Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων: Όχι «παιχνίδια» με τη βλάχικη διάλεκτο Reviewed by Momizat on . Έντονη διαμαρτυρία για την προσπάθεια διαφόρων κύκλων εντός και εκτός συνόρων, που μεθοδεύουν την ομογενειοποίηση – τυποποίηση της βλάχικης διαλέκτου, επιδιώκον Έντονη διαμαρτυρία για την προσπάθεια διαφόρων κύκλων εντός και εκτός συνόρων, που μεθοδεύουν την ομογενειοποίηση – τυποποίηση της βλάχικης διαλέκτου, επιδιώκον Rating: 0

Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων: Όχι «παιχνίδια» με τη βλάχικη διάλεκτο

Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων: Όχι «παιχνίδια» με τη βλάχικη διάλεκτο

Έντονη διαμαρτυρία για την προσπάθεια διαφόρων κύκλων εντός και εκτός συνόρων, που μεθοδεύουν την ομογενειοποίηση – τυποποίηση της βλάχικης διαλέκτου, επιδιώκοντας καθεστώς … «μειονότητας» για τους Βλάχους της Ελλάδας.

Με μία έντονη ανακοίνωση, που κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στιν πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κ.α., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, διαμαρτύρεται έντονα για την προσπάθεια διαφόρων κύκλων εντός και εκτός συνόρων, που μεθοδεύουν την ομογενειοποίηση – τυποποίηση της βλάχικής διαλέκτου, επιδιώκοντας καθεστώς … «μειονότητας» για τους Βλάχους της Ελλάδας.

«Ιστορικά η απουσία γραπτής ενοποιημένης και επίσημης μορφής της γλώσσας δεν σήμαινε ότι αυτή δεν μιλιόταν στις διάφορες περιοχές, με τη μορφή τοπικών διαλέκτων όπως «φαρσερώτικη», «γραμμουστιάνικη», «μετσοβίτικη» κλπ. Η διαπίστωση αυτή καθιστά επιστημονικά επισφαλή την αντιμετώπισή τους ως μίας και ενιαίας «γλώσσας», και κατ’ επέκταση τον κοινό και ενιαίο εγγραμματισμό των διαφορετικών αυτών τοπικών προφορικών διαλέκτων» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΠΟΠΣΒ, που επισημαίνει με νόήμα πως: «δεν είναι πρώτη φορά που επιστήμονες απεργάσθηκαν μακριά από τις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, γλωσσολογικά θέματα των Βλάχων» με στόχο τον ετεροπροσδιορισμό τους.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή