Τα έξι νέα μέτρα που μπαίνουν από την Κυριακή στις ζωές μας Reviewed by Momizat on . Aπό τη Δευτέρα θα ανεβάσουν ρολά μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία και αυτά υπό αυστηρούς ρόλους. Η κυβέρνηση μάλιστα αποφάσισε να βασιστεί στην τεχνολογία Aπό τη Δευτέρα θα ανεβάσουν ρολά μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία και αυτά υπό αυστηρούς ρόλους. Η κυβέρνηση μάλιστα αποφάσισε να βασιστεί στην τεχνολογία Rating: 0

Τα έξι νέα μέτρα που μπαίνουν από την Κυριακή στις ζωές μας

Τα έξι νέα μέτρα που μπαίνουν από την Κυριακή στις ζωές μας

Aπό τη Δευτέρα θα ανεβάσουν ρολά μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία και αυτά υπό αυστηρούς ρόλους.

Η κυβέρνηση μάλιστα αποφάσισε να βασιστεί στην τεχνολογία και να μην ανοίξει με το «κανονικό» τρόπο τα εμπορικά καταστήματα, αλλά μόνο με την διαδικασία του click away από μεθαύριο, Κυριακή.

Με τον τρόπο αυτό κανένας πελάτης δεν θα έχει πρόσβαση σε κανένα κατάστημα (εκτός φυσικά από κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία).

Για τα μαγαζιά λοιπόν που θα ανοίξουν με click away θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία. Οι πελάτες θα παραγγέλνουν τα ψώνια τους ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, θα τα πληρώνουν και στη συνέχεια θα πηγαίνουν μόνοι τους στο κατάστημα (αφού στείλουν SMS στο 13033 με τον αριθμό 2) είτε έχοντας πάνω του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε το sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής. 

Σημειώνεται πως κάποιος θα μπορεί να πληρώνει και όταν πηγαίνει στο κατάστημα αλλά δεν θα μπαίνει μέσα.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, οι πόρτες τους θα ανοίξουν για τους πιστούς  μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι η αλλαγή στην ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς δεν θα ξεκινά από τις 9 αλλά από τις 10 μ.μ μέχρι τις 5 π.μ.

Επίσης ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό δεν θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα για 10 ημέρες όπως ίσχυε, αλλά για τρεις.

Αναλυτικά τα έξι νέα αυστηρά μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς

Οδηγίες για κομμωτήρια

Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. 

Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οδηγίες για βιβλιοπωλεία

Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Οδηγίες για εκκλησίες

Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο.

Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. 

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Οδηγίες για απαγόρευση κυκλοφορίας και SMS

Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους,  θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις στα ρεβεγιόν – Παράθυρο για αλλαγή

Σημειώνεται πως με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις επί της ουσίας απαγορεύονται τα… ρεβεγιόν μακριά από το σπίτι καθώς θα πρέπει κάθε ένας που θέλει να μετακινηθεί τις νυκτερινές ώρες να στέλνει SMS που να δικαιολογεί την συγκεκριμένη μετακίνηση.

Ομως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε. 

Κι αυτό διότι τα SMS έχουν συγκεκριμένη χρήση, π.χ. για μετακίνηση σε εργασία, άθληση, παροχή ιατρικής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, μετακίνηση σε νοσοκομείο κ.λπ. Κάποιος που θα θελήσει να πάει να γιορτάσει σε άλλο σημείο, μακριά από το σπίτι του, δεν θα μπορέσει να το κάνει.

Πλέον είναι οριστικό ότι για φέτος οι Έλληνες θα γιορτάσουν στα σπίτια τους, το πολύ με μία ακόμη οικογένεια, δηλαδή σε στενό κύκλο. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερωτήσεις είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις αποφάσεις, ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση μόνο για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Πρόκειται για ένα ανοικτό παράθυρο που αφήνει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτραπεί μετακίνηση μόνο για συγκεκριμένες νύχτες, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για συνωστισμό στους δρόμους και για μη τήρηση των κανόνων σε σπίτια που θα υπάρξει μετακίνηση του κόσμου.

Συνοπτικά τι ισχύει με το clickaway

  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, τις Κυριακές 13-20 και 27 Δεκεμβρίου.
  • Απαιτείται να έχει γίνει προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική ή και τηλεφωνική)
  • Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.
  • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
  • Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος και μόνο από ένα άτομο.
  • Απαγορεύεται η είσοδος στο κατάστημα.
  • Για να μεταβεί ο πελάτης στο κατάστημα θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα» ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, συν της απόδειξη προαγοράς του προμηθευτή.
  • Εξω από το κατάστημα θα μπορούν να υπάρχουν το πολύ έως 9 άτομα, με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους.
  • Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σε όσα λειτουργούν με συμφωνίες – συνεργασίας, όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop).

Αυτά ήταν τα έξι νέα μέτρα που μπαίνουν από την Κυριακή στις ζωές μας.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή