"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.5 C
Trikala

Γιάννης Τζίκας: Ο τεχνικός ασφάλειας είναι σύμβουλος του εργοδότη και των εργαζομένων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Γιάννης Τζίκας είναι Χημικός και Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα υγείας και ασφάλειας εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας στο χώρο των επιχειρήσεων είναι σημαντικά ώστε να μας μεταφέρει τη δική του άποψη.

Trikki press: Κύριε Τζίκα , ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν τεχνικό ασφαλείας και γιατρό εργασίας;

Γιάννης Τζίκας:  Όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν έστω έναν εργαζόμενο πρέπει να έχουν τεχνικό ασφαλείας , ενώ όσες επιχειρήσεις απασχολούν από 50 εργαζόμενους και πάνω  ή ανεξαρτήτως ατόμων εφόσον οι εργασίες είναι σχετικές με μόλυβδο, αμίαντο και βιολογικούς παράγοντες πρέπει να έχουν ιατρό εργασίας.

Trikki press: Είναι τόσο σημαντικό θέμα η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία;

Γιάννης Τζίκας:  Είναι βασικό και θεμελιώδες για μια σειρά από λόγους με πρώτο και κύριο την ανθρώπινη υγεία η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη για όλους μας. Βεβαίως εκτός από το αυτονόητο, η επιτυχία της κάθε επιχείρησης είναι πρωτίστως επιτυχία των ανθρώπων που εργάζονται σ αυτήν . Όσο λιγότερα εργατικά ατυχήματα και όσο λιγότερες επαγγελματικές ασθένειες μεταφράζονται σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Έχει βρεθεί πώς κάθε ευρώ που επενδύει ένας εργοδότης στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία, του γυρίζει διπλό στην κερδοφορία του.

 Trikki press: Υπάρχει κάποια πρόοδος στις μέρες που διανύουμε.

Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα με την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας από τους εργοδότες σε συνεργασία με τους τεχνικούς ασφαλείας και την  Επιθεώρηση Εργασίας έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση  στην κάλυψη των  εργαζομένων σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. ¨Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν¨ και αυτό είναι το πανάρχαιο μυστικό σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας, άρα και στην εργασιακή μας δραστηριότητα. Πάνω σ’ αυτή τη λογική εργαζόμαστε προσπαθώντας να αλλάξουμε νοοτροπίες αιώνων. Ο ρόλος μας στο χώρο των επιχειρήσεων πέρα από την επίβλεψη των συνθηκών εργασίας και τις διορθωτικές προτάσεις είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, ευθύνης και συνεργατικότητας.

Trikki press: Και μ’ αυτό τον τρόπο δεν έχουμε εργατικά ατυχήματα;

Γιάννης Τζίκας:  Το όραμα για μηδενικό αριθμό ατυχημάτων βασίζεται στην πεποίθηση ότι όλα τα ατυχήματα μπορούν να αποτραπούν. Το όραμα αυτό αποτελεί περισσότερο φιλοσοφική θεώρηση παρά αριθμητικό στόχο. Δίνοντας όμως έμφαση στην ασφάλεια και το σχεδιασμό κάθε ανθρώπινου περιβάλλοντος  είτε εργασίας είτε διαβίωσης ο στόχος έρχεται όλο και πιο κοντά.

Trikki press: Άρα επιτυχημένη επιχείρηση είναι η ασφαλής επιχείρηση.

Γιάννης Τζίκας:  Η ιστορία αυτή είναι μονόδρομος στο σύγχρονο επιχειρείν. . Οι υγιείς και ασφαλείς χώροι εργασίας αυξάνουν τα κίνητρα και την αφοσίωση  του προσωπικού. Επιπλέον ένα καλό επίπεδο υγείας και ασφάλειας αποτελεί πολύτιμο επαγγελματικό πλεονέκτημα για την εταιρεία και μπορεί να βοηθήσει προσελκύοντας νέα ταλέντα , πελάτες και επενδυτές.  Όλοι μας έχουμε ένα κοινό συμφέρον . Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία είναι αδιαπραγμάτευτη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μία ερώτηση: ο γιατρός εργασίας πόσες ημέρες της εβδομάδας οφείλει να είναι παρών στην επιχείρηση και για πόσες ώρες;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης