"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.3 C
Trikala

Σε ομηρία λόγω χώρου τα αρτοποιεία

lafarm

Σχετικά άρθρα

psomi

 

Πάνω από 7.000 αρτοποιοί βρίσκονται σε ομηρία καθώς δεν ξέρουν αν του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι στο μαγαζί τους… Κι αυτό επειδή τα αρτοποιεία τους, που τηρούσαν τις προβλέψεις του νόμου του 2005, καλούνται εκ των υστέρων να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου του 2007.

«Δεν αναφερόμαστε σε υγειονομικές προϋποθέσεις, αναφερόμαστε καθαρά στους χώρους: για παράδειγμα εάν η αποθήκη το 2005 επιτρεπόταν να είναι στο υπόγειο, με τον νόμο του 2007 δεν επιτρέπεται πλέον στο υπόγειο και θα πρέπει να έρθει στο ισόγειο, κάτι το οποίο είναι αδύνατον», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κ. Μιχάλης Μούσιος μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας στο οποίο περιέχεται νέα διάταξη για την αρτοποιητική νομοθεσία. «Δεν είναι θέμα κόστους.

Είναι θέμα πραγματικής αδυναμίας», υπογράμμισε ο κ. Μιχ. Μούσιος και εξήγησε: «Δεν μπορεί ένα κατάστημα 100 τετραγωνικών που λειτουργούσε πριν από το 2007 και έχει την αποθήκη αλεύρων στο υπόγειο και καταλαμβάνει ένα χώρο 20 τετραγωνικών, να ανέβει τώρα στο ισόγειο και να γίνει το κατάστημα 120 τετραγωνικά. Θα πρέπει ή να κάνει επέκταση στο πεζοδρόμιο παράνομα ή να κάνει κατάληψη στον ακάλυπτο χώρο παράνομα. Το μόνο που μπορεί να γίνει αλλά και αυτό δεν μπορεί πάλι να συμβεί πραγματικά, είναι η μετεγκατάσταση. Είναι κάποιος σε μια συνοικία, σε μια γειτονιά ή σε ιδιόκτητο κατάστημα ή σε ενοικιαζόμενο, θα βρει ένα κατάλληλο κατάστημα για να κάνει τη μετεγκατάσταση; Θα πάει σε άλλη γειτονιά; Γιατί, ο φούρνος απευθύνεται και σε μια συγκεκριμένη κοινωνία, σε μια συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών. Δεν μπορεί να ανοίξει οπουδήποτε, για να συμμορφωθεί με τον νόμο».

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Με το νομοσχέδιο που εισάγεται την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή δίνεται παράταση έως 31 Μαρτίου 2017 στα αρτοποιεία, τα πρατήρια άρτου, τα επαγγελματικά εργαστήρια παραγωγής ζύμης και οι βιομηχανικές-βιοτεχνικές εγκαταστάσεις αρτοποιίας να προσαρμοστούν στις διατάξεις του νόμου 3526/2007. «Θεωρούμε ότι γίνεται μια προσπάθεια να θεραπευθεί και να διορθωθεί μια αδικία που έγινε με τον νόμο 4254/2014.

Κρίνουμε όμως, ότι η προσπάθεια θεραπείας γίνεται με ασπιρίνη», επισήμανε ο κ. Μιχάλης Μούσιος και εκτίμησε ότι «δεν επαρκεί ο χρόνος». Για τον λόγο αυτό κατέθεσε την πρόταση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών να τεθούν εκ νέου σε ισχύ οι διατάξεις του νόμου 2005 «για να μην νιώθει ο επιχειρηματίας αρτοποιός την ανασφάλεια και να μην είναι όμηρος».

Εναλλακτικά, πρότεινε να δοθεί πενταετής παράταση καθώς, όπως επανέλαβε, «αυτά τα αρτοποιεία δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τον ν. 3526/2007, είναι αδύνατον και θα είμαστε πάλι του χρόνου τον Μάρτιο εδώ να συζητάμε για μια νέα παράταση. Σήμερα, ο φούρναρης που είναι στο καθεστώς αυτό δεν μπορεί να αγοράσει ούτε μια σπάτουλα γιατί δεν ξέρει αν του χρόνου θα είναι στο μαγαζί του», σημείωσε.

«Εμείς δώσαμε αυτή την παράταση μέχρι 31/3/2017, επειδή αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η δυσκολία για τις παλιές άδειες των φούρνων να προσαρμοστούν στα τετραγωνικά που έβαλε ο νόμος του 2007, αλλά μ’ αυτό που ζητάτε, κ. Μούσιε, να πάμε σε πενταετή παράταση, εκ τοις πράγμασι είναι σα να καταργούμε τον νόμο», απάντησε η υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη η οποία παράλληλα δεσμεύτηκε: «Θα πρέπει, να διερευνήσουμε όλο το πλαίσιο, που αφορά στη λειτουργία όχι μόνο των φούρνων, αλλά το σημείο έψησης, για τις ζύμες, για τους βιοτεχνικούς χώρους. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να γίνει μία χωριστή νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία, γενικά, αυτού που λέγεται αρτοποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης