"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Συγκροτήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συγκροτήθηκε στον Δήμο Τρικκαίων η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, καθώς ο ίδιος αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή και την έκφραση γνώμης των πολιτών και των φορέων στα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Εξάλλου, με τη λειτουργία και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου parapona@trikalacity.gr, ο Δήμος Τρικκαίων επιδιώκει να βρίσκεται πάντα κοντά στις απόψεις των πολιτών, σε μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας.
Το συμβουλευτικό –γνωμοδοτικό αυτό όργανο, πλέον, θα διατυπώνει τις απόψεις του επί θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο.
Η σχετική πρόσκληση είχε απευθυνθεί σε φορείς και δημότες, από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχ. Μπάρδα. Δόθηκε μια προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και το Δημοτικό Συμβούλιο πριν λίγες ημέρες επικύρωσε τους συμμετέχοντες. Αυτοί ανέρχονται σε 37 (28 φορείς και 9 δημότες) ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται κατά δύο (σύνολο 39), με την προσθήκη του Δημάρχου ως προέδρου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ως αντιπροέδρου.

Αναλυτικά, στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Τρικκαίων μετέχουν οι φορείς:

1 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

2 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

3 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΣΕΦΑΑ)

4 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

5 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

6 ΕΚΑΒ

7 ΤΕΕ

8 ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

9 ΟΕΒΕ

10 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΩΤΑΔΑΣ

11 ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε.

12 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

13 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ

14 ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε.

15 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

16 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

17 Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

18 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

19 ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

20 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

21 ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

22 ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

23 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

24 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ” ΒΑΡΟΥΣΙ”

25 ΣΥΛ. ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠO ΜΕΣ.ΑΝΑΙΜΙΑ

26 ΕΑΣ – ΣΕΓΑΣ

27 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

28 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Επίσης μετέχουν και εννέα (9) δημότες.

Βάσει του νόμου, η Επιτροπή είναι όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Η διάρκεια

της θητείας της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης δεν υπερβαίνει τα δυόμιση έτη.

Οι αρμοδιότητές της είναι:

α) Γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του Δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το Δημοτικό Συμβούλιο ή τον Δήμαρχο.

γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..

Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.

Η Επιτροπή συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία. Η γραμματειακή υποστήριξη της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης γίνεται από τις υπηρεσίες του δήμου και τηρούνται πρακτικά. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από σχετική συζήτηση. Στην εισήγησή της αναγράφονται όλες οι γνώμες που διατυπώνονται.

 

Από το γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης