"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Ανοίγουν από 1/2 γυμνάσια λυκεια & πρακτορεία ΟΠΑΠ -Τί αλλάζει

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αλλαγές από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με μερική άρση μέτρων εν μέσω lockdown για τον κορονοϊό, ενώ από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι μαθητές των σχολείων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, εκτός των «κόκκινων» περιοχών, που βρίσκονται σε αυστηρό lockdown. Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, συνεχίζονται οι μετακινήσεις αυστηρά με sms στο 13033 και εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ μέχρι της 5:00 το πρωί. Επιτρέπεται η μεταφορά περισσότερων επιβατών στα ταξί και ισχύει εξαίρεση για μετακίνηση από νομό σε νομό αλλά μόνο για φοιτητές που θα ταξιδέψουν για να ξενοικιάσουν την κατοικία τους.

Μετά το άνοιγμα στο λιανεμπόριο και τα δημοτικά σχολεία, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα έδωσε το «πράσινο φως» για να «ξεκλειδώσουν» για άρση περιοριστικών μέτρων.  Η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις της αποφασίζονται τα επόμενα βήματα, εφαρμόζοντας ένα κυλιόμενο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις.

Τα υφιστάμενα μέτρα στο lockdown παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα. Δηλαδή, και για την επόμενη εβδομάδα:

  • δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό Σε Νομό
  • εξακολουθούν να ισχύουν για μετακίνηση τα sms στο 13033 και οι έντυπες δηλώσεις
  • ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί – με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί.
  • η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει για φοιτητές για να ξενοικιάσουν σπίτια

Δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων στο lockdown.

Απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα – Οι εξαιρέσεις
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το κυνήγι και το ψάρεμα και τελικώς αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσής τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες:

  • Ροδόπης
  • Έβρου
  • Ξάνθης

Σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας, επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου. Επισημαίνεται ότι το κυνήγι επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας και μόνο, όπως και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για 3 χρόνια.

Tο ζήτημα άρσης απαγορεύσεων για το κυνήγι και το ψάρεμα, θα τεθεί εκ νέου στην Επιτροπή την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων για τον κορονοϊό.

Τι αλλάζει στη μετακίνηση με ταξί
Όσον αφορά στα ταξί, επιτρέπονται πλέον 2 επιβαίνοντες, πλην του οδηγού. Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία, αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Άνοιγμα σχολείων: Ξανά στα θρανία σε Γυμνάσια και Λύκεια
Αποφασίστηκε η επαναλειτουργία σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών των γυμνάσια και τα λύκεια από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή στις περιοχές όπου ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Σε αυτές, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

Οι μαθητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα επιστρέψουν, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, τα οποία είναι τα εξής:

υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
χρήση αντισηπτικών,
σχολαστικοί καθαρισμοί,
τακτικοί αερισμοί των χώρων,
ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό.

Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ
Από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play, υπό «την προϋπόθεση ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα», όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πού γίνεται άρση αυστηρού lockdown
Όσον αφορά στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες έχουν ληφθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, διαπιστώθηκε ότι το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά στις τοπικές κοινότητες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη Νήσο Κάλυμνο και στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Ως εκ τούτου, για τις περιοχές αυτές αποφασίστηκε να μη δοθεί παράταση στα επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Έτσι σε Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και Αργολίδα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Σε περιοχές παρατείνεται το αυστηρό lockdown

Tα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα ακόμη και ως την 1 Φεβρουαρίου, καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό στις ακόλουθες περιοχές:

  • στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας όπου καταγράφονται 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό
  • στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που εντοπίζονται 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές.
  • στο Δήμο Σπάρτης που έχει με 49 ενεργά κρούσματα
  • στο Δήμο Εορδαίας καθώς
  • στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης
  • στη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα
  • στο Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής που έχει 78 ενεργά κρούσματα
  • στον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Σχετικά με το Δήμο Αχαρνών τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συγκεκριμένες γειτονιές προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό στους ειδικούς, καθώς αντί να παρατηρείται μείωση κατά την τελευταία εβδομάδα -μετά δηλαδή τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα- έχουμε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Ενδεικτικό είναι ότι την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν 175 ενεργά κρούσματα, έναντι 166 πριν από μια εβδομάδα και παρά τα πρόσθετα μέτρα. Ειδικά για τον Δήμο Αχαρνών, ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι σε περαιτέρω αύξηση της διασποράς την επόμενη εβδομάδα, ίσως να κάνει αναγκαία ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιορισμών, ακόμα και άρση του click away στα καταστήματα.

Πού εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα
Επιπλέον, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και μετά από εισήγηση των τοπικών αρχών, από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου το πρωί στις 6 και ως την 1 Φεβρουαρίου, ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών:

στους Δήμους Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης
στο Δήμο Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
στο Δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Στις περιοχές αυτές, έχουν αντιμετωπιστεί συρροές κρουσμάτων, ενώ τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές παρουσιάζει μικρές αλλά σημαντικές αυξητικές τάσεις.

«Στην παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωράμε βήμα – βήμα, με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η όποια άρση μέτρων γίνεται πάντα στον κατάλληλο χρόνο, τη στιγμή, δηλαδή, που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων, χωρίς να διακυβεύονται όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πηγή: Έθνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης