"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

31.3 C
Trikala

Τρίκαλα: Τιμή στους 5 ΕΠΟΝίτες κατά την εκδήλωση του Δ. Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τρίτη του Πάσχα το 1944, Τρίτη του Πάσχα και το 2023. Τότε οι Γερμανοί κατακτητές απαγχόνισαν τους 5 ΕΠΟΝίτες των Τρικάλων, τώρα τιμήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων η θυσία τους. Το πρωί της 18ης Απριλίου 2023 στην πλατεία ρήγα Φεραίου – τόπο της εκτέλεσης – ο Δήμος Τρικκαίων διοργάνωσε την τιμητική εκδήλωση μνήμης για τους 5 ΕΠΟΝίτες. Οι Στέργιος Γάτσας, Γιάννης Μπριάζης, Κώστας Στεργιόπουλος, Κώστας Σύρμπας – και αφού η αγχόνη είχε προηγουμένως σπάσει, αλλά οι συνεργάτες των Γερμανών επέμεναν – και Αποστόλης Τσανάκας οδηγήθηκαν στην αγχόνη, μετά την επιχείρηση των κατακτητών στην περιοχή Κόκκινού Πύργου και αφού είχε σχεδιαστεί επιχείρηση του εφεδρικού ΕΛΑΣ στα Τρίκαλα, επιχείρηση που φαίνεται ότι προδόθηκε. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Σύρμπας απαγχονίστηκε, αφού έσπασε για πρώτη φορά η αγχόνη και ο Ελληνας συνεργάτης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δ. Τρικκαίων κ. Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, στην κεντρική του ομιλία, τόσο στη θυσία («υπενθυμίζει σε κάθε έναν από εμάς, την αξία της ελευθερίας, τη σημασία της, την τιμή της για την οποία εκείνοι έδωσαν τη ζωή τους»), όσο και στη «σκοτεινή πλευρά της πατρίδας (…) ακόμα και σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους, υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή».
Επίσης, ποίημα διάβασε ο αδελφός του Κώστα Στεργιόπουλου, Ηλίας, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους: Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, θεματικό αντιπεριφερειάρχη Διά Βίου Μάθησης Θεσσαλίας Χρήστο Γακόπουλο, γραμματέα της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Νταούλα με τον βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλο, ο αναπληρωτής Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Στέφανος Γιώτης, ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ματαθίας Βαρούχ, ο πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Τρικκαίων κ. Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος. Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε η εντεταλμένη σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Εφη Λεβέντη και το αρμόδιο τμήμα. Παρέστησαν επίσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Τρικκαίων κ. Κρεμμύδας, οι τ. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρ. Σιμορέλης, οι υπ. βουλευτές Μαρίνα Κοντοτόλη, Πέρυ Χαρτοπούλου, Λ. Τσικρικάς, η υπολοχαγός ΠΖ Μαρία Σπύρου ως εκπρόσωπος του Διοικητή της ΣΜΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης