"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.7 C
Trikala

Προβατίνα γέννησε επτάδυμα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ευχάριστη μέρα η χθεσινή για τους κτηνοτρόφους του Αμπελώνα Ζήση και Χρήστο Παρλίτση, όπου μια από τις προβατίνες τους γέννησε επτάδυμα τα οποία μάλιστα είναι υγιέστατα.

Τα τελευταία χρόνια με τις βελτιωμένες ράτσες προβάτων πολλές προβατίνες γεννούν ακόμα και πεντάδυμα, αλλά εξάδυμα ή επτάδυμα όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σπάνιο φαινόμενο. Και αν συμβεί τις περισσότερες φορές πολλά από τα αρνάκια χάνουν τη ζωή τις επόμενες ημέρες μετά τη γέννησή τους. Για τον λόγο αυτό οι κτηνοτρόφοι επιθυμούν τα ζωντανά τους να γεννούν μέχρι δίδυμα.

Αυτή τη φορά ο μικρότερος αδελφός από τα δύο αδέλφια, ο Χρήστος Παρλίτσης έκανε πάλι χρέη… μαιευτήρα βοηθώντας το ζωντανό να έχει όσο τον δυνατόν πιο ανώδυνο τοκετό.

Τα δύο αδέλφια διαθέτουν στον Αμπελώνα μία από τις πλέον σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες με αρμεκτήρια, παγολεκάνες με 1.500 πρόβατα και αυτή την περίοδο και με πάνω από 1.100 αρνάκια από λίγων ωρών έως μηνών.

Τα αρνάκια θα μεγαλώσουν, τα περισσότερα θα πάνε στο εμπόριο και τα σφαγεία για να διατεθούν στην αγορά ενώ κάποια από αυτά, τα οποία θα επιλέξει ο κτηνοτρόφος θα κρατηθούν για μάνες αυξάνοντας περαιτέρω το κοπάδι.

Οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Αμπελώνα δίνουν τα αρνιά στο εμπόριο για να αξιοποιήσουν και να συλλέξουν το γάλα από τις προβατίνες.

Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη: Δύο φορές την ημέρα οι προβατίνες οδηγούνται στα αρμεκτήρια και καθώς αρμέγονται ανώδυνα ταυτόχρονα τους παρέχεται τροφή. Το γάλα συλλέγεται σε παγολεκάνες και από εκεί έρχεται ειδικό βυτιοφόρο όχημα παίρνει το γάλα, το μεταφέρει στα τυροκομεία της περιοχής όπου εκεί μετά από επεξεργασία γίνεται, τυρί φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι, γιαούρτι, βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Αμπελώνας είναι ίσως η μεγαλύτερη κτηνοτροφική πόλη με 160 κτηνοτροφικές οικογένειες και με πάνω από 60.000 αιγοπρόβατα.

EΛΕΥΘΕΡΙΑ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης