"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.3 C
Trikala

Αθάνατη Ελλάδα! – Φράγμα Μεσοχώρας: Ιστορία τρέλας και παραλογισμού

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ας πάμε στην Εγκυκλοπαίδεια της ψηφιακής εποχής, τη Wikipedia. Μας λέει λοιπόν ότι το Φράγμα Μεσοχώρας είναι φράγμα στον ποταμό Axελώο , κοντά στο ομώνυμο χωριό, στα Τρίκαλα. Έχει ύψος 150 μέτρα.

Φράγμα Μεσοχώρας: Ενα μπρα ντε φερ 35 ετών

Είναι μέρος της λεγόμενης εκτροπής του Αχελώου. Η οποία προορίζεται να εκτρέψει ένα τμήμα του Αχελώου προς το θεσσαλικό κάμπο για να αρδεύσει από 590.000 ως 940.000 στρέμματα. Το έργο περιλαμβάνει τα φράγματα Μεσοχώρας, Συκιάς, Μουζακίου και Πύλης μαζί με ένα κανάλι μήκους 17,4 χλμ.

Προσέξτε τώρα: Το φράγμα Μεσοχώρας ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2001, αλλά ο ταμιευτήρας δεν έχει καλυφθεί με νερό, ο σταθμός παραγωγής ενέργειας δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, λόγω δικαστικών διαμαχών. Και ερχόμαστε από την ιστορία στο σήμερα, να υποδεχτούμε μια είδηση, εικόνα της χώρας μας. Είκοσι τρία χρόνια μετά λοιπόν την κατασκευή του. Μια δεκαετία από την κατάρτιση ολοκληρωμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων… Οκτώ χρόνια από τότε που θα μπορούσε να ήταν σε πλήρη λειτουργία… Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε, ότι είναι νόμιμο!

φράγμα μεσοχώρας

Δηλαδή, κόστισε πριν 20-25 χρόνια μισό δισεκατομμύριο ευρώ, κατασκευάστηκε κανονικά και μετά αφέθηκε να στοιχειώνει. Ενα φράγμα από το οποίο η ΔΕΗ θα παρήγαγε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από τα νερά του Αχελώου. Ένα φράγμα που θα έδινε νερό στον κάμπο ώστε να μη φτάνουν οι γεωτρήσεις για άρδευση σε απίστευτα βάθη, 200 και 300 μέτρων, μια απροσμέτρητη ακόμη οικολογική καταστροφή. Ένα φράγμα που αν λειτουργούσε, θα είχε φρενάρει κάπως τις καταστροφές από τον  «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία.

Μεσοχωρα Αχελωος SOS - Mesochora Acheloos SOS

Από τις χίλιες (1.000) μνημονιακές υποχρεώσεις, ώστε να αναταχθεί η χώρα και να μην πτωχεύεσει και πάλι, ελάχιστες δεν εφαρμόσθηκαν. Μέσα σε αυτές τις ελάχιστες ήταν και η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Με συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος με τους «θεσμούς». Είπαμε – σου λέει- να σπάσουμε αυγά… αλλά όχι και τόσα.

Ο μέσος όρος για να τελεσιδικίσει μια απόφαση στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιος από 3 ως 7 φορές από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Εδώ μια πρωτόδικη απόφαση απαιτεί 700 μέρες, στις χώρες της ΕΕ, μόλις 50 ή λίγο παραπάνω. Ο μέσος όρος για να επιλυθεί μια δικαστική διαφορά στην Ελλάδα είναι 1.711 μέρες, ενώ στην ΕΕ 469. Κι η Σλοβενία πουν είναι η δεύτερη χειρότερη είναι στις 1.170 μέρες! Χαοτική διαφορά. Για το φράγμα της Μεσοχώρας η τελεσίδικη απόφαση έκανε 23 ολόκληρα χρόνια! Που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να άλλαξε ο σχεδιασμός της ΔΕΗ, ή να θέλει το φράγμα νέα στατική μελέτη, ή… ή… Αθάνατη Ελλάδα!!

ethnos.gr

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για το ζήτημα της καθυστέρησης ενός τόσου μεγάλου έργου τίθεται το καθόλα λογικό ερώτημα.
    Στην τελική ποιος φταίει;
    Ποιος και γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια ένα τόσο μεγάλο έργο με πολλαπλές θετικές επιρροές στην οικονομία και στο φυσικό περιβάλλον συμπεριλαμβανομένης και της αισθητικής του τοπίου, που θα έδινε μια λίμνη στο κέντρο του ορεινού όγκου; Mήπως αυτό είναι το συμβούλιο της επικρατείας;
    Πόσες φορές το απέρριψε !!!!!!
    Ποιοι έβαλαν τις υπογραφές και με ποια λογική το έκαναν; Δεν πρέπει για αυτό να πληρώσουν;
    Και αυτοί το ακαταδίωκτο έχουν;
    Και εδώ τίθεται το ερώτημα ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;
    ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ή ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΕΝΟΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΘΕΣΜΟΥ;

    Ιδού λοιπόν γιατί μπήκαμε στα μνημόνια με 290 δις χρέος και ΑΕΠ 270 δις και τώρα έχουμε 440 δις χρέος και ΑΕΠ 190 και οδεύουμε στο βάραθρο της νέας επερχόμενης χρεωκοπίας.

    Οι κυβερνήσεις θέλουν την ανάπτυξη …αλλά άλλες οι βουλές των άβουλων …..

    • Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 235,147 δισ. ευρώ το 2024, από 224 δισ. ευρώ το 2023 και 208,03 δισ. ευρώ το 2022.
      Το χρέος είναι περίπου 350 δις και έχει τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ,
      Η επόμενη κρίση χρέους της Ελλάδας θα είναι το 2032, όταν λήξει η περίοδος μειωμένων επιτοκίων της μεταμνημονιακής εποπτείας.

      • Λόγω του ότι κυκλοφορούν στα σχόλια πολλοί πονηροί οικονομολόγοι:
        Εάν το ”έκανες” ολόκληρο το 2023 μόνο ΜΙΑ φορά και το 2024 καταφέρεις να το ”κάνεις” ΔΥΟ, τότε έχεις ετήσια αύξηση (πέστο και ΑΕΠ) 100%.
        Αντιθέτως, ο φίλος σου που το ”έκανε” το 2023 300 φορές, εάν το κάνει το 2024 330 φορές, έχει αύξηση 10%.
        Εσύ λοιπόν, …σκίζεις. Μέχρι και ο Εκόνομιστ σε απονέμει τα εύσημα.
        Υ.Γ. Τώρα που το έγραφα, κατάλαβα γιατί ο κ. Κυρανάκης αποκαλεί τη Γερμανία …μυρμήγκι μπροστά στην Ελλαδάρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης