"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.2 C
Trikala

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας πολλά ξενοδοχεία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Λουκέτα ετοιμάζονται σε πλειάδα ξενοδοχείων που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με τη λήξη της αναστολής της πληρωμής των δόσεων, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες, το 33% των δανείων που βρίσκονται σε μορατόριουμ προέρχεται από τον ξενοδοχειακό τομέα.


Οι ζημίες που μετρούν τα ξενοδοχεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας – και όχι μόνο – εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας της Covid-19 είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να αναγκαστούν ήδη να σταματήσουν τη λειτουργία τους το 2020, καθώς ήταν αδύνατον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους τη στιγμή που η ζήτηση ήταν μηδενική.


Είναι ενδεικτικό το ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), μόνο ένα στα πέντε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφερε να μείνει ανοιχτό το 2020 σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019.

Κατάρρευση εσόδων
Άλλωστε, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.


Η μέση πληρότητα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019. Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.
Μάλιστα το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου το 75% – 80% των ξενοδοχείων ήταν κλειστό. Ακόμη όμως και σε αυτά που λειτούργησαν η πληρότητα δεν ξεπέρασε το 10%. Μάλιστα η πληρότητα για όλο το έτος του 2020 κυμάνθηκε γύρω στο 20%, με την πτώση να προσεγγίζει το 80%, επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την (από 13.1.2021) ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) του 2020 στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 19,7 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας σημαντική πτώση 69,3%. 
Τα στοιχεία αυτής της μεγάλης μείωσης, απόρροια της νόσου Covid-19 και των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως, δείχνουν ότι η χώρα μας επέστρεψε σε επίπεδα διακίνησης επιβατών προ τριακονταετίας, και συγκεκριμένα στο μακρινό 1991, όταν είχαν διακινηθεί 19.587.805 επιβάτες στα αεροδρόμια της Ελλάδας.


Στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει αφήσει απλήρωτους τους ξενοδόχους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» το 2020. Πλέον οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες δηλώνουν απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν τους εργαζομένους, τους προμηθευτές, τα λειτουργικά έξοδα των καταλυμάτων και να αντεπεξέλθουν σε βασικές τους ανάγκες.

Προκρατήσεις μηδέν
«Αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία που είναι ανοικτά ουσιαστικά υπολειτουργούν, καθώς απασχολείται μόνο ένα 10% – 15% του προσωπικού» προσθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, υπογραμμίζοντας πως τα συσσωρευμένα χρέη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αποτελούν θηλιά για τη βιωσιμότητά τους. 
«Θα οδηγηθούμε σε λουκέτα. Ήδη υπάρχει ένας μονοψήφιος αριθμός ξενοδοχείων που δεν θα ξανανοίξει. Είναι δύσκολο για τα ξενοδοχεία που έχουν συσσωρευμένες οφειλές να λειτουργήσουν ξανά και μία επιχείρηση θα χρειαστεί 2 – 4 χρόνια για να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της» εξηγεί.
Ζοφερό όμως παραμένει το σκηνικό και για το 2021, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν προκρατήσεις. Οι ειδικοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, άλλωστε, θεωρούν χαμένο το πρώτο τετράμηνο του έτους λόγω του περιορισμού των αεροπορικών πτήσεων σε συνδυασμό με την επιδημιολογική εικόνα των χωρών που αποτελούν πηγές τουρισμού για τη χώρα μας. 
Ελπίζουν μόνο στην προοπτική επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας και συνεπώς των εργασιών των ξενοδοχείων από τον Ιούνιο, υπολογίζοντας μάλιστα ότι ελπίζουν να πιάσουν ένα 20% – 25% των μεγεθών του 2019. Ωστόσο τα σενάρια ολικού απαγορευτικού για τα ταξίδια σε πολλές χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται επί τάπητος λόγω των επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού.
Είναι ενδεικτικό ότι η μεγάλη αεροπορική εταιρεία Jet2.com ανακοίνωσε έναρξη πτήσεων και σύνδεση της Αθήνας με Λονδίνο / Στάνστεντ, Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ για το… καλοκαίρι του 2022!
Προσώρας μόνο τα επαγγελματικά ταξίδια μπορούν να αυξήσουν την πληρότητα, αλλά και αυτά έχουν υποστεί περικοπές από τις εταιρείες και η πλειονότητα των «συναντήσεων» γίνεται πλέον διαδικτυακά. Επιπλέον, στην παρούσα φάση ούτε συνέδρια και εκθέσεις γίνονται.

Στόχος μόνο η επιβίωση
Σε εποχές προ κορωνοϊού τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα είχαν ήδη κλείσει το 30% της σεζόν. Σήμερα, όπως λέει στο Sputnik ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, οι κρατήσεις είναι μηδέν! «Καμία απολύτως κίνηση δεν υπάρχει για κρατήσεις από τους tour operators» λέει χαρακτηριστικά.
«Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κλεινόταν το 30% της σεζόν και εξελισσόταν στο 50% μέχρι το τέλος Μαρτίου. Άρα μπαίνουμε στον Φεβρουάριο με μηδέν, όχι με 30% και δυστυχώς, λόγω των λοκντάουν που υπάρχουν παντού, θα πάει και μέχρι τον Μάρτιο χωρίς κρατήσεις» εκτιμά ο ίδιος.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων τονίζει ακόμη ότι, όπως είναι τα δεδομένα, «δεν υπάρχει ελπίδα», καθώς «χάνεται το πρώτο εξάμηνο» του 2021. Στόχος για το 2021 είναι να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από τον τζίρο του κλάδου, που απασχολεί 330.000 εργαζομένους, ενώ έμμεσα επηρεάζει 1.000.000 θέσεις εργασίας! 
Γι’ αυτό άλλωστε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας να διασφαλιστούν το εισόδημα, η δουλειά και η υγεία των εργαζομένων. Είναι γεγονός πως η πλειονότητα των εργαζομένων του κλάδου προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο σχεδόν να επιβιώσει με δραματικά συρρικνωμένο ή ακόμα και χωρίς καθόλου εισόδημα.
Σημειώνεται ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου κάλυψαν μέχρι στιγμής το ένα τρίτο, κατά μέσον όρο, των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων. Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020, που φτάνει τα 278.365.800, αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.
Να σημειωθεί επίσης πως το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καταγράφει ότι η ανάκαμψη της χώρας περνά μέσα από τον τουρισμό. Μάλιστα ο γενικός διευθυντής του (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας συνδέει την πορεία ανάκαμψης με τα εμβόλια αλλά και τον τουρισμό, όπου βέβαια εκτιμά ότι όσα ακούγονται για πιθανά έσοδα φέτος είναι αισιόδοξα.
«Η τρέχουσα χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Θα είναι καθοριστικό το αν θα έχει τεθεί υπό έλεγχο το υγειονομικό πρόβλημα στην Ευρώπη αρκετά νωρίς την άνοιξη, αλλά η προσδοκία για τουριστικά έσοδα που θα ξεπερνούν το μισό από όσο ήταν πριν από την κρίση είναι αισιόδοξη» τόνισε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας νέα τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας.
Όπως είπε, συνολικά η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία αναμένεται να προσδιοριστεί από διάφορες αντιφατικές τάσεις, θετικές και αρνητικές. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης μπορούν να αναμένονται ισχυρά θετικοί στην αρχή της εξόδου, από τα μισά του έτους, αλλά να μετριάζονται γρήγορα αν δεν αντιδράσει έγκαιρα η οικονομική πολιτική.

Μέτρα στήριξης για την εστίαση – Επιδότηση δαπανών και πάγωμα χρεών στο επίκεντρο
 
Μια σειρά μέτρα στήριξης, ειδικά για την εστίαση, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς είναι βέβαιο ότι πρόκειται για τον κλάδο που θα «ανοίξει» στο τέλος της υγειονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο των μειωμένων μισθωμάτων και για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για επιχειρήσεις της εστίασης, ακόμα κι αν έως εκείνη την περίοδο έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν. Παράλληλα, το υπουργείο θα εφαρμόσει το νέο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, προκειμένου να καλύπτουν έξοδα όπως είναι:
● τα ενοίκια,
● οι λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας,
● οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Ακόμη ένα μέτρο για τη στήριξη του κλάδου θα είναι η παράταση στη μείωση του ΦΠΑ έως και τον Σεπτέμβριο ή έως το τέλος του έτους. Στόχος είναι να στηριχθεί και ο τουρισμός, ένα κομμάτι του οποίου ανήκει και στον κλάδο της εστίασης.
Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το νέο «πάγωμα» στις πληρωμές υποχρεώσεων προς την εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες, προκειμένου οι εν λόγω επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Ένα από τα σενάρια, υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης των θεσμών, είναι και η ρύθμιση χρεών που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των λοκντάουν σε πολλές δόσεις με ευνοϊκούς όρους.
Τέλος, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και το σενάριο να χαρακτηριστεί ως «μη επιστρεπτέο» το 50% του ποσού που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1 έως 3, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να χαρακτηριστεί ως επιχορήγηση ένα σημαντικό κομμάτι των κρατικών ενισχύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εκτόξευσε» το ποσό που μπορεί να χορηγηθεί για την κάλυψη των πάγιων δαπανών μιας επιχείρησης από τα 3.000.000 ευρώ στα 10.000.000 ευρώ.

Καμπανάκι από τους εργαζομένους στον επισιτισμό – τουρισμό

Τη λήψη μέτρων στήριξης για 25.000 εργαζομένους ζήτησε με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, μεταξύ αυτών είναι η και αύξηση του επιδόματος των 534 ευρώ. 
Αναλυτικά, στην επιστολή σημειώνεται ότι «σχεδόν 25.000 εργαζόμενοι είναι εκτός ρύθμισης εδώ και μήνες, ακόμα και τώρα στις νέες εξαγγελίες των παρατάσεων των επιδομάτων ανεργίας μένουν συνάδελφοι εκτός (όπως π.χ. αυτοί που έληξε το επίδομα ανεργίας τους τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν δικαιούνται νέα παράταση γιατί πήραν ήδη μία τον Μάρτιο του 2020).
Δεν κατανοούμε πώς θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.
Όσοι μπαίνουν για πρώτη φορά στο ταμείο ανεργίας δεν καλύπτονται με τη ρύθμιση των 50 ενσήμων, χρειάζονται 80 ένσημα και πραγματικά αναρωτιόμαστε πού θα τα βρουν, αφού το 2020 δεν υπάρχουν 80 ημέρες εργασίας.
Για άλλη μια φορά σας θέτουμε το ζήτημα των συναδέλφων που εργάζονται σε νυκτερινά κέντρα διασκεδάσεως καθώς και catering, που λόγω των λίγων ημερών απασχόλησης δεν είναι δικαιούχοι μέχρι στιγμής καμίας στήριξης.
Οι συνάδελφοι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς δεν έχουν το δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης, άρα ούτε και τα 50 ένσημα για να μπουν στο ταμείο ανεργίας, επομένως θα μείνουν χωρίς εισόδημα μέχρι τον επόμενο χειμώνα.
Τέλος ζητάμε πλέον να αυξηθεί το επίδομα των 534 ευρώ».

Αντριάνα Βασιλά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης