"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.7 C
Trikala

Γράμμα από την ξενιτειά …. για το Μακεδονικό – του Ευάγγελου Γκεντέρσου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το “Μακεδονικό” από τον Βαγγέλη Γκιντέρσο για το πως μας “βλέπουν” στο εξωτερικό. Ο Ευάγγελος Γκιντέρσος είναι κορυφαίο στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο με καταγωγή από το Αχλαδοχώρι Tρικάλων .

  1. Σε ένα από τα Euroscola Ελληνίδα ρωτάει να μάθει τη θέση της ΕΕ για το όνομα των… Σκοπίων ! Οι συνάδελφοί μου με άφησαν να απαντήσω. Είπα, πριν απαντήσω στην ερώτηση για να γίνει κατανοητή και στους υπολοίπους 500 και…μαθητές από 25 χώρες, τα Σκόπια που είπε η κυρία επίσημα λέγονται ΠΓΔΜ και για να μπορούμε να συνεννοηθούμε… Μακεδονία !

Στο γεύμα, “μακεδονομάχα”  καθηγήτρια:

  • δεν ντρέπεστε να λέτε αυτό το όνομα που κάνεις στην Ελλάδα δεν το προφερει… σε πληρώνουμε να λες αυτά… Για ποιο όνομα μιλάτε μαντάμ ; Μακεδονία ;
  • Τα έχασε και μου γύρισε την πλάτη.
  • Μη στρουθοκαμηλίζεις της λέω. Δίπλα καθόταν ένας Ιταλός καθηγητής.
  • Τον ρωτάω : Τα Σκόπια τί είναι. Πρωτεύουσα της Μακεδονίας απαντάει. Τώρα συνεννοήσου με τον συνάδελφο σου της λέω…

 

  1. 1992 πάμε να δούμε αγώνα μπάσκετ στην Αμβέρσα (Ολυμπιακός- Μαλίν) με δύο φίλους που ήρθαν από το Παρίσι. Πριν τον αγώνα καμιά 50αριά φώναζαν ξεψυχισμένα ” η Μακεδονία είναι ελληνική.” Νούμερα από καμιά ενορία Ελλήνων μεταναστών της Γερμανίας είπαμε με τους φίλους. Θα ναύλωσαν λεωφορείο και ήρθαν να διαμαρτυρηθούν και όχι να δουν…αγώνα. Από την απέναντι κερκίδα καμιά 300 γαύροι πειραιώτες οργανώθηκαν και απάντησαν βροντερά  “στ’αρχίδια μας και μας δε μένουμε εκεί”.

 

  1. Ο οπτιακουστικός και γραπτός τύπος του κόσμου όλου έλεγε και έγραφε Μακεδονία.

Δυο παραδείγματα: 1o Μακεδονία-Αγγλία 1-1. Χαρά οι δικοί μας για το 1-1 όχι για το όνομα… 2o Φεστιβάλ κινηματογράφου BΒερολίνουu. Το ανακοινωθέν τύπου των διοργανωτών αναφέρει και τη συμμετοχή της Μακεδονίας. Η ελληνική αντιπροσωπία αποχωρεί προς ένδειξη διαμαρτυρίας !

Μετά τη συμφωνία τι θα λέει και θα γραφεί o Τύπος ;  Βόρεια Μακεδονία. Γεωγραφικός προσδιορισμός λέγεται αυτό και τα άλλα είναι για εγχώρια κατανάλωση. Για αυτούς θα είναι πάντα Μακεδονία και για μας Σκόπια.

Για τον υπόλοιπο κόσμο ;

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης