"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Αντίσταση στο θρησκευτικό μεσαίωνα, κάτω τα χέρια από τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Νόμιμα τα πυροβόλα όπλα, παράνομες οι αμβλώσεις

Μισό αιώνα (τουλάχιστον) πίσω γυρίζει τα γυναικεία και ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ η σκοταδιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για  κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.  

Η εξοργιστική απόφαση είναι ιστορική -με την αρνητική έννοια- καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το Ανώτατο Δικαστήριο αφαιρεί ένα μέχρι  πρότινος αναγνωρισμένο συνταγματικό δικαίωμα από το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη βέβαια για τη φασιστική δικαστική εξουσία που στερεί από τις γυναίκες μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία. Πλέον εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον πολύ υπαρκτό κίνδυνο επιστροφής σε μια εποχή που το δικαίωμα να αποφασίζουν για τις ζωές τους μπορούσε να επιφέρει πέρα από την κοινωνική κατακραυγή ακόμα και το θάνατο σε περίπτωση που έπεφταν στα χέρια επιτήδειων και κυκλωμάτων εκμετάλλευσης.

Συνταγματικά το δικαίωμα αυτό είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ με την απόφαση Roe v. Wade του 1973. Η συνταγματική κατοχύρωση δεν επέτρεπε σε απαγορευτικούς νόμους επιμέρους πολιτειών να τεθούν σε ισχύ, παρά τον εκφοβισμό και τις διώξεις που παρατηρήθηκαν σε κλινικές σε πολλές πολιτείες του Νότου.

Πρακτικά η απόφαση ανοίγει το δρόμο για κάθε πολιτεία να απαγορεύσει ή να περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση κατά το δοκούν. H πανίσχυρη θρησκευτική δεξιά των ΗΠΑ ποτέ δεν δέχτηκε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των γυναικών και τώρα με τους διορισμένους από την προεδρία Τραμπ δικαστές (6 υπέρ της κατάργησης, 3 κατά) πανηγυρίζει ότι πήρε «ρεβάνς»

Οι πιο συντηρητικές αμερικάνικες πολιτείες δεν περίμεναν ούτε μία μέρα και ανακοίνωσαν ότι με βάση τα νέα δεδομένα θα αναθεωρήσουν το νόμο για τις αμβλώσεις.  Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι αυτή η πολιτεία είναι η «πρώτη» που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Μάλιστα  έφτασε στο σημείο να πανηγυρίσει πως «είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής». Ακολούθησαν πολλές ακόμα ανακοινώσεις για εφαρμογή ή για σχεδιασμό εφαρμογής περιορισμών και απαγορεύσεων στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών.

Η απόφαση -που είχε ωστόσο προαναγγελθεί- προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο καθώς μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές και αποδεικνύει ότι οι θεμελιώδεις δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο και χρειάζεται να τα υπερασπιστούμε.  Η αντίδραση ήταν άμεση και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην προεδρία Μπάιντεν, που για άλλη μια φορά αρνείται να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος του οποίου οι ρίζες αγκαλιάζουν και τους Δημοκρατικούς.

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και άντρες βγήκαν στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ να διαδηλώσουν και να αγωνιστούν για ένα δικαίωμα που όλοι θεωρούσαν θεμελιώδες και αναφαίρετο. Δεν θα γίνει, όπως βροντοφάναξαν, ανεκτή η παραβίαση και κατάργηση κατοχυρωμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η ελεύθερη πρόσβαση στη διακοπή της κύησης…

Και όμως η επίθεση στα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο επονείδιστη πρόταση υπέρ των «δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού» και το κόμμα του δεν τον διέγραψε. Το 2019 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας καθιέρωσε την «Ημέρα Αγέννητου Παιδιού», υιοθετώντας το αίτημα «19 Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων Αθηνών» και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, που συσπειρώνονται στο περίφημο κίνημα «Αφήστε με να ζήσω». Οι ίδιοι σκοταδιστικοί φορείς, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, και τη συμμετοχή των μισών υπουργών της ΝΔ οργάνωσαν και το περίφημο «Συνέδριο για τη Γονιμότητα» το οποίο ακυρώθηκε μόλις διέρρευσε το αναχρονιστικό περιεχόμενο του.

Η αντίσταση στο θρησκευτικό σκοταδισμό και στην επίθεση στα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα διακοπής της κύησης, είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης