"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Έκτακτη Σύσκεψη τη Δευτέρα υπό τον υπουργό, Κ. Σκρέκα, στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι Αττικής θα επισκεφθεί τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου στις 09:00 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να συντονίσει σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος το οποίο δοκιμάζεται από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων. Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Για τον λόγο αυτόν, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου. 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες, όταν αναμένεται να κορυφωθεί το φαινόμενο του καύσωνα.  

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για το ηλεκτρικό σύστημα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως το πρωί της Κυριακής σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο Επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.  

Στην έκτακτη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των Διαχειριστών παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει ενόψει των επόμενων ημερών και κυρίως της Δευτέρας, όταν εκτιμάται ότι κατά τις ώρες αιχμής (περί της 21:00) το συνολικό φορτίο του συστήματος θα φτάσει τα 9.600 MW, σημαντικά αυξημένο από τον μέσο όρο της μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 που ανήλθε σε 8.115 MW.  

Ο κ. Σκρέκας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.   

ΑΔΜΗΕ 

Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις φορτίου ηλεκτρικού συστήματος, τη διαθεσιμότητα μονάδων, διασυνδέσεων και την κατάσταση του εξοπλισμού. Ειδικότερα:  

  • Κρίσιμη ημέρα είναι η Δευτέρα καθώς το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 – 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600MW κατά την ώρα αιχμής.   
  • Οι μονάδες φυσικού αερίου είναι όλες διαθέσιμες. 
  • Οι λιγνιτικές μονάδες είναι διαθέσιμες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον Άγιο Δημήτριο V.  
    • Από το Σάββατο, 31 Ιουλίου, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Άγιος Δημήτριος  Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.  
    • Ο Άγιος Δημήτριος V είναι μη διαθέσιμος λόγω κατασκευής νέας μονάδας αποθείωσης και αναμένεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ενώ για τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να είναι διαθέσιμη την Δευτέρα.  
  • Ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι σημαντικός για τη συμβολή στην επάρκεια.  
  • Οι διασυνδέσεις είναι διαθέσιμες, με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.  
  • Τις επόμενες μέρες το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες. 
  • Οι βλάβες στο ΚΥΤ της Κουμουνδούρου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο υποσταθμός έχει ενισχυθεί.  
  • Το σύστημα βρίσκεται σε Έκτακτη Ανάγκη, καθώς σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα τίθεται θέμα αντοχής του εξοπλισμού και αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς.  
  • Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κέντρο Επιχειρήσεων για την έγκαιρη ειδοποίηση, συντονισμό  και αντιμετώπιση σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε στοιχεία του συστήματος. 
  • Μέτρα που συστήθηκε να λάβει ο ΑΔΜΗΕ είναι:  
    • Λειτουργία του μηχανισμού διακοψιμότητας και  
    • Προσπάθεια εξεύρεσης ενέργειας εκτάκτου ανάγκης (emergency) από όμορους και μη διαχειριστές. 

ΔΕΔΔΗΕ 

Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσαν σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί ο Διαχειριστής αναφορικά με τον κίνδυνο από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Οι βλάβες που παρουσιάστηκαν στα καλώδια κυρίως της Αττικής οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία του εδάφους, που μαζί με την φόρτισή τους οδήγησαν τη λειτουργία τους στα θερμικά τους όρια. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα. 

ΔΕΣΦΑ 

Σε σχέση με το σύστημα φυσικού αερίου, τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν ότι η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.  

Επιπλέον της υψηλής διαθεσιμότητας αερίου στην Εγκατάσταση ΥΦΑ Ρεβυθούσας, για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στα ανάντη Συνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, οι οποίες θα περιόριζαν τη δυναμικότητα στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία, Σιδηρόκαστρο και Κήποι). 

Οδηγίες προς τους πολίτες 

Λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών των τελευταίων ημερών και ενόψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα παρακαλούνται οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να: 

  • Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής). 
  • Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς. 
  • Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.  

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όταν μπαίνει μία Α/Γ κλείνει ένα φουγάρο είχε πει ο υπουργός και τώρα που οι Α/Γ είναι ακουνητες ψάχνει να βρει ρεύμα από τους γείτονες , το φυσικό αέριο και τις λιγνιτικες μονάδες που θα κλείσει. Έχουν καταστρέψει την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα ζήσουμε τραγικές στιγμές.

  2. Tο μείγμα καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής διαμορφώνεται ως εξής αυτό το διάστημα: φυσικό αέριο 52%, ΑΠΕ 23%, λιγνιτικά 10%-11%, υδροηλεκτρικά 10%-11% και το υπόλοιπο καλύπτεται από εισαγωγές ρεύματος.
    Είναι γνωστό ότι ακόμη οι ΑΠΕ δεν έχουν επεκταθεί στην Ελλάδα, και θα χρειαστεί το φυσικό αέριο, μέχρι το 2050 να μπορεί να αντικατασταθεί από υδρογόνο.

    Οι καύσωνες αυτής της διάρκειας είναι αποτέλεσμα της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Είναι φαύλος κύκλος η διατήρηση τους.

  3. Anagnostis
    Έχεις πολύ πλάκα, δεν έχουν επεκταθεί λες ενώ έχουμε περίπου 7000MW !!!ΑΠΕ και μας δίνουν μόνο το 5%. Άχρηστες είναι πάρτο χαμπάρι.
    Έχεις καταλάβει ότι είστε επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια;; Τα κατορθώματα της πράσινης ανάπτυξης είναι έχουμε φτάσει μέσα στον καύσωνα να Εξαρτωμαστε από ορυκτά καύσιμα στο 87% , όλα σχεδόν εισαγόμενα άμεσα και έμμεσα. Ξέρεις από παίρνουμε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό;; Από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν που είναι φίλοι των Τούρκων.

  4. Anagnostis
    Να σου θυμίσω πως το 1958 στα Τρίκαλα η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 47,2 και 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω καύσωνα. Αν περιμέναμε από τα φουρφουρια να έχουμε ρεύμα ξέρεις πόσοι θα χάσουν τη ζωή τους; Όταν δεν έχεις επιχειρήματα το ρίχνεις στις αμπελόφυλλο σοφίες. Στην κυβέρνηση τρέχουν πανικόβλητοι να βάλουν μπρος και την τελευταία λιγνιτικη μονάδα, από αυτές που θα αποσύρουν. Να είμαστε καλά και θα σου πω εγώ σε δύο τρία χρόνια που θα εξαρτωμεθα πλήρως από τι εισαγωγές πως θα καταλάβεις τι σημαίνει να είσαι ενεργειακά αυτόνομος.

  5. 1. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι κυρίως από ΗΠΑ, Αλγερία για υγροποιημένο και με αγωγούς κυρίως από Ρωσία με μόνο 10-15% μέσω Τουρκίας. Mέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Ελλάδα θα έχει μάλλον και δικό της φυσικό αέριο.
    2. Δεν έχουν καμία σχέση οι υπολογισμοί σου σε ΑΠΕ, αν λάβεις υπόψη τις ανάγκες σε ηλεκτρικά οχήματα κτλ. Για αυτό χρειάζονται και άλλες ΑΠΕ, με αντλησιοταμίευση, διασύνδεση δικτύων και τελικά υδρογόνο μέχρι 2050.
    3. Τα ορυκτά καύσιμα προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις αλλαγές στο κλίμα, είτε το πιστεύεις εσύ ή όχι.

  6. Anagnostis
    Το 70% του φυσικού αερίου ελέγχετε από την Τουρκία. Να σου θυμίσω πως το Αζερμπαϊτζάν είναι ο πιο πιστός φίλος της Τουρκίας. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην βγάλουμε φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο δεν είναι ορυκτό καύσιμο τι είναι;
    Πάρε και τα στοιχεία για το φυσικό αέριο , ότι λέω το λέω με στοιχεία
    https://www.energia.gr/article/180002/h-toyrkia-eleghei-to-70-ths-rohs-fysikoy-aerioy-pros-thn-ellada

  7. Πρέπει να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις:

    1. Η Ελλάδα λαμβάνει κυρίως αέριο από Ρωσία όχι από Αζερμπαϊτζάν, και ο αγωγός, αλλάζει όπως βολεύει κάθε φορά. Για αυτό θέλουμε και έχουμε πολλούς αγωγούς και όχι μόνο έναν.

    2. το φυσικό αέριο, είναι το ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ορυκτό καύσιμο, μέχρι το 2050, ως το λιγότερο ρυπογόνο και πλέον αποδοτικό.

    3. Ο λιγνίτης δε συμφέρει πια με τα τέλη CO2 και μόνο με τις ΑΠΕ και φυσικό αέριο θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές πετρελαίου για μετακινήσεις, πλέον των αναγκών για ηλεκτροπαραγωγή σήμερα.

  8. Τότε πίστευε όσα “θα” και “αναμένεται” έχει ένα κείμενο κάποιου στην ΕΣΤΙΑ και όσα λένε οι ΜΚΟ και οι συλλογικότητες για τις ΑΠΕ.

    Tα κράτη πλέον κινούνται προς τις ΑΠΕ και τις συνθήκες και συμφωνίες για το κλίμα.

  9. @Anagnostis
    Τα (κανονικά)Κράτη κινούνται προς την προάσπιση των συμφερόντων και της ασφάλειας των πολιτών τους. Τα υπόλοιπα να τα λέτε στα κορόιδα που έφεραν στην εξουσία τον Κούλη με το «επιτελικό» κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης