναφορές του John Maynard Keynes οι οποίες είναι πολύ αναγκαίες για την περίπτωση της από εδώ και πέρα πορείας της χώρα μας.
  1) «Η οικονομική θεωρεία δεν παρέχει ένα σύνολο έτοιμων αποτελεσμάτων τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και αυτούσια στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Η οικονομική θεωρεία είναι μέθοδος και όχι δόγμα, είναι ένα όργανο του μυαλού, είναι ένας τρόπος σκέψης που βοηθά αυτόν που τη γνωρίζει να βγάζει σωστά συμπεράσματα.»
  2) « Οι ιδέες των οικονομολόγων και των πολιτικο-φιλοσόφων, όταν είναι σωστές αλλά και όταν είναι λαθεμένες, είναι ποιο ισχυρές από συνήθως νομίζεται … Οι άνθρωποι της πράξης οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι ανεπηρέαστοι από τους διανοούμενους , είναι συνήθως σκλάβοι κάποιου αποβιώσαντος οικονομολόγου. Παράφρονες που βρίσκονται στην εξουσία που νομίζουν ότι ακούν φωνές στον αέρα ,συνήθως αντλούν την παραφροσύνη τους από κάποιον ασήμαντο ακαδημαϊκό του παρελθόντος.»
  Τα σχόλια αυτά είναι πολύ χρήσιμα και διδακτικά κυρίως για αυτούς που πρόκειται να εφαρμόσουν τις αρχές της οικονομικής επιστήμης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας. Εύστοχα, είναι σημειωμένες στο οπισθόφυλλο του βιβλίου με τίτλο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ των καθ. Θεόδωρου Λιανού και Θεοφάνη Μπένου και χρησιμοποιείτο ως το βασικό διδακτικό εγχειρίδιο στο οικονομικό τμήμα της ΑΣΟΕΕ, συνεπώς η κατανόηση των ως άνω σχολίων του Keynes απαιτεί την σε βάθος μελέτη όλων των κεφαλαίων του.
  Σε ότι αφορά την εφαρμογή του φιλελευθερισμό μέσου των ιδιωτικοποιήσεων και σε ποιους τομείς της οικονομίας θα εφαρμοστούν είναι ένα ζήτημα που θέλει μελέτη και εξαρτάτε από την περίπτωση. Με λίγα λόγια τι πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο τομέα και τι στον ιδιωτικό δεν είναι δογματική επιταγή εν είδη εντολής, εξαρτάτε από το ποιο από τα δύο θα ωφελήσει πρώτιστα τον πολίτη και την οικονομία γενικότερα.
  Η αναφορά σας στην Ολυμπιακή ατυχές παράδειγμα, αφού οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες ασέλγησαν επί του σώματος της με κάθε τρόπο της έδωσαν τη χαριστική βολή με τη μη συμμετοχή ως επίσημος εθνικός αερομεταφορέας στη διεργασία των ανταποκρίσεων .και βέβαια πωλήθηκε ή καλύτερα χαρίστηκε. Εδώ τίθεται το ερώτημα αν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει και να αναπτύξει μια εταιρία σαν την Ολυμπιακή πόσο μάλλον αυτή θα μπορέσει να το κάνει για ολόκληρη τη χώρα;
  Τι έχετε να πείτε για την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ κλπ που πάνε τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων αυτών; Από την πώληση της ΑΓΕΤ πέρασαν περίπου 25 χρόνια, δηλαδή το ¼ του αιώνα, πόσα ήταν τα κέρδη της και που πήγαν;
  Από την άλλη πλευρά σκεφθείτε τη συμβολή των Δημοσίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της χώρας μας. Αν πχ η ΔΕΗ ήταν ιδιωτική και εφάρμοζε τους νόμους της αγοράς, θα είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί οι απρόσιτες περιοχές της χώρας μας. Θα είχαν δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα τα απομακρυσμένα χωριά του Νομού Τρικάλων ή τα Αντικύθηρα.
  Συμπερασματικά η κακή κατάσταση στην οικονομία μας δεν οφείλεται στην ύπαρξη των Δημοσίων επιχειρήσεων αλλά στην ανικανότητα των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών να τις διαχειριστούν ορθολογικά και με βάση το συμφέρον του Λαού και της χώρας μας, αλλά τις διαχειρίζονταν πάντα με γνώμονα το συμφέρον των ιδίων.
  Ο φιλελευθερισμός ή ο Νεοφιλελευθερισμός τον οποίο ασπάζεστε σημαίνει αγορές, και οι αγορές για να λειτουργήσουν χρειάζονται χρήματα και αυτό σημαίνει καλούς μισθούς κλπ. άλλωστε τα καλά του Φιλελευθερισμού και του Νεοφιλελευθερισμού τα είδαμε στη χώρα μας με τα μνημόνια και τα βλέπουμε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πχ Γαλλία –εξέγερση των κίτρινων γιλέκων κλπ.
  John Maynard Keynes 1883-1946: Επιφανής Άγγλος οικονομολόγος διατύπωσε την Κευνσιανή θεωρεία.
  Δικαιόπολης
  Άντε και Μαρξιστής δεν είναι κακό. Ελπίζω η φιλόξενη Τρίκκηπρεσσ να δεχθεί και την αναδημοσίευση και των άλλων σχολίων του διαλόγου.
  Η εφαρμογή του κεϋνσιανού μοντέλου θέλει και Κευνσιανούς οικονομολόγους, τώρα δεν υπάρχουν, μόνο λίγοι μείναμε, όλοι στο μεταξύ αυτομόλησαν στο νεοφιλελευθερισμό.
  Δικαιόπολης

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή